Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är jag för trång?

Fråga

Jag är jättetrång där nere och är rädd för att jag inte kommer kunna ha sex med min pojkvän! Vi har försökt med glidmedel men det gick ändå inte. Hjälp mig, hur ska jag göra?

Svar

Eftersom slidan är så elastisk brukar det funka bra att föra in en penis eller ett finger om du är riktigt upphetsad och sugen på sex. Vid upphetsning så blir underlivet vått och svullet samtidigt som det öppnas upp och gör sig redo för att kunna föra in något där om du vill.

Det är därför jättebra att till exempel börja med smeksex och se till att du är riktigt upphetsad innan ni försöker ha samlag. Självklart kan ni även använda glidmedel, men det viktigaste är ändå att du känner dig kåt.

Det kan lätt göra ont och kännas trångt om du inte väntar tills slidan är redo eller har sex fast du inte vill. Gör det ont är det jätteviktigt att avbryta. Det gäller oavsett vad anledningen är till att det gör ont och även om du tycker att sex gör ont trots att du är upphetsad. Fortsätter du ha sex trots att det gör ont är risken stor att det både kommer göra mer ont och att du kan få besvär med smärta framöver.

Att penisen inte kommer in i slidan kan också bero på att den inte är tillräckligt hård. Det är inte ovanligt att ståndet mjuknar om man till exempel är lite nervös eller spänd, vilket man ju ofta är i början av ett förhållande.

En annan vanlig anledning till att det inte funkar att få in en penis eller annat är att den förs in i fel riktning. Slidan lutar lite snett bakåt, alltså inte rakt upp, och det är i den bakåtlutade riktningen som något måste föras in. Prövar du att föra in något rakt upp, kommer du märka att det tar stopp.

Ta det bara lugnt och fortsätt njut av varandras kroppar på de sätt som funkar och känns skönt för er båda, till exempel genom smeksex och munsex. Tids nog kommer det att funka med samlag också.

Du kan alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning om du vill kolla upp att allt är som det ska med ditt underliv. Där kan ni också få mer råd och hjälp om ni inte tycker att det blir bättre.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Tips på nya ställningar?

Jag och min flickvän har börjat ha sex, men vi har svårt att komma på nya positioner att ha det i. Vi kör typ bara missionären. Vilka andra ställningar finns det?

Svara varandra

Jag får inte komma under sex, vad ska jag göra?

Min kille kommer snabbare än jag, och efter det orkar han aldrig fortsätta.

Svara varandra

Hur pratar jag om sex med honom?

Jag och min kille har varit ihop i flera år och vi har aldrig haft sex. Hur ska jag ta upp frågan om samlag med honom?

Svara varandra

Hur blir jag hård när det väl gäller?

Idag var andra gången jag hade problem med mitt stånd. Den blir inte hårdare halvhård, eller ”softish”. Det har varit riktigt pinsamt båda gångerna. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra.

Egna berättelser

Kände press att ha sex

Jag ville va vuxen, jag ville ha en historia att komma hem med, och det var ju trots allt hans sista kväll; inte vågade jag göra honom besviken.

Egna berättelser

Jag var sexberoende men fick hjälp

Sen började jag att skicka nudes till killar för att bli kåt, jag låg till och med en kille som var 19! Det fick överstyr men jag brydde mig inte om det. Jag låg med flera på skolan.

Svara varandra

Jag är tjej och porrberoende - hur slutar jag?

Jag har jättesvårt att bli kåt med min pojkvän, jag är attraherad av honom men jag blir inte våt och jag måste nästan kolla på porr på toan innan vi ska ha sex för att komma igång. Detta suger.

Svara varandra

Mår dåligt av att min kille tittat på porr

Jag har svårt att släppa tanken att han har tittat på andra tjejer. Jag jämför mig med tjejerna han har tittat på.

Svara varandra

Måste jag suga av min kille?

Jag vill återgälda njutningen han ger mig, men jag vet inte hur jag ska göra det på ett bra sätt? Jag vill inte heller att han ska känna skuld för att jag smått lider av att suga av honom.

Svara varandra

Har aldrig fått orgasm - vad gör jag för fel?

Känns som jag provat allt: inne i slidan, utanför, klitoris, stimulera brösten samtidigt, duschtrycket, duschtrycket med kallt vatten (närmaste jag varit), och i princip allt fast jag har sextat med min kille samtidigt.

Till toppen av sidan