Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Varför förväntas alla med bröst ha bh/topp?

Jag har medelstora bröst och använder inte Bh och nästan aldrig topp eftersom att jag inte känner att jag behöver/vill ha det. Jag tycker att det känns som att alla kollar på mig för att mina bröst inte är perfekt runda under tröjan. Jag förstår att många har bh för att de behöver stöd, men är det så för alla, eller känner många att de behöver ha det p.g.a. samhällets normer? Min fråga till er är: Använder ni Bh/topp? Isåfall, är det för att ni känner att ni behöver det eller p.g.a. samhällsnormer? Om ni inte använder Bh/topp, dela gärna med er om er erfarenhet/historia och om ni känner som jag!
/13årigqueer

Svar:

 • Både jag & alla mina vänner har typ slutat använda bh. Det är ju SÅ oskönt. Endast sport-bh när man tränar typ.
  /19 åring
 • Jag är 16 ( har lite mer än medelstora bröst) och använder bh oftast eftersom det är bekvämast, annars känns det som om brösten ska lossna från kroppen när jag så mycket som går i trappen. Ibland har jag en tight sporttop eftersom jag känner mig mer som en kille ibland och då inte vill ha två apelsiner där fram :s
  Jag säger så här: om du är bekväm utan top eller bh KÖR UTAN!! Det är din kropp för gösse namn, du bestämmer över den! Ps, så är det det mest naturliga i världen att ha ojämna bröst, särskilt i början av puberteten och du kommer med all säkerhet växa i dem. Det gjorde jag i alla fall.
  /16årigqueer
 • Jag andvänder bh för att jag tycker det är skönt o jag får stöd, såklart man inte måste ha bh/topp det bestämmer du helt själv:) om andra stirrar på dig ba skit i dom, du vet vad du känner dig bäst i😄
  /ER
 • Jag har små bröst och jag andvänder bh mestadels för att jag tycker om när dom inte ser så spetsiga ut, men jag vet flera av mina kompisar som inte andvänder bh. Kör på och bry dig inte vad andra tycker (:
  / 13 tjej
 • Använder aldrig behå men har inte särskilt stora bröst heller. Visst stirrar folk på mig ibland om man ser igenom bröstvårtorna men det är inget som jag orkar bry mig om!
  / Tjej
 • Jag använder bh mest för att jag tycker det reglerar värmen och håller brösten varma och för att slippa fundera på om det skaver mot tröjan. Eftersom de flesta BHar jag använder är inte är vadderade och inte ändrar formen ändrar det ju inte saker som att bröstvårtor syns genom en tröja. Jag tycker och det är bra för att man då inte behöver fundera lika mycket på om någon kommer se in under tröjan.
  /23
 • Jag är också 13 och jag har stora bröst men jag brukar inte heller använda bh. När jag är på stranden så brukar jag va topless och eftersom mina bröst är rätt stora så blir det ganska många män som kollar på dom men jag försöker att inte bry mig om det. Jag tycker att man ska få klä sig som man vill även om man har stora bröst.
  /Saga 13
 • Jag har det, för jag tycker inte det är skönt när bröstvårtorna skaver mot tröjan. Men alla är ju olika, beror kanske på vilka slags bröst man har. Bryr mig inte om hur andra gör.
  /Ellie
 • Jag använder aldrig BH eller topp eftersom jag tycker det är mycket skönare att gå utan. Samtidigt vill jag inte att de ska se hängiga ut eller att bröstvårtorna ska synas så brukar anpassa mina kläder. Brukar också tänka på att ha en bra hållning för att inte brösten ska se hängiga ut. Min kille tycker om att jag inte använder BH för det är lätt när man vill mysa och så. Tycker också det kan vara snyggare utan ibland.
  /Vilma
 • Det känns som om bröst är ganska sexualiserat och det tycker jag är synd. Men ibland har jag bh/topp för att det känns bekvämt men oftast pågrund av samhällsnormer. Försöker strunta i samhällets normer, men det är fan svårt.
  /15 med små bröst
 • Jag brukar oftast använda bh/sport-bh både för att det ger stöd men jag tror också det har med samhällets förväntningar. Har dock vant mig under pandemin vid att inte ha bh lika ofta och så länge jag inte behöver springa eller hoppa en massa så är det väldigt bekvämt och bryr mig inte lika mycket om att det ser annorlunda ut jämf med om man har bh.
  /A
 • Jag får inte ha bh eller topp av mina föräldrar så jag har inte det men problemet är att jag har väldigt stora bröst D kupa om jag har mätt rätt och jag är tolv år så jag får super ont i tuttarna när jag rör mig och nu har jag häng min mamma har inte heller bh och tycker inte att det är ett problem det jobbigaste är att mina tuttar trillar ur tröjan ibland så alla i min klass har sett mina tuttar:( jag blir mobbad och killarna i klassen tar på dr och säger asså dina bröst är så najs och skrattar.
  /Tjejen utan bh
 • Hej! Jag använder till 99% aldrig bh. Har använt det när ja va yngre, typ 13-17 åldern. Nu är jag 21. Ifall någon säger nåt om din kropp, stå upp för dig själv och säg till lärare osv. Jag står i kassan i affär och aldrig använt bh och tänker inte börja nu.

  Ja känner oxå att du får tänka på att du är ung, brösten kommer ändras under hela ditt liv och du ska bara embracea det så mycket du kan. Ifall någon sagt nåt till mig om mina bröst så har jag bara ignorerat, dvs komplimanger och förolämpningar. Va dig själv bara och ifall du blir sexualiserad så är de aldrig du som är problemet. ❤️
  /Clara
 • Jag tycker att du inte behöver ha på dig en topp eller bh bara för att andra tittar snett på mig Om du inte vill ha det så behöver du inte det heller Jag änvänder topp och bh för att jag behöver det På. Mina är inte heller ”perfekt runda” även om jag har topp eller bh
  /Tjej
 • Det är din kropp! Dina beslut! Ha Bh om du vill ha bh och ha inte det om du inte vill. Förstår att normer i samhället kan spöka och påverka, tänk på det bara är normer och att din kropp är din kropp. Du är stark!
  /Lolita och Snäckan
 • hejsan:) personligen så använder jag bh eftersom jag trivs med det och jag tycker att jag behöver stöd. men det är absolut helt normalt och okej att du inte vill använda det och inte vill följa samhällsnormer, ingen måste följa de! samma sak gäller könsroller, de finns nästan inte längre. var dig själv och bry dig inte om andra!:)
  /14 åring bi(lebb?) tjej:)
 • Gör som du gör! BH kan tolkas som ännu ett sätt av samhället för att förtrycka kvinnor, genom att sätta det som en norm. Det ska det absolut INTE vara! Ha BH/topp om du känner att du behöver, bry dig inte om hur din omgivning har det! Själv har jag inte (Är dock 100% platt) Puss!
  /puss på er
 • Jag är visserligen inte innehavare av några egentliga bröst, och ska inte få några heller men ändå: För att män generellt tycker bröst är sexiga. Urlöjligt tycker jag, men det är nog varför alla förväntas ha bh även om man inte behöver stödet. Män borde kunna hålla sina tankar i sackt, bara för att bröst är sexiga kan man inte bete sig hur som helst och glo på folk. Ingen ska tvingas använda kläder de inte vill ha (mer eller mindre, det är ju bra om man inte visar snoppen eller snippan bland folk, polisen kan ha en del åsikter om det). Jag har en kompis med medelstora bröst som aldrig använder bh för att de är obekväma, och en annan som har pyttesmå bröst men ända alltid har bh. Jag tycket visserligen att bröst kan vara väldigt sexiga, men jag går inte runt och tittar på folks bröst bara för att de inte har bh på sig, det vore oerhört oförskämt, på samma sätt som att jag inte vill att folk ska titta på min snopp bara för att jag inte använder kalsonger. Att kåta upp sig på bröst kan man göra ensam med sin partner.
  /Din kropp - ditt val!
 • Ibland, använder det under alla vita och vanliga tröjor för vita ser man igenom o de andra för att jag tycker det känns obekvämt utan. Men brukar oftast använda linnen från lager 157 o då har jag ingen bh oftast. Det beror på om jag känner för de eller inte från dag till dag.
  /anonym
 • Jag personligen använder det, ja. Men jag ser absolut inget fel att inte använda det, jag brukar inte ha det på sommaren då det är varmt och man ändå går runt i små linnen osv, däremot vill jag gärna ha bh under om tyget är genomskinligt på linnet då det är något jag inte är bekväm med.
  /Anonym
 • Jag började få bröst för ca 2,5 år sedan och sedan dess har jag haft topp. Vissa säger att det är så skönt att ta av toppen/bh:n men jag tycker tvärtom. Och jag har inte det på grund av samhällsnormer. Har provat en bh men den var lite för stor. Mamma sa att den nog passar i vinter... 
  /Tjej

Mer på UMO

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Artikel

Bröst - tjejkropp

Bröst kan se ut på många olika sätt. Många tycker att det är skönt att ta på andras bröst eller att själva bli smekta på brösten. Brösten börjar växa i puberteten. De fortsätter sen att förändras under livet. Kontakta en ungdomsmottagning eller skolsköterskan om du undrar något om dina bröst.

Utseende

Innehåll om utseende.

Till toppen av sidan