Fråga

Mina blygdläppar skaver när jag rider!

Fråga

Jag är en tjej som har stora inre blygdläppar. De hänger cirka två centimeter utanför mina yttre blygdläppar. Det ser liksom konstigt ut och är besvärande. Jag får skavsår och börjar blöda när jag rider barbacka, och också om jag rider med sadel får jag skav.

Jag brukar dra i de yttre blygdläpparna så att de täcker de inre blygdläpparna, men det håller sig bara kvar sig så i typ tio sekunder. Jag har inte sagt något till mina föräldrar om det här, och jag vågar inte.

Jag har läst om att vissa tjejer har opererat blygdläpparna, men deras hängde typ tre till fem centimeter. Jag skulle gärna vilja operera i framtiden, så jag kan rida barbacka utan att behöva blöda och ha skavsår. Vad ska jag göra?

Svar

Det är normalt att ha inre blygdläppar som syns utanför de yttre. Men när du besväras av dem kan du få operera dem.

Nackdelen med en operation är att du kan få sämre känsel i underlivet efteråt. Det kan påverka din förmåga att njuta av sex. Så du får fundera noga på för- och nackdelar.

Prata med din skolsköterska eller med en barnmorska på en ungdomsmottagning. Då kan de ordna en läkartid till dig. Du och läkaren kan prata om vad som kan göras och du kan ställa frågor. Om du tycker det känns okej kan läkaren kolla på dina blygdläppar.

Om det känns bra för dig, så prata också gärna om det här med en vuxen hemma eller någon annan vuxen du litar på. Så att du känner att du har stöd. Du kan till exempel skriva ut din fråga och mitt svar och visa. Det kan du även göra för skolsköterskan eller den du träffar på ungdomsmottagningen.

Om du ska genomgå en operation och är under 18 år, måste dina vårdnadshavare oftast vara informerade om det.

Tills vidare kan ett bra tips för att undvika skavsår vara att smörja blygdläpparna med en oparfymerad fet kräm eller olja några gånger om dagen. Speciellt före till exempel ridning. Det kan hjälpa en del.

På apoteken finns många olika produkter. Fråga personalen eller kolla efter krämerna Decubal, Locobase eller Miniderm. Bra oljor är till exempel alla oparfymerade babyoljor eller vanlig matolja som de flesta har hemma.

Med vänliga hälsningar

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan