Att bo med en vuxen som missbrukar

Att bo med någon som dricker för mycket eller använder droger kan påverka ditt liv och dina känslor. Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel, och du ska inte behöva skämmas för någon annans beteende. Det finns bra hjälp att få för dig som bor med någon som dricker eller använder droger.

En ung person som sitter i förgrunden och två vuxna som bråkar i bakgrunden varav den ena håller ett glas i handen. Illustration

Att leva med någon som har alkohol- eller drogproblem kan påverka vardagslivet och hur du mår på olika sätt.

  • Det kan vara oroligt, jobbigt eller stökigt hemma. Ibland kan det vara mycket bråk, löften som inte hålls och saker som inte blir som planerat. Kanske får du ta mer ansvar än vad kompisar gör, till exempel för matlagning, tvätt, att ta hand om syskon eller städa.
  • Det är jobbigt när någon man tycker om och behöver stöd från har problem. Det kan göra att du känner dig nedstämd eller arg, eller att du får svårt att koncentrera dig i skolan eller på jobbet.
  • Det är vanligt att vara orolig för att den som dricker eller tar droger ska skada sig eller göra bort sig. Du kan också känna dig arg på personen, men kanske samtidigt skämmas för att du är arg.
  • Du kan känna att du inte vill att andra ska få reda på hur det är hemma. Kanske gör det att du till exempel inte tar med kompisar hem. Men det är olika, en del berättar för andra.

Det är aldrig ditt fel

Det är vanligt att den som dricker eller tar droger beter sig på ett sätt som egentligen inte är okej. Som barn ska du inte behöva ta ansvar för vuxna som till exempel har festat eller stökat till. Men det kan kännas svårt att protestera eller prata om det. Kanske blir du anklagad för att lägga dig i om du försöker.

Det är viktigt att veta att det aldrig är barns fel att en vuxen dricker eller använder droger. Och du ska aldrig behöva skämmas.

Situationen går att förändra

Du har rätt att känna dig trygg. Och situationen går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv. Du kan börja med att prata med någon annan vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en kompis förälder, en släkting, en vän till familjen eller någon som jobbar i skolan. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller socialtjänsten och få råd om hur du kan göra.

Även om man skulle vilja ha det annorlunda, kan det ibland kännas svårt att söka hjälp. Man kan vara orolig för vad som ska hända då. Men det handlar ju faktiskt både om att vilja ha det bättre och att hjälpa.

Den som dricker eller tar droger måste själv söka hjälp för sina egna problem. Det är aldrig ditt ansvar.

Berätta hur du känner

Du kan pröva att berätta för den som dricker eller tar droger vad du tycker om det, till exempel om du är rädd, orolig, arg, ledsen eller känner dig sviken.

Att säga vad man ser och tänker innebär att man bryr sig. Det kan betyda mycket, både för en själv och för den vuxna. Även om personen kanske blir arg eller inte vill lyssna just i den stunden, kan det innebära en förändring med tiden.

Det finns bra hjälp för dig som är närstående

Hur man själv påverkas av att bo med en person som dricker eller drogar är olika från person till person. Därför är det olika vilken hjälp man behöver.

Exempel på stöd och hjälp:

  • En kontaktperson, som är någon du träffar och gör saker ihop med.
  • Ett familjehem. Det betyder att du bor hos en familj ett tag. Det kan vara en kort tid eller en lång tid. Du kan också bo där ibland, till exempel varannan helg.
  • Det finns också flera ställen du kan gå till, vissa är speciellt för barn eller ungdomar. Du kan få prata med någon som är van vid att hjälpa till vid just den sortens situationer.
  • Du kan få träffa andra som är i samma situation, i så kallade självhjälpsgrupper. Det kan hjälpa mycket att prata och att höra att andra har det som du och har varit med om liknande saker.

Den som har alkohol- eller drogproblem kan få olika sorters hjälp för att lösa sina problem. I en del behandlingar är det vanligt att familjemedlemmar får vara med. Målet är ju att livet tillsammans ska funka.

Mer på UMO

Till toppen av sidan