Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vill inte gå samma gymnasium som kompisarna - hur säger jag det?

Hej, jag ska söka till gymnasiet det här året. Ett problem är att jag gärna söker till ett själv och får liksom en ”nystart” i en ny klass. Men mina kompisar vill att vi söker samma. Hur kan jag säga till dem snällt att jag inte vill gå samma gymnasium som de?
/15 åring

 

Svar:

 • Du vill ha en ny start & vill lära känna nya vänner men oxå att du vill gärna umgås me dina gamla vänner även om de inte blir lika ofta? Du fixar detta killen!!❤️
  /Emma 21
 • Bara säg det och om den blir arga eller nåt så kan du bara skita i dem. 😊
  /Tjej
 • Jag befann mig i samma sitation. Det är din gymnasietid och din framtid, berätta hur du känner, de kommer garanterat förstå dig. Inga konstigheter:)
  /lycka till:DD
 • Jag skulle säga det lugnt vid ett passande läge. Säg det när du känner dig bekväm att säga det. Och var tydlig att det är du som vill starta/ utforska ditt liv mer. Men att det inte är pga dina vänner och att ni kan fortfarande umgås och vara lika nära relations vis. (Att ni är lika bra vänner som innan).
  /14 åring
 • Det är bara tre år, som kan avgöra din framtid! Ni kan fortfarande hålla kontakten. Sök till båda och välj sedan, i slutändan kanske dem inte häller ville gå den linjen och väljer något annat ändå. Välj vad som känns bäst för dig
  /.
 • Alltså, om du inte kommer se dom igen spelar det inte särskilt stor roll. Dock, hur ska man säga det otrevligt? "Jag tänker söka till ett annat gymnasium för att jag aldrig vill se er igen, era #@-?/+$$%]}>=§!!!" Det är lite överdrivet. Jag är rätt säker på att det inte är det du menar, så då är det inte så du ska säga. Du beskrev faktiskt i frågan hur du ska säga: "Jag tänker söka till ett annat gymnasium än er för att jag tycker att det verkar bra och jag vill möta nya människor som omväxling. Jag var en aning nervös över att ni inte skulle gilla det, men jag har ingen anledning att ljuga och jag hoppas att ni är chill med det."

  Om du vill kan du lägga till något i stil med "Jag är säker på att detta är vad jag vill." Om dina vänner inte respekterar det är dom antagligen inte väldigt bra vänner. Gör det inte mer komplicerat än det måste vara.
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Gör bara inte det, eller när resultaten kommer säg bara att du inte kom in på det ni valt tillsammans att gå på. För att va helt ärlig vem vill inte bort från sin grundskoleklass?
  /Tjej 16
 • Jag känner igen mig till 100 %, det är nog väldigt vanligt att man känner så! Känner du att du inte alls vill vara kompisar med dem, eller vill du bara få lite avstånd? Vill du ha lite avstånd kan ni söka till olika linjer men på samma skola. Vill du inte alls vara kompis med dem, sök till en annan skola och säg upp kontakten efter skolavslutningen.

  Jag och mina kompisar från grundskolan går alla på olika gymnasium, men vi pratade hela nian om att vi skulle gå på samma gymnasium och linje. Men vid antagningen visade det säg att alla sökt till olika skolor. Att inte gå i samma klass var ett superbra beslut, vi har fortfarande lika bra vänner och ses ofta och pluggar tillsammans.
  /Tjej 17
 • Enda tipset jag har är att välja något som du tycker är intressant och förmodligen kommer jobba med senare i livet, men väljer du kompisar framför framtid så är det ju ditt val såklart. Själv skulle gått min väg, och kanske säga att jag mer är intresserad av det gymnasiet!
  /09aaaaaa
 • Jag upplevde samma sak nyligen, det är viktigt att du berättar hur du känner och om de är riktiga vänner skulle de förstå dig och bara bli glad för dig, det är din framtid som det handlar om och dina vänner bör förstå
  /Anonym

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster.

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Hur blir jag nära vän med kompisarna?

De hänger ofta, är hemma hos varandra, hittar på saker, men jag är aldrig med då.

Svara varandra

Min kompis skickade dickpic till mig!

Min killkompis skickade dickpics och visade sitt könsorgan för mig på Facetime. Vad ska jag göra? Vad borde jag ha gjort i situationen?

Till toppen av sidan