Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag har aldrig varit på fest eller blivit full

Jag är en 15 årig tjej och jag har aldrig varit på en fest elr blivit full. Dock har jag blivit bjuden på några fester men jag har aldrig riktigt vågat att gå dit. Någon som har tips på hur jag ska våga gå på festen man blir bjuden till?

PS. jag har ju druckit men inte såååååå mycket.

/Tjej 15

Svar

 • Hej tjejen!
  Jag känner själv igen mig i det du skriver. Men jag tycker att det är så synd att alkoholen har blivit en så stor grej hos så unga. Att du är 15 och aldrig vart full är först och främst inget du ska skämmas över. Ha inte bråttom med att växa upp, du kommer ha hela livet på dig att gå på fester och dricka alkohol!

  Men om du tycker det är jobbigt att gå på fester ska du inte gå, svårare än så är det inte. Det ska inte vara ett måste att gå på fester, jag är 17 och går nästan aldrig på fester men inte gör det mig mindre cool och annorlunda.

  Men lite tips för att våga på fester; ha med nån trygg kompis du litar på och  ha på dig något du känner dig fin i det blir tusen gånger roligare då. Sen är det bara att ge det ett försök, är det inte kul är det bara att gå hem. Inte svårare än så:) Hoppas det löser sig , och kom ihåg att du inte måste dricka dig full bara för att "alla andra" gör det.

  Kramar:)
  /Anonym

 • Yolo.
  /Anonym

 • Hej!

  Jag är 16 och har aldrig blivit full, inte ens smakat alkohol. Det är jag riktigt stolt över.Jag har inte heller gått på någon fest, men jag har inte velat eller pallat. Jag tycker att du ska tacka ja till nästa inbjudan du får om du vill gå, men bara om du vill! Sen tycker jag inte att du ska dricka eller bli full. Det finns inget positivt med det.

  För det första: man kommer inte ihåg vad man har gjort (kan vara väldigt jobbigt att höra berättelser om vad man gjorde när man var full, har jag hört från andra). Folk jag känner har råkat ut för att ha sex med en kille i vår klass och hon ångrade det sedan (hon var inte medveten om vad hon gjorde, och de flesta råkade gå in i rummet de var i och såg vad de gjorde).

  För det andra: det finns en anledning till att det är 18-årsgräns på att dricka alkohol. Din kropp tar stor skada av alkohol innan den är färdigutvecklad.

  För det tredje: risken är väldigt stor att du sen kommer bli alkoholist om du börjar dricka vid tidig ålder.

  För det fjärde: Är det inte roligare att ha kontroll över vad man gör. Du kommer tappa kontrollen mer och mer för varje glas du dricker. Även om det är något du inte vill göra så kanske du gör det ändå.

  Försök få dina vänner att försöka få med dig nästa gång. Då kanske det blir lättare. Och tänk på att du inte dricker för mycket alkohol.

  Ta hand om dig! :)
  Lycka till! :)
  /Tjej, 16

 • Stay strong. Gå när du känner fört.
  /Anonym

 • Gör ingenting innan du är redo! Jag var själv lite rädd för hela festgrejen ganska länge. Hur ska jag bete mig? Vad kommer alla andra tro?

  Så länge man tar det lugnt med alkoholen (kan ju vara lättare sagt än gjort) på den första festen så kommer de flesta antagligen vara fullare än du själv och bara bry sig om sig själva. Och du ska bara tänka på dig själv också och ha kul, om du inte trivs, gå därifrån! Ta med dig en nära kompis dock så du har sällskap dit, hem och på festen. Blir nästan alltid roligare då!
  /Anonym

 • Gå bara dit.
  /tjej 14

 • Tjena! Jag är 20 år och jag har inget problem med att dricka. Hela min släkt är kristen så det kanske inte är det mest normala att dricka så mycket. Men jag brukar följa en regel. Bli inte full. Man kan ha fett kul genom att bara dricka lite. Om man bara håller i en flaska fattar kompisarna att "okej hon e van, vi behöver inte tjata på henne att hon ska bli full". Jag brukar dricka typ max 3 ciderflaskor varje fest. Men du kan ju börja med 1 eller två. Smutta bara lite då och då så ser det ut som du har kul! :)
  /Anonym

 • Om du blir bjuden på en fest tillexempel från en kompis på skolan, kan du göra hen beredd att "Ja jag kommer väl men jag kommer inte att dricka något starkt."
  /Anonym

Mer på UMO

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Till toppen av sidan