Om du mobbar

Om du mobbar någon behöver du fundera på hur det känns för den som blir mobbad. En del som mobbar förstår inte själva att de gör någon illa. Kanske är det någon annan som har sagt till dig att du mobbar? Fundera på varför du gör som du gör.

Illustration av en person som ser fundersam ut.

Varför mobbar du?

Väldigt ofta har de som mobbar problem med sin självkänsla. Kanske är du rädd att själv inte passa in? En del som känner sig osäkra tror att de blir säkrare om de får någon annan att känna sig osäker. Men att mobba någon gör inte att du blir säkrare på dig själv.

Det är vanligt att de som mobbar har svårt att förstå vad de själva gör, och svårt att förstå hur den andra upplever det.

Mobbning är ovanligt om det är bra stämning i klassen, laget, kompisgruppen eller på jobbet. Det är vanligare att någon blir illa behandlad om det ofta är konflikter och trist stämning. Det kan också vara så att det inte finns tydliga regler i skolan eller på jobbet om vad som är okej att göra och inte. Ibland finns det inte tillräckligt många vuxna bland eleverna, och ingen som kan se vad som pågår.

Mobbning behöver inte alltid handla om att någon medvetet vill göra någon annan illa. Vet du om du brukar bete dig på ett sätt som andra kan såras av? Vet du om någon tar illa upp när du bara gör som du brukar?

Om du kommer på att du är taskig, kanske du tänker ”jag skojade bara”. Det är en vanlig ursäkt för mobbning. Men det är aldrig ett roligt skämt om det får någon att må dåligt. Även om den du är taskig mot säger att det är okej, kan du ha sårat och fått den personen att må dåligt.

De som bara ser på

Mobbning handlar sällan bara om dem som mobbar. Ofta finns det personer runt omkring som inte gör något. Om du mobbar någon kanske det verkar som om de andra håller med eller tycker att du är häftig. Men ofta vågar de bara inte säga ifrån, fast de ogillar det som händer. Du kanske tror att de håller med dig, fast de egentligen önskar att du skulle sluta. 

Hur slutar jag att mobba?

Om du mobbar andra behöver du fundera på varför. Är det osäkerhet som är orsaken? Är du rädd att inte passa in? Är du taskig mot någon för att du tror att andra tycker att du verkar cool då? Eller mobbar man för att alla andra gör det? I så fall kan du behöva prata med någon, till exempel på en ungdomsmottagning, för att få hjälp att bryta ditt beteende.

Det är också viktigt att fundera på hur den som du är taskig mot mår av mobbningen. Kanske tänker du att du är taskig för att du inte gillar personen? Det är ändå bättre att vara schyst. Det betyder ju inte att ni måste bli bästa kompisar. Om du är schyst, och lämnar dem ifred som du inte gillar, blir det bättre för dig, och andra kommer att uppskatta dig mera.

Bra att tänka på om du har fått höra att du mobbar:

  • Fundera på hur den du behandlar illa egentligen känner.
  • Du kommer inte att må bättre för att du får någon annan att må dåligt. Om du själv mår dåligt, finns det olika sätt att få hjälp.
  • Prata med någon som du litar på, till exempel någon i familjen, en skolkurator eller någon på en ungdomsmottagning.
  • Det kan vara ett brott att mobba någon. Det är till exempel ett brott att hota någon med misshandel eller hota med att sprida bilder på nätet.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan