Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag svettas, har jag hyperhidros?

Fråga

Jag tror att jag lider av hyperhidros. Jag svettas jämt i armhålor, på händer och fötter, ryggen, ja överallt! Även om jag bara ligger i soffan och tittar på tv så svettas jag onormalt mycket.

Jag har prövat antiperspirant i armhålorna vilket funkar sådär. Jag svettas mindre men det är fortfarande onormalt mycket. Jag får stora svettfläckar bara genom att gå till bussen. Det är otroligt pinsamt, speciellt när jag sitter i lektionssalen eller har idrott i skolan, då känner jag mig utstirrad.

Jag har läst att det går att få hjälp med detta men jag vet inte om jag måste betala något eller om jag får överhuvudtaget. Jag är bara femton. Finns det någon sorts hjälp jag kan få?

Svar

Jag märker att detta är något som besvärar dig mycket och det finns hjälp att få. Du kan pröva att använda en annan antiperspirant som kan funka bättre för dig. Fråga någon som jobbar på apoteket om vilka som hjälper bra.

Du kan kontakta en vårdcentral för en bedömning om du inte tycker att det hjälper tillräckligt bra. De kan hänvisa dig vidare till någon som kan hjälpa dig om du har hyperhidros.

Det funkar olika i olika regioner. Men på flera ställen i landet erbjuds till exempel botoxbehandling, som kan vara effektivt.

Det skiljer sig vad det kostar, men jag tror inte att din ålder är avgörande utan hur mycket besvär du har. Du kan få mer information om hur det fungerar där du bor av läkaren på vårdcentralen.

En förälder eller annan vårdnadshavade behöver godkänna att du ska genomgå behandlingen om du är under 18 år.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

ArtikelSvettas

Alla svettas, varje dag. Att svettas är kroppens sätt att kyla ner sig om du har blivit för varm. Du svettas mer än vanligt när du tränar, när det är varmt eller när du är stressad.

Till toppen av sidan