Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Mina blygdläppar skaver när jag rider!

Fråga

Jag är en tjej som har stora inre blygdläppar. De hänger cirka två centimeter utanför mina yttre blygdläppar. Det ser liksom konstigt ut och är besvärande. Jag får skavsår och börjar blöda när jag rider barbacka, och också om jag rider med sadel får jag skav.

Jag har läst att vissa tjejer har opererat blygdläpparna, men deras hängde ut typ tre till fem centimeter. Jag skulle gärna vilja operera i framtiden, så jag kan rida barbacka utan att behöva blöda och ha skavsår. Vad ska jag göra?

Svar

Det är normalt att ha inre blygdläppar som syns utanför de yttre. Men när du besväras av dem kan du få operera dem.

Att operera blygdläpparna

Nackdelen med en operation är att du kan få sämre känsel i underlivet efteråt. Det kan påverka din förmåga att njuta av sex. Så du behöver noga fundera på både för- och nackdelar med en operation.

Prata med din skolsköterska eller en barnmorska på en ungdomsmottagning. De kan ordna en läkartid till dig. Du och läkaren kan prata om vad som kan göras och du kan ställa frågor. Om du tycker att det känns okej kan läkaren undersöka dina blygdläppar.

Bra om du kan få stöd av en vuxen du litar på

Prata också gärna om det här med en vuxen hemma eller någon annan vuxen du litar på. Så du känner att du har stöd. Du kan till exempel visa din fråga och mitt svar. Det kan du även göra för skolsköterskan eller den du träffar på ungdomsmottagningen.

Dina vårdnadshavare måste oftast få veta om du ska göra en operation om du är under 18 år.

Krämer och oljor kan hjälpa

Tills vidare kan ett tips för att undvika skavsår vara att smörja blygdläpparna med en oparfymerad fet kräm eller olja några gånger om dagen. Speciellt innan du rider. Det kan hjälpa en del.

Det finns många olika sorters kräm och olja på apoteken. Du kan till exempel kolla efter Decubal, Locobase, Miniderm eller en oparfymerad babyolja. Det funkar också med vanlig matolja som de flesta har hemma.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan