Panik - lämna sidan!
Illa behandlad på nätet

Har du sett något på nätet som du mår dåligt över?

Du kan reagera och må dåligt över något, även om det inte är du själv som utsätts. Kanske ser du att någon annan blir illa behandlad, eller så har du sett en obehaglig bild eller film.

En person med brunt och rött hår, som har ena handen vid munnen och ser rädd ut.
  • Berätta för någon kompis eller vuxen vad som har hänt, vad du har sett och hur du mår.
  • Kontakta en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd.
  • Anmäl inlägget, bilden, filmen eller kontot direkt i appen eller på sajten där det finns. Företagen kan stänga av konton som publicerar elaka eller kränkande saker.
  • Gör en polisanmälan om du tror att inlägget, bilden, filmen eller kontot kan vara olagligt.

Du ska inte behöva tåla mer på nätet

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan vara brottsliga. 

Du ska inte behöva skämmas eller känna att du får skylla dig själv för att någon annan beter sig dåligt. Det spelar ingen roll om personen verkade trevlig först. 

Gör något så snart som möjligt

Då ökar chansen att det ska gå att ordna. Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. När en app eller sajt får veta vad som har hänt, kan de stänga av personer så att de inte kan göra samma sak mot andra. 

Är du i en jobbig situation? 

Du kan behöva hjälp att ta dig ur den. Prata med en kompis eller någon vuxen i din närhet, eller elevhälsan om du går i skolan. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd

Stöd av andra på nätet 

Många har varit med om dåliga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Det kan till exempel finnas särskilda konton eller grupper som fokuserar på trakasserier eller övergrepp.

Det finns också organisationer och konton som jobbar mot till exempel näthat, trakasserier och övergrepp. 

Aktuella artiklar

Fråga UMOHur slutar jag att tänka på porrscenen som äcklar mig?

För flera år sen såg jag porr där en kvinna hade sex med en hund. Jag tror inte att jag tände på det så mycket då, inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

ArtikelAtt titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att veta att porren oftast inte visar hur det funkar att ha sex i verkligheten.

Fråga UMOVarför tänder jag på våldtäktsfantasier?

Det händer inte jämt, man det kan hända någon gång ibland. Det har även hänt att jag blivit upphetsad av våldtäktsscener i filmer och böcker.

ArtikelTips när du umgås på nätet

Det är lätt att träffa nya personer och att umgås med dem du redan känner, i till exempel appar och sociala medier. Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Till toppen av sidan