Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur säger jag till kompisarna att jag vill ha en nystart?

Hej, jag ska söka till gymnasiet det här året. Ett problem är att jag gärna söker till ett själv och får liksom en ”nystart” i en ny klass. Men mina kompisar vill att vi söker samma. Hur kan jag säga till dem snällt att jag inte vill gå samma gymnasium som de?
/15 åring

 

Svar:

 • Du vill ha en ny start & vill lära känna nya vänner men oxå att du vill gärna umgås me dina gamla vänner även om de inte blir lika ofta? Du fixar detta killen!!❤️
  /Emma 21
 • Bara säg det och om den blir arga eller nåt så kan du bara skita i dem. 😊
  /Tjej
 • Jag befann mig i samma sitation. Det är din gymnasietid och din framtid, berätta hur du känner, de kommer garanterat förstå dig. Inga konstigheter:)
  /lycka till:DD
 • Jag skulle säga det lugnt vid ett passande läge. Säg det när du känner dig bekväm att säga det. Och var tydlig att det är du som vill starta/ utforska ditt liv mer. Men att det inte är pga dina vänner och att ni kan fortfarande umgås och vara lika nära relations vis. (Att ni är lika bra vänner som innan).
  /14 åring
 • Det är bara tre år, som kan avgöra din framtid! Ni kan fortfarande hålla kontakten. Sök till båda och välj sedan, i slutändan kanske dem inte häller ville gå den linjen och väljer något annat ändå. Välj vad som känns bäst för dig
  /.
 • Alltså, om du inte kommer se dom igen spelar det inte särskilt stor roll. Dock, hur ska man säga det otrevligt? "Jag tänker söka till ett annat gymnasium för att jag aldrig vill se er igen, era #@-?/+$$%]}>=§!!!" Det är lite överdrivet. Jag är rätt säker på att det inte är det du menar, så då är det inte så du ska säga. Du beskrev faktiskt i frågan hur du ska säga: "Jag tänker söka till ett annat gymnasium än er för att jag tycker att det verkar bra och jag vill möta nya människor som omväxling. Jag var en aning nervös över att ni inte skulle gilla det, men jag har ingen anledning att ljuga och jag hoppas att ni är chill med det."

  Om du vill kan du lägga till något i stil med "Jag är säker på att detta är vad jag vill." Om dina vänner inte respekterar det är dom antagligen inte väldigt bra vänner. Gör det inte mer komplicerat än det måste vara.
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Gör bara inte det, eller när resultaten kommer säg bara att du inte kom in på det ni valt tillsammans att gå på. För att va helt ärlig vem vill inte bort från sin grundskoleklass?
  /Tjej 16
 • Jag känner igen mig till 100 %, det är nog väldigt vanligt att man känner så! Känner du att du inte alls vill vara kompisar med dem, eller vill du bara få lite avstånd? Vill du ha lite avstånd kan ni söka till olika linjer men på samma skola. Vill du inte alls vara kompis med dem, sök till en annan skola och säg upp kontakten efter skolavslutningen.

  Jag och mina kompisar från grundskolan går alla på olika gymnasium, men vi pratade hela nian om att vi skulle gå på samma gymnasium och linje. Men vid antagningen visade det säg att alla sökt till olika skolor. Att inte gå i samma klass var ett superbra beslut, vi har fortfarande lika bra vänner och ses ofta och pluggar tillsammans.
  /Tjej 17
 • Enda tipset jag har är att välja något som du tycker är intressant och förmodligen kommer jobba med senare i livet, men väljer du kompisar framför framtid så är det ju ditt val såklart. Själv skulle gått min väg, och kanske säga att jag mer är intresserad av det gymnasiet!
  /09aaaaaa
 • Jag upplevde samma sak nyligen, det är viktigt att du berättar hur du känner och om de är riktiga vänner skulle de förstå dig och bara bli glad för dig, det är din framtid som det handlar om och dina vänner bör förstå
  /Anonym

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Gamla kompisarna är taskiga, vill få tillbaka dem ändå.

Klasskompisarna är taskiga och kommenterar min vikt. Men jag vill ändå få tillbaka dem som vänner. Har ni några tips?

Svara varandra

Jag berättar hemligheter, men kompisen säger inget

Det får mig att känna mig utnyttjad och utfryst. Vad ska jag göra?

Svara varandra

Hur blir jag nära vän med kompisarna?

De hänger ofta, är hemma hos varandra, hittar på saker, men jag är aldrig med då.

Svara varandra

Min kompis skickade dickpic till mig!

Min killkompis skickade dickpics och visade sitt könsorgan för mig på Facetime. Vad ska jag göra? Vad borde jag ha gjort i situationen?

Svara varandra

Hur är det att gå om en klass och gå med yngre?

Jag funderar på att gå om ettan då jag hamnade i en klass vilket inte riktigt funkar för mig.

Svara varandra

Hur frågar man kompisar om de vill hänga?

Är rädd för att dem ska tycka att jag är konstig/jobbig, säga nej eller att dem tycker jag är tråkig när vi väl är med varandra.

Svara varandra

Hur gör jag slut med mina kompisar?

Det har inte hänt något, jag känner bara att vi har glidit isär varandra och att det är dags att gå vidare. Men hur kan jag framföra detta på ett sätt så att jag inte sårar dem.

Svara varandra

Jag kallas tomboy och har bara killkompisar

Jag är en så kallad tomboy enligt många utav mina kompisar & min mamma. Jag undrar om ni kanske har tips som gör så att jag kan bli mer som en tjej?

Svara varandra

Hur berättar jag för kompisarna om min diagnos??

Jag är rädd att det kommer bli stelt då jag hatar förändringar och visa situationer. Kan nån ge tips på hur jag ska berätta för dom?

Till toppen av sidan