Att bo med en vuxen som missbrukar

Det kan vara jobbigt att bo med någon som dricker för mycket, eller som använder droger. Du kan må dåligt på flera olika sätt, och det kan vara bråkigt eller rörigt hemma. Berätta för någon hur du har det. Det finns bra hjälp att få. Den som missbrukar kan också få hjälp.

En ung person som sitter i förgrunden och två vuxna som bråkar i bakgrunden varav den ena håller ett glas i handen. Illustration

Det kan vara jobbigt och stökigt hemma när en vuxen missbrukar. Den vuxne kan må dåligt, bete sig konstigt, vara otrevlig eller inte klara av att ta ansvar för sånt som vuxna brukar sköta.

Du och ditt liv påverkas

Det är jobbigt att leva med någon som har problem med alkohol eller droger. Det kan påverka din vardag och hur du mår på flera sätt:

 • Saker som ska fungera i ett hem kanske inte funkar som de ska. Till exempel kanske den vuxne inte handlar, städar och lagar mat så ofta som det behövs.
 • Du kanske inte får hjälp med läxor eller andra saker som du skulle behöva.
 • Den som missbrukar kanske inte verka bry sig om dig eller orkar göra saker med dig. Hen kanske bryter sina löften och saker blir inte som planerat.
 • Du kan oroa dig för att personen ska bete sig konstigt och göra bort sig. Eller att hen ska göra sig illa.
 • Det kan vara bråkigt hemma. Ibland kanske du blir rädd för den som missbrukar.
 • Du kan känna att du inte vill att andra ska få reda på hur det är hemma.
 • Du kan känna dig ledsen, ensam, arg och få svårt att koncentrera dig.

Tar du större ansvar än du ska?

Vuxna som missbrukar kan vara dåliga på att sköta sånt som är deras ansvar. Då kan du känna att det är ditt ansvar att ta hand om saker. Men du ska inte ta för mycket ansvar. Till exempel ska du inte behöva ta hand om syskon, handla och laga mat för att de vuxna inte gör det. Och du ska inte heller behöva ta ansvar för en vuxen som kanske har festat eller stökat till.

Det är viktigt att du berättar för någon annan vuxen om du har det så. Du kan få stöd om det är jobbigt hemma.

Det är aldrig ditt fel

Många som missbrukar beter sig på ett sätt som inte är okej. Det är viktigt att du vet att det aldrig är ditt fel att vuxna dricker eller använder droger. Och du ska inte behöva skämmas för vad de gör.

Berätta hur du har det

Du kan pröva att berätta för den vuxne hur det känns för dig. Till exempel om du blir rädd, orolig, arg, ledsen eller känner dig sviken.

Känns det svårt att prata om det? Kanske blir den vuxne arg eller anklagar dig för att lägga dig i? Då ska du berätta hur du har det för någon annan.

Det är inte att skvallra eller svika om du pratar med någon du litar på. Du gör det för att hjälpa både dig själv och din familj.

Du ska be någon om hjälp direkt om den vuxne hotar dig eller gör dig illa. Ring 112 om det är bråttom.

Situationen går att förändra

Du har rätt att känna dig trygg hemma. En jobbig situation går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv.

Du kan börja med att prata med någon annan vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en kompis förälder, en släkting, en vän till familjen eller någon som jobbar i skolan.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller socialtjänsten för att få råd om hur du ska göra. Du kan kontakta Fråga UMO om du vill få råd och vill vara anonym.

Det finns även stödorganisationer som kan stötta dig på olika sätt. Till exempel Maskrosbarn som hjälper unga som lever med vuxna som missbrukar. Här finns listor med fler ställen som du kan få hjälp av.

Du kan få olika sorters hjälp

Olika personer påverkas på olika sätt av att bo med någon som dricker eller tar droger. Därför finns det olika sorters hjälp att få. Här är några exempel:

 • Du kan få prata med någon som är van att hjälpa unga som har det som du. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre.
 • Du kan få träffa andra som är i samma situation, i så kallade stödgrupper. Det kan hjälpa mycket att prata med andra som vet hur det är, och som har varit med om liknande saker.
 • Du kan få en så kallad kontaktperson från kommunen om det behövs. Det är en trygg vuxen utanför familjen som du kan hitta på saker med ibland. Till exempel gå på bio eller fika med.
 • Du kan få bo hos en annan familj ett tag om det behövs, i ett så kallat familjehem. Det kan vara för en kort tid eller en lång tid. Du kan också bo där ibland, till exempel varannan helg.

Hjälp för den som missbrukar

Den som har alkohol- eller drogproblem kan få hjälp att sluta dricka eller ta droger.

I en del behandlingar är det vanligt att de andra i familjen får vara med. Målet är att livet tillsammans ska funka. Men kom ihåg att den som dricker eller tar droger själv måste söka hjälp för sina problem. Det är inte ditt ansvar.

Mer på UMO

Till toppen av sidan