Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Alla har haft sex utom jag, vad ska jag göra?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har ett problem. Jag mår väldigt dåligt just nu och har panik. Alla mina kompisar har haft sex med någon. Själv har jag bara varit ihop med en tjej, och det var för två år sen och då pussades vi inte ens.

Det är jättejobbigt nu när den sista av mina kompisar just haft sex för första gången och jag är den enda kvar. Hjälp mig!

Svar

Det är många i din ålder som varken har kysst eller haft sex med någon. Det är mer vanligt att 15-åringar inte har haft sex, än att de har haft det. 

De flesta är mellan 15 och 20 år första gången de har sex med någon. En del har det tidigare, en del senare.

Det kan verka som att alla andra har haft sex fast det inte är så. Oftast hör man bara talas om dem som har haft sex. De som inte har haft det brukar inte prata lika mycket om det.

Det är också många som säger att de har haft sex, fast de inte har det.

Försök att leva som vanligt och att inte tänka så mycket på när du kommer att ha sex första gången. Det brukar vara bättre att ha en avslappnad inställning och vänta tills det känns rätt. 

Det kommer att komma tillfällen för dig att ha sex, det går bara inte att veta när.

Det är inget som är fel eller konstigt med dig, så du behöver inte ha panik. Prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon som jobbar på en ungdomsmottagning om du mår dåligt. Då kan du få hjälp att bli mindre stressad över det här.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan