Panik - lämna sidan!
Mobbning

Om någon annan blir mobbad

Ibland märks det tydligt när någon blir mobbad. Andra gånger kan det vara svårt att veta om det är mobbning eller inte. Visa att du bryr dig om du tror att någon blir utsatt. Och be andra om hjälp för att stoppa mobbningen.

Två personer pratar. Den ena säger "Kolla där går han. Vilken jävla loser." Den andra svarar "Snacka inte så mycket skit." Illustrationer
Försök att säga ifrån om någon säger eller skriver elaka saker om andra personer.

Ibland är det lätt att märka när någon blir mobbad. Du kan ha sett hur andra personer retas, skräms, är elaka eller skriver taskiga saker på nätet om någon som blir ledsen. 

Men ibland är du kanske osäker på om det är mobbning eller inte. Här kan du läsa om vad mobbning är, och när mobbningen är brottslig.

När någon har det jobbigt

Det går inte att veta säkert hur någon annan mår. Men det finns några saker som kan vara tecken på att någon blir mobbad. Här är några exempel:

  • Personen undviker att vara med andra och ofta är ensam.
  • Hen verkar ofta arg eller ledsen.
  • Hen är ofta borta från skolan eller jobbet och verkar inte vilja gå dit.
  • Hen blir inte vald när man ska jobba i par, eller har ingen att vara med på rasterna.

Visa att du bryr dig

Du kan visa att du bryr dig om du märker att någon blir dåligt behandlad eller känner sig utanför. Du kan till exempel sätta dig bredvid någon som sitter ensam på rasten eller bussen, eller gå tillsammans till lektionen.

Du kan testa att säga att du skulle bli ledsen om andra var elaka mot dig, och fråga hur personen känner. Den som är utsatt för mobbning kanske säger att det är okej, för att inte visa att hen är utsatt eller för att hen är rädd att det ska bli värre om hen säger något. Då kan du säga att hen kan prata med dig om det ändrar sig.

Känner du inte personen och vet inte riktigt hur du ska visa att du bryr dig? Ibland kan det räcka att säga hej, eller fråga något vardagligt för att hen ska känna sig mindre ensam.

Försök att säga ifrån om du vågar

Det är svårare att mobba någon om andra säger ifrån. Så försök att inte bara vara tyst och se på när det händer. Många som mobbar blir osäkra om någon säger till dem.

Det kan kännas svårt att säga ifrån, och kanske är du rädd att mobbarna ska bli elaka mot dig om du säger något. Men testa att säga ”lägg av” om du vågar. Be en kompis att säga ifrån tillsammans med dig om det känns jobbigt att göra det själv. Eller be en vuxen säga åt dem. 

Be någon stoppa mobbningen

Berätta för någon som kan stoppa mobbningen. Det är inte att skvallra att berätta att någon blir mobbad. Att berätta om det är det viktigaste du kan göra. Du kan be att få vara anonym, om mobbaren skulle fråga vem som har berättat.

Här är några förslag på vilka du kan kontakta för att få stopp på mobbningen:

  • I skolan är det de vuxna som har ansvar för att ingen blir mobbad. För att kunna hjälpa till måste de få veta. Du kan till exempel berätta för en lärare, skolsköterskan, skolkuratorn eller rektorn.
  • På jobbet är det chefen eller skyddsombudet du ska prata med om du märker att en arbetskompis blir mobbad. Du kan också kontakta facket.
  • Du kan berätta för ledaren eller tränaren om någon blir mobbad på en fritidsaktivitet, till exempel en idrott. 

Be om råd om du inte vet vad du ska göra

Du kan fråga andra om råd om du inte veta vad du ska göra. Till exempel en kompis, en förälder, någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller någon annan du litar på.

Du kan också kontakta Bris om du vill få råd och stöd om vad du ska göra utan att berätta vem du är och utan att träffa någon. Här finns en lista med fler ställen du kan kontakta om du har frågor kring våld och kränkningar.

Mer på UMO

Mobbning

Innehåll om mobbning.

Brott och polisanmälan

Innehåll om brott och polisanmälan.

Till toppen av sidan