Fråga

Jag svettas, har jag hyperhidros?

Fråga

Jag tror att jag lider av hyperhidros. Jag svettas jämt i armhålor, på händer och fötter, ryggen, ja överallt! Även om jag bara ligger i soffan och tittar på tv så svettas jag onormalt mycket.

Jag har prövat Absolut Torr i armhålorna vilket funkar sådär. Jag svettas mindre men det är fortfarande onormalt mycket. Jag får stora svettfläckar bara genom att gå till bussen. Det är otroligt pinsamt, speciellt när man sitter i lektionssalen eller har idrott i skolan, då jag känner mig utstirrad.

Jag har läst att man kan få hjälp med detta men jag vet inte om man måste betala något eller om jag får överhuvudtaget då jag bara är femton. Finns det någon sorts hjälp man kan få?

Svar

Jag märker att detta är något som besvärar dig mycket och hjälp finns att få. Du kan pröva att byta ut Absolut Torr mot en annan antiperspirant som kan funka bättre. Den heter ACO Extra Effektiv Antiperspirant Special Care och finns på apotek.

Om den inte skulle hjälpa tillräckligt bra så tycker jag att du ska kontakta en vårdcentral för en bedömning. Har du hyperhidros så bör de kunna remittera dig vidare till någon, ofta hudläkare, som kan hjälpa dig.

Det funkar olika i olika regioner men på flera ställen i landet erbjuds till exempel botoxbehandling, som kan vara effektivt. Vad det kostar skiljer sig åt men jag tror inte att din ålder är avgörande utan hur mycket besvär du har. Mer information hur det fungerar där du bor kan du få av läkaren på vårdcentralen.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan