Panik - lämna sidan!
Fråga

Alla har haft sex utom jag, vad ska jag göra?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har ett problem. Jag mår väldigt dåligt just nu och har panik. Alla mina kompisar har haft sex med någon. Själv har bara varit tillsammans med en tjej, och det var för två år sen och då pussades vi inte ens.

Det är jättejobbigt nu när den sista av mina vänner just haft sex för första gången och jag är den enda kvar. Jag kan knappt ens hitta någon tjej. Hjälp mig!

Svar

Du är verkligen inte ensam om att inte ha kysst eller haft sex med någon. Vi får ofta frågor från andra som både är i din ålder och äldre som inte heller har kysst eller har haft sex med någon.

Jag tycker inte du ska känna panik för det. Det är faktiskt mer vanligt att man inte har haft sex med någon när man är i din ålder än att man har haft det. Det vet jag helt säkert, både utifrån undersökningar som är gjorda och de frågor vi får hit till Fråga UMO.

De flesta är mellan 15 och 20 år första gången de har sex med någon annan. En del har det tidigare och en del senare.

Ofta hör man mest talas om de som har haft sex, antingen för att de berättar det själva eller för att någon annan berättar det. De som inte har haft sex med någon än brukar däremot inte prata lika mycket om det. Det kan vara en anledning till att det lätt kan verka som att "alla andra" har haft det.

Det är också vanligt att vissa säger att de har haft sex med någon även om det inte är så. Just för att de känner sig stressade eller känner panik inför att bli sist i ett kompisgäng. Jag vet förstås inte hur det är bland dina vänner, men det kan vara bra att känna till att det kan vara så ibland.

Även om det kan vara svårt brukar det vara bra att inte stressa upp sig över det här. Det kommer att komma tillfällen för dig att ha sex, det går bara inte att veta när.

Försök att leva på som vanligt och inte tänka så mycket på första gången. Annars är risken att du uppfattas som allt för på, kanske till och med desperat. Det brukar vara bättre att ha en avslappnad inställning och sen ta tillfället när det kommer och när det känns rätt.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan