Svettas

Alla svettas, varje dag. Att svettas är kroppens sätt att kyla ner sig till en bra temperatur. Ibland svettas du mer än vanligt, till exempel när du tränar, när det är varmt eller när du är stressad.

En person som står och tränar med hantlar. Hen har stora svettfläckar under armarna och på bröstet, illustration.

Det är bra att svettas. Det är ett av kroppens sätt att hålla rätt temperatur. Du svettas överallt på kroppen, men det mesta dunstar bort utan att du märker det.

Du svettas mer när det är varmt, när du anstränger dig fysiskt och när du är sjuk. Du kan också svettas på grund av stress och oro.

Hur mycket svettas jag?

Vissa har lättare att svettas än andra. De flesta svettas mellan ett par deciliter och en halv liter vätska varje dag.

Som mest kan du svettas flera liter i timmen, men så mycket kan du bara svettas under korta stunder, till exempel om du springer ett lopp eller badar bastu.

Det är mycket vanligt att du svettas mer i puberteten. Det har att göra med att kroppen påverkas av hormoner. I puberteten kan svetten också börja lukta på ett sätt som den inte har gjort tidigare. 

Olika sorters svett

Det finns olika typer av svettkörtlar i huden.

En sort är viktigast för kroppens temperatur. De svettkörtlarna finns i flera miljoner utspridda över hela kroppen, men sitter tätast i handflator och fotsulor. Den svetten består av vatten, men innehåller också lite salt och andra ämnen.

En annan sorts svettkörtlar finns framför allt i armhålorna, ljumskarna och i underlivet. Svett från dem innehåller flera olika ämnen. När de kommer i kontakt med huden kan starkt doftande ämnen uppstå.

Handsvett kan alltså inte lukta på samma sätt som svett från armhålorna. 

Vad kan det bero på att jag svettas mycket?

Det finns flera orsaker till varför vissa svettas mycket.

Den vanligaste är att svettkörtlarna är väldigt aktiva. Ibland kallas det för överdriven svettning. Oftast har du då mycket fotsvett och handsvett. Då är det ganska vanligt att det finns någon annan i släkten som också har mycket handsvett eller fotsvett.

Om du svettas för att du är nervös kanske du själv tänker mycket på svetten. Dessutom kan huden kännas kall och blöt. Då kan du bli stressad av svetten, och så svettas du ännu mer.

Vältränade personer har ofta lite lättare att svettas än mer otränade människor. Det beror på att kroppen har blivit van vid att snabbt kyla ner sig. Men det är olika från person till person hur mycket träningen påverkar svetten.

När du har en infektion, till exempel när du är förkyld, kan de områden i hjärnan som styr temperatur och svettning påverkas. Du kan då få svettningar som kommer och går, även om du inte har feber.

Ibland kan överdriven svettning bero på att du tar någon medicin. Övervikt kan också orsaka mer svett. Vissa sjukdomar eller hormonförändringar i kroppen är en annan anledning. Då brukar du svettas mer över hela kroppen.

Svettlukt

Själva svetten luktar egentligen inte. Den består mest av vatten. Det är när den kommer i kontakt med huden som det kan börja lukta.

Olika personer kan lukta på olika sätt. Ens egen svett kan lukta på olika sätt vid olika tillfällen. Ibland luktar det starkt och fränt, särskilt om du inte har tvättat dig och bytt kläder. Efter träning kan svetten lukta extra fränt.

Vissa tycker att svett från någon du gillar ibland kan lukta gott eller sexigt. 

Vad kan jag göra åt svett och svettlukt?

  • Tvätta med tvål och vatten varje morgon och kväll och använd deo på morgonen. Det räcker oftast för att du inte ska lukta svett från armhålorna. Du ska helst inte tvätta dig många gånger varje dag med tvål, eftersom det kan irritera huden.
  • Byt kläder närmast kroppen varje dag. Rena strumpor, underkläder och tröja/skjorta/linne.
  • Om du har mycket fotsvett är det bra att ha flera par skor så att du kan byta ibland. Då kan du låta de använda skorna torka inuti, innan du använder dem igen. Skor av läder eller tyg är ofta bättre än skor av plast. Plasten är så tät att ingen svett dunstar bort.
  • Använd deo som innehåller antiperspirant. Om du svettas mycket, kan du gå till ett apotek och fråga efter de mest effektiva antiperspiranterna. Det är då viktigt att följa den bruksanvisning som följer med.
  • Om du svettas mycket under armarna är det bra att inte ha för tajta kläder. Du kan också tänka på att inte ha kläder som skaver och irriterar i armhålorna.
  • Våta fläckar under armarna syns olika mycket på olika kläder. På svarta, vita eller mönstrade kläder syns det mindre. Prova att blöta ett hörn av olika tröjor eller skjortor, och se hur mörk fläcken blir.

När ska jag söka hjälp?

Om du svettas så mycket att du själv upplever att det är ett stort bekymmer, och vanliga deodoranter med antiperspirant inte hjälper tillräckligt mycket, kan du söka hjälp.

Du kan börja med att gå till skolsköterskan eller till en ungdomsmottagning, eller till en vårdcentral, företagshälsovård eller studenthälsovård.

Mer på UMO