Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Är jag för trång?

Fråga

Jag är jättetrång där nere och är rädd för att jag inte kommer kunna ha sex med min pojkvän! Vi har försökt med glidmedel men det gick ändå inte bra. Hjälp mig, hur ska jag göra?

Svar

Eftersom slidan är så elastisk brukar det funka bra att föra in en penis eller ett finger om du bara är riktigt upphetsad och sugen på sex. Vid upphetsning så blir underlivet vått och svullet. Samtidigt som det öppnas upp och gör sig redo för att något ska kunna föras in.

Det är därför jättebra att du till exempel har smeksex innan ni försöker med samlag. Självklart kan ni även använda glidmedel, precis som ni gör. Men det viktigaste är ändå att man känner sig riktigt upphetsad.

Om du inte väntar tills slidan är redo kan det lätt göra ont, och kännas som att det är för trångt. För att det ska kännas skönt och bra med sex är det alltså viktigt att du är riktigt kåt och upphetsad.

Om du däremot tycker att sex gör ont trots att du är upphetsad, så ska du alltid avbryta. Det är jätteviktigt att avbryta. Det gäller oavsett vad anledningen är till att det gör ont.

Om penisen inte kommer in i slidan med kan det också bero på att den inte är tillräckligt hård. Det är inte helt ovanligt att ståndet mjuknar lite om man till exempel är lite nervös eller spänd. Vilket man ju ofta är i början av ett förhållande.

En annan vanlig anledning till att det inte funkar att få in en penis eller annat är att den förs in i fel riktning. Slidan lutar lite snett bakåt, alltså inte rakt upp, och det är i den bakåtlutade riktningen som något måste föras in. Prövar du att föra in något rätt in, rakt upp, kommer du märka att det tar stopp

Ta det bara lugnt och fortsätt njut av varandras kroppar på de sätt som funkar, till exempel genom smeksex och munsex. Tids nog kommer det att funka med samlag också.

Om du vill kolla upp att allt är som det ska med ditt underliv kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning. Där kan du också få mer hjälp om du inte tycker att det blir bättre.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

ArtikelOm sex gör ont

Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få både för dig som har snippa och för dig som har penis.

UMO-poddenVarför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

UMO-poddenMin tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan