Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur berättar jag för farsan att jag snusar?

Hur berättar man att man snusar för farsan? Jag har snusat i några år nu men har inte berättat det för mina föräldrar för att jag vill inte att de ska bli arga. Mamma använder ingen tobak medans pappa själv snusar därför vill jag berätta för honom först. Och jag förstår att man inte borde snusa men jag är beroende och det hjälper mig att slappna av, så skriv helst inget om att det är farligt för det vet jag redan.
/Snusaren

Svar:

 • Skulle säga att det är svårt att berätta det för sina föräldrar men försök att fråga din pappa om han skulle tillåtit sitt barn att snusa eller vad han skulle gjort om hans barn gjorde det. Då vet du i alla fall hur han skulle reagerat om du berättade sanningen.

  Är du rädd att han direkt kommer att förstå att du snusar kan du väl testa att säga "Vad skulle du gjort om jag var beroende av att snusa och inte kunde sluta?". Han skulle definitivt fatta på direkten att du är beroende av att snusa, men så är det bättre att du säger det än att säga att du är beroende bara sådär.
  /L
 • Är i exakt samma situation som du, har snusat i flera år och föräldrarna är lyckligt ovetande. Varför ska du ens berätta för dem? Inget kommer förändras direkt om du berättar. Du kommer bara få skäll och göra dem oroliga. Om det är ett problem och du behöver hjälp med att sluta så kan du prata med kurator, skolsjuksköterska eller en ungdomsmottagning. Dom kan säkert hjälpa dig med det. Jag skulle föreslå att åtminstone prata med dom först innan du pratar med föräldrarna.
  /snusare, 17
 • Tjo min broder, mitt råd till dig är att inte snusa alls för det är inget bra för din hälsa. Men om du är tvungen, lägg en dubbelmacka och sedan gå fram till din kära far och ha en konversation med honom. Om han regerar är det bra för dig. Men om han inte gör det rekommendrar jag honom en besök hos optikern.
  /Ellie
 • Hej! När mina föräldrar fick reda på att jag snusar var det rädslan kring tanken ”tänk om de blir arga” som jag värst. Min mamma fick reda på det först, hon tittade först aningen dömande på mig men gick sen över till en axelryckning. Kan tillägga att båda mina föräldrar snusar och har gjort det så länge jag kan minnas, men i ungefär ett halvår pratade mamma och jag öppet om det, bjöd på varandras snus, allt utan att pappa visste något.

  Sen gjorde jag en tabbe som ledde till att även han fick reda på det och reaktionen var egentligen precis som mammas. I ditt fall skulle jag nog berätta för din pappa först. Förvänta dig inte att han kommer bli stolt över dig, för kan egentligen tycka att mina föräldrar släppte det lite väl fort. Men om någon vet hur det är så är det ju han. Jag menar, egentligen kan han ju inte skälla ut dig för något som han själv gör, i det här fallet kan han bara informera och vägleda dig.

  Beroende på hur han tar det kanske du kan ta det med din mamma sen. De ska vara stolta över att du vågar prata med dem om det, för det är inte alltid så lätt som man kanske kan tro.
  /Lyft-torsk✌️
 • Tja, är en tjej på 14 som började snusa för ett år sen påriktigt. Mina föräldrar sa inget när jag berättade för dem och de bryr sig knappt. Vill du säga att du snusar skulle jag rekommendera att du sätter dig ner med honom och din mamma, för att oavsett hur du gör kommer hon någon gång få reda på det.

  Sätt dig ner med dem och börja förklara att "ja snusar och ja vet att det va dumt av mig att börja ..." eller nåt i den stilen. Då har du visat mod och att du vet att det va dumt o börja, även om det hjälper dig.
  /Älva
 • Jag skulle fråga när han först snusade och om han t.ex. skulle låta sina barn göra det. Eller bara snusa framför honom.
  /Anonym

Mer på UMO

Artikel

Att snusa

Både vitt snus och brunt snus innehåller giftiga ämnen som kan skada din kropp och göra dig sjuk. Du kan lätt bli beroende om du snusar. Men det går att sluta.

UMO-podden

Hur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

Egna berättelser

Börja inte snusa

I 1-2 år snusade jag. Hejdå 12000-14000. Tänker ibland på vad mycket grejer jag kunnat fått för dessa pengar. Och hur onödigt det är.

Till toppen av sidan