Panik - lämna sidan!
Fråga

Är det viktigt att ta p-piller vid exakt samma tid jämt?

Fråga

Är det viktigt att ta p-piller vid rätt tidpunkt? Jag brukar ta dem på morgonen när jag vaknar. Men eftersom jag vaknar olika tider kan det hända att jag ibland tar dem klockan 7 och ibland klockan 10. Ska jag ändra på det och ta samma tidpunkt på kvällen istället?

Svar

Det viktiga med p-piller är att man tar dem regelbundet, men att du ibland tar dina p-piller klockan 7 och ibland klockar 10 spelar ingen roll.

Det viktiga är att det inte går mer än 36 timmar mellan två piller, eftersom du då inte längre har ett säkert graviditetsskydd.

Om du tar dina p-piller på morgonen eller på kvällen spelar alltså ingen roll, det viktiga är att du kommer ihåg att ta dem.

Många tycker det är lättare att komma ihåg att ta sina p-piller om man gör det samtidigt som man till exempel borstar tänderna på morgonen eller på kvällen. Om du har en rutin som fungerar bra för dig tycker jag att du ska fortsätta med den.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

Till toppen av sidan