Panik - lämna sidan!
Könsdysfori

Vad är könsdysfori?

Alla känner sig inte som det kön de registrerades som när de föddes. Om det är så för dig och du mår dåligt av det, kan du ha könsdysfori. Det är viktigt att du får stöd om du har det jobbigt eller om du har frågor du behöver få svar på.

Person sitter på en säng och ser allvarlig ut.
Nästan ingen kan leva upp till alla förväntningar på hur killar eller tjejer ska vara. Men du kan ha könsdysfori om du mår dåligt för att din könsidentitet inte stämmer överens med din kropp eller med det kön du registrerades som när du föddes.

Vad är könsinkongruens och könsdysfori?

Könsinkongruens är när könsidentiteten och det registrerade könet inte stämmer överens. Könsdysfori är när man mår dåligt på grund av könsinkongruens. Den här texten handlar mest om könsdysfori.

Könsdysfori kan göra att du tycker att det är jobbigt att andra personer inte ser dig som det kön du känner dig som. Eller att du vill ändra på din kropp för att du mår dåligt av att den ser maskulin eller feminin ut.

Hur är det att ha könsdysfori?

Att ha könsdysfori kan handla om flera olika saker. Till exempel att du har ett namn eller en kropp som inte passar ihop med din könsidentitet. Eller att andra inte ser dig som det kön du känner dig som.

Olika personer upplever könsdysfori på olika sätt, men många mår väldigt dåligt. För vissa känns könsdysforin hela tiden, för andra känns det mest i vissa situationer.

Här är några exempel på hur livet kan påverkas om du har könsdysfori:

  • Du mår dåligt när andra personer säger att du är tjej fast du känner dig som kille eller tvärtom. Eller när någon kallar dig för hon eller han, fast det inte stämmer med den du är.
  • Du har svårt att se dig själv i spegeln, vara naken eller byta om med andra. Kanske undviker du att träna, bada eller ha sex.
  • Du har svårt att tänka på annat än könsdysforin. Kanske får du inte vardagen att funka. Eller har svårt att koncentrera dig i skolan eller på jobbet.
  • Du känner dig nedstämd eller har ångest. Kanske använder du alkohol eller droger för att slippa känna hur dåligt du mår.

Du kan känna igen dig i några av de här exemplen om du har könsdysfori. Men det kan personer utan könsdysfori också göra, särskilt i puberteten. Det är många som kan känna igen sig i att vara missnöjda med sin kropp eller sitt utseende.

Ta hjälp om du mår dåligt eller vill ha stöd

Prata med en vuxen du litar på om du har det jobbigt eller tror att du har könsdysfori. Du behöver få hjälp om du mår dåligt eller om du har slutat att göra saker som är bra för dig, som att träffa kompisar, röra på dig, äta bra och göra roliga saker.

Du kan få stöd av vården om du har det jobbigt på grund av könsdysfori eller något annat. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral. Där kan de också hjälpa dig att få mer hjälp om det behövs. Här kan du läsa mer om vad som kan hjälpa mot könsdysfori och hur du kan få hjälp.

Mer på UMO

Svara varandra

Hur gör ni andra transkillar när ni tränar och tävlar i er sport?

Jag tränar alpint och det är uppdelat så att man tävlar killar och tjejer för sig. Det gör så att jag inte är så nära med de flesta killar och många av dem är bättre än mig.

UMO-podden

Att vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Artikel

Vad hjälper mot ångest?

Ångest är jobbigt och obehagligt, men det finns saker som hjälper.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Artikel

Könsnormer - ditt kön bestämmer inte hur du ska vara

Vi förväntas ofta se ut eller vara på ett visst sätt beroende vilket kön vi har. Men alla borde kunna vara sig själva, oavsett kön och vad andra tycker.

Till toppen av sidan