Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Mina blygdläppar skaver när jag rider!

Fråga

Jag är en tjej som har stora inre blygdläppar. De hänger cirka två centimeter utanför mina yttre blygdläppar. Det ser liksom konstigt ut och är besvärande. Jag får skavsår och börjar blöda när jag rider barbacka, och också om jag rider med sadel får jag skav.

Jag brukar dra i de yttre blygdläpparna så att de täcker de inre blygdläpparna, men det håller sig bara kvar sig så i några sekunder. Jag vågar inte säga något om det här till mina föräldrar.

Jag har läst om att vissa tjejer har opererat blygdläpparna, men deras hängde ut typ tre till fem centimeter. Jag skulle gärna vilja operera i framtiden, så jag kan rida barbacka utan att behöva blöda och ha skavsår. Vad ska jag göra?

Svar

Det är normalt att ha inre blygdläppar som syns utanför de yttre. Men när du besväras av dem kan du få operera dem.

Nackdelen med en operation är att du kan få sämre känsel i underlivet efteråt. Det kan påverka din förmåga att njuta av sex. Så du får fundera noga på för- och nackdelar.

Prata med din skolsköterska eller med en barnmorska på en ungdomsmottagning. Då kan de ordna en läkartid till dig. Du och läkaren kan prata om vad som kan göras och du kan ställa frågor. Om du tycker det känns okej kan läkaren undersöka dina blygdläppar.

Om det känns bra för dig, så prata också gärna om det här med en vuxen hemma eller någon annan vuxen du litar på. Så att du känner att du har stöd. Du kan till exempel visa din fråga och mitt svar. Det kan du även göra för skolsköterskan eller den du träffar på ungdomsmottagningen.

Om du ska genomgå en operation och är under 18 år, måste dina vårdnadshavare oftast veta om det.

Tills vidare kan ett bra tips för att undvika skavsår vara att smörja blygdläpparna med en oparfymerad fet kräm eller olja några gånger om dagen. Speciellt före ridning. Det kan hjälpa en del.

På apoteken finns många olika produkter. Fråga personalen eller kolla efter krämerna Decubal, Locobase eller Miniderm. Bra oljor är till exempel alla oparfymerade babyoljor eller vanlig matolja som de flesta har hemma.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelSnippans delar

Snippan gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag, bli gravid och föda barn. Storlek, utseende på blygdläpparna, venusberget och klitoris skiljer sig från en person till en annan. Det finns också många varianter på färg, doft och behåring.

ArtikelOm ungdomsmottagningen

Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

ArtikelSkolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

Till toppen av sidan