Panik - lämna sidan!
Kroppen

Svettas

Alla svettas, varje dag. Att svettas är kroppens sätt att kyla ner sig om du har blivit för varm. Du svettas mer än vanligt när du tränar, när det är varmt eller när du är stressad.

En person som står och tränar med hantlar. Hen har stora svettfläckar under armarna och på bröstet, illustration.

Det är bra att svettas. Det är ett av kroppens sätt att hålla rätt temperatur. Du svettas nästan överallt på kroppen, men det mesta hinner försvinna utan att du märker det.

Hur mycket svettas man?

Vissa svettas mer än andra. De flesta svettas mellan ett par deciliter och en halv liter varje dag.

Som mest kan du svettas flera liter i timmen, men så mycket kan du bara svettas under korta stunder, till exempel om du springer eller badar bastu.

Det är vanligt att svettas mer i puberteten. Svetten kan också börja lukta på ett sätt som den inte har gjort tidigare.

Svettlukt

Själva svetten luktar inte. Den består mest av vatten och lite salt. Det är först när den kommer i kontakt med huden som det kan börja lukta.

Olika personers svett kan lukta på olika sätt. Din egen svett kan också lukta på olika sätt vid olika tillfällen. Ibland kan den lukta starkt och mycket, särskilt om du inte har tvättat dig eller inte bytt kläder. Efter träning kan svetten lukta extra starkt.

Vissa tycker att svett från någon du gillar ibland kan lukta gott eller sexigt. 

Olika sorters svett

Svett kommer från svettkörtlar som sitter i huden. Det finns olika typer av svettkörtlar.

Ena sorten är viktigast för kroppens temperatur. Det finns flera miljoner sådana svettkörtlar utspridda över hela kroppen, men de sitter tätast i handflator och fotsulor. Svetten som de tillverkar består av vatten, men innehåller också lite salt och andra ämnen.

En annan sorts svettkörtlar finns framför allt i armhålorna, ljumskarna och i underlivet. Svett från dem innehåller flera olika ämnen. När de kommer i kontakt med huden kan det lukta ganska starkt.

Handsvett luktar alltså inte likadant som svett från armhålorna. 

Att svettas mycket

Det finns flera orsaker till varför vissa svettas mer än andra. Det kallas ibland för överdriven svettning.

Den vanligaste orsaken är att svettkörtlarna är väldigt aktiva. Det innebär att de tillverkar mer svett. Då är det vanligt att svettas mycket om fötterna, händerna och i armhålorna. En del personer kan också svettas mer från andra områden eller uppleva att de svettas mer över hela kroppen.

Vissa situationer kan kännas jobbiga om du har överdriven svettning, till exempel att ta andra människor i handen på grund av handsvett.

Du kan svettas om du tänker mycket på att du svettas. Dessutom kan huden kännas kall och blöt. Då kan du bli stressad av svetten, och svettas ännu mer.

Överdriven svettning kan också bero på:

Vad kan jag göra åt svett och svettlukt?

  • Tvätta dig med tvål och vatten, morgon och kväll och använd deo på morgonen. Tänk på att huden kan bli irriterad om du tvättar dig oftare än så.
  • Använd deo som innehåller antiperspirant. Du kan fråga om råd på ett apotek.
  • Byt till rena strumpor och underkläder varje dag. Även det plagg du har närmast överkroppen är bra att byta varje dag.
  • Byt mellan olika skor om du har mycket fotsvett. Det är bra att låta skorna torka inuti, innan du använder dem igen. Skor av läder eller tyg är bättre än skor av plast. Undvik täta gymnastikskor och gummistövlar.
  • Ha inte för tajta kläder om du svettas mycket under armarna. Undvik också kläder som skaver och irriterar i armhålorna.
  • Använd svarta, vita eller mönstrade kläder om du inte vill att svetten ska synas. Våta fläckar syns mindre då. Pröva att blöta ett hörn av olika tröjor eller skjortor, och se hur mörk fläcken blir.

Du kan få hjälp om du svettas mycket

Du kan söka hjälp om du svettas mycket och deodoranter med antiperspirant inte hjälper och du upplever det vara ett problem.

Det finns många olika typer av behandlingar och mediciner. Du kan börja med att gå till skolsköterskan, en ungdomsmottagning, vårdcentral, företagshälsovård eller studenthälsan.

Mer på UMO

Artikel

Vad händer i puberteten hos tjejer?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 8 och 13 år. Det första som händer brukar vara att brösten börjar växa.

Artikel

Vad händer i puberteten hos killar?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 9 och 14 år. Det första som händer är att testiklarna som finns i pungen börjar växa och bilda mer testosteron.

Svara varandra

Känner mig obekväm att byta om med andra!

Jag tror att en av anledningarna är att jag inte gillar mitt kropp /snopp. Vad ska man göra? Om det ens finns något att göra?

Till toppen av sidan