Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är jag för trång?

Fråga

Jag är jättetrång där nere och är rädd för att jag inte kommer kunna ha sex med min pojkvän! Vi har försökt med glidmedel men det gick ändå inte. Hjälp mig, hur ska jag göra?

Svar

Eftersom slidan är så elastisk brukar det funka bra att föra in en penis eller ett finger om du är riktigt upphetsad och sugen på sex. Vid upphetsning så blir underlivet vått och svullet samtidigt som det öppnas upp och gör sig redo för att kunna föra in något där om du vill.

Det är därför jättebra att till exempel börja med smeksex och se till att du är riktigt upphetsad innan ni försöker ha samlag. Självklart kan ni även använda glidmedel, men det viktigaste är ändå att du känner dig kåt.

Det kan lätt göra ont och kännas trångt om du inte väntar tills slidan är redo eller har sex fast du inte vill. Gör det ont är det jätteviktigt att avbryta. Det gäller oavsett vad anledningen är till att det gör ont och även om du tycker att sex gör ont trots att du är upphetsad. Fortsätter du ha sex trots att det gör ont är risken stor att det både kommer göra mer ont och att du kan få besvär med smärta framöver.

Att penisen inte kommer in i slidan kan också bero på att den inte är tillräckligt hård. Det är inte ovanligt att ståndet mjuknar om man till exempel är lite nervös eller spänd, vilket man ju ofta är i början av ett förhållande.

En annan vanlig anledning till att det inte funkar att få in en penis eller annat är att den förs in i fel riktning. Slidan lutar lite snett bakåt, alltså inte rakt upp, och det är i den bakåtlutade riktningen som något måste föras in. Prövar du att föra in något rakt upp, kommer du märka att det tar stopp.

Ta det bara lugnt och fortsätt njut av varandras kroppar på de sätt som funkar och känns skönt för er båda, till exempel genom smeksex och munsex. Tids nog kommer det att funka med samlag också.

Du kan alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning om du vill kolla upp att allt är som det ska med ditt underliv. Där kan ni också få mer råd och hjälp om ni inte tycker att det blir bättre.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Har aldrig fått orgasm - vad gör jag för fel?

Känns som jag provat allt: inne i slidan, utanför, klitoris, stimulera brösten samtidigt, duschtrycket, duschtrycket med kallt vatten (närmaste jag varit), och i princip allt fast jag har sextat med min kille samtidigt.

Fakta

Tips till dig som är ihop med någon som får ont vid sex

Du som är ihop med någon som har ont vid sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa.

Svara varandra

Kan man må bättre av att inte runka?

Jag har som mål att inte runka eller kolla porr denna veckan. Vill testa och se om mitt mående påverkas på ett positivt sätt.

Svara varandra

Jag är tjej och får orgasm för snabbt, har ni tips?

När vi hånglar och är på väg till att ligga så kan det räcka med att han trycker sitt ben mot mig och jag får en orgasm. Vilket jag tycker är extremt jobbigt då jag tappar all lust att ha sex.

Frågor och svar

Vad hjälper mot blue balls?

Ibland vill hon att vi avbryter innan jag fått orgasm och utlösning. Då får jag ont i pungen. Är det farligt?

Egna berättelser

Tankar om könsidentitet gjorde sex omöjligt - men nu funkar det

Jag gav upp helt enkelt och tänkte att jag var dömd att leva ensam resten av mitt liv. Men så lärde jag känna en person som förändrade allt.

Egna berättelser

Sex första gången - jag var inte tillräckligt kåt

Vi bytte positioner massa gången men inget fungerade. Han började tappa ståndet så jag gick ner på honom, men när han sedan försökte trycka in den igen kändes det nästan som att den böjdes. Efter en stund slutade vi och klädde vi på oss.

Artikel

Svårt att få orgasm

Många tycker att det är skönt att onanera eller ha sex utan att få orgasm. Men en del tycker det kännas jobbigt att inte få det. Det kan finnas olika anledningar till att du inte får orgasm. Och det finns saker du kan göra för att lättare få orgasm.

Egna berättelser

Jag hade sex som självskadebeteende - nu mår jag bra

Jag låg med många killar vilket i stunden fick mig att känna mig snygg och älskvärd. Jag hade en väldigt dålig självkänsla och det blev bättre med en kille bredvid mig.

Frågor och svar

Pojkvännen tjatar om hårt sex

Min kille vill ha hårt sex och göra saker med mig som han har sett i porr. Han kan säga nedsättande saker till mig när vi har sex och han vill ta strypgrepp och smiska mig på rumpan.

Till toppen av sidan