Fråga

Får man större bröst av östrogen?

Fråga

Jag är en tjej på 18 år som har komplex över min kropp. Sen jag kom in i puberteten har mina bröst inte vuxit alls.

Jag är självklart avundsjuk på alla andra i min klass. Jag undrar om man skulle kunna äta östrogentabletter eller p-piller, eller om det här är omöjlig att ändra på?

Svar

Nej, du kan inte få östrogen utskrivet för att få större bröst. En del tjejer upplever att brösten blir spända och svullna när de börjar äta p-piller medan andra inte känner någon skillnad alls. P-piller används för att förhindra graviditet och kan inte skrivas ut av en barnmorska för att försöka påverka bröstens storlek.

En läkare på en ungdomsmottagning kan undersöka dina bröst och svara på dina frågor och funderingar kring bröstens utseende och storlek. Om läkaren föreslår att du ska äta p-piller så kan hon eller han samtidigt skriva ut det till dig. Kontakta gärna en ungdomsmottagning och boka en läkartid om du själv vill det. Ett läkarbesök där kostar ingenting.

Det är lätt att jämföra sig med sina klasskompisar och bara se sina egna brister. Jag är helt säker på att alla människor har komplex för någonting, även om ingen annan vet om, eller bryr sig om det.

Att bli vän med sin egen kropp och känna sig stolt över den man är kan ta tid om man har låg självkänsla. Man kan behöva mycket stöd och hjälp under en period för att bli bättre på att se sina egna fördelar istället för att lägga energin på sina brister. En skolkurator eller en kurator på en ungdomsmottagning kan vara en person som hjälper till att stärka självkänslan.

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Till toppen av sidan