Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är vitt snus farligt?

Fråga

Jag har börjat snusa, men bara vitt snus eftersom det inte innehåller tobak. Jag trodde det var ofarligt. Men nu har jag hört att det innehåller nikotin, stämmer det? Och är vitt snus dåligt för hälsan på nåt sätt?

Svar

Ja, vitt snus innehåller nikotin, ibland till och med mer nikotin än brunt snus. Nikotin kommer från tobaksplantan och vissa tycker därför att det borde räknas som tobak.

Vitt snus är dåligt för hälsan på flera sätt:

  • Vitt snus är starkt beroendeframkallande eftersom det innehåller nikotin. Hjärnan är extra känslig när man är ung, därför är risken att bli beroende extra stor då.
  • Nikotin gör att blodkärlen drar ihop sig och blodcirkulationen och blodtrycket ökar. Det gör att ditt hjärta och din hjärna riskerar att skadas. 
  • Du riskerar att få så kallade blottade tandhalsar om du använder vitt snus under lång tid. Det betyder att tandköttet krymper och att mer av tänderna syns.
  • Om du är gravid och snusar vitt snus får fostret i sig nikotin. Det ökar risken för så kallad havandeskapsförgiftning och för att barnet ska födas för tidigt eller väga för lite. Det gör också att barnet kan utvecklas långsammare intellektuellt.

Vitt snus kan smaka godis eller frukt. Men det får inte säljas till personer under 18 år. 

Det bästa för dig är att sluta snusa så snart som möjligt. Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Ywonne Wiklund, hälsoutvecklare och socionom

Mer på UMO

Egna berättelser

Börja inte snusa

I 1-2 år snusade jag. Hejdå 12000-14000. Tänker ibland på vad mycket grejer jag kunnat fått för dessa pengar. Och hur onödigt det är.

Svara varandra

Min kompis har börjat snusa, vad ska jag göra?

Jag vill berätta det för någon för att försöka stoppa honom. Vad ska jag göra?

Svara varandra

Vill sluta snusa, hur gör jag?

Har snusat i drygt två år nu och vill sluta; pallar inte med paniken när man inte hittar dosan eller hur det svider till i plånkan varje gång jag köper.

UMO-podden

Hur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

Artikel

E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. När du röker dem kommer det ånga istället för rök. Det kallas att vejpa eller vapea. E-cigaretter innehåller oftast nikotin som kan göra dig beroende.

Till toppen av sidan