Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vill sluta snusa, hur gör jag?

Tjena! Har snusat i drygt två år nu och vill sluta; pallar inte med paniken när man inte hittar dosan eller hur det svider till i plånkan varje gång jag köper. Så, hur slutar man?
/snart 15-årig tjej

Svar:

 • Prata med kurator eller skolsköterska på skola eller med sjuksköterska eller annan personal på ungdomsmottagning. Du kan nog inte skaffa nikotin tuggummin eller sånt själv, men om det är för att sluta snusa så kanske du kan få det på recept tror jag. Jag har ingen erfarenhet, men om inget annat borde de kunna säga vart du kan gå.
  /M
 • Snusa godis eller tuggummi.
  /Anonym
 • Börja snusa mindre å mindre.
  /anonym
 • Kasta snusdosan i papperskorgen (inte hemma) och undvik att gå in i en tobaksbutik. Hoppas att det hjälper!
  /HM
 • Börja med att trappa ner på ditt snusande. Ta någon mindre än vad du brukar göra. Om man slutar tvärt så är det kanske lätt att man blir väldigt arg. Utan det bästa är bara att trappa ner på det tror jag. Hoppas det hjälper dig!
  Spaghetti
 • Snuset är en jä*la bov alltså! Folk har en bit ingefära under läppen, för känslan och det ska tydligen vara lika starkt som snuset. Dom gångerna jag har slutat så har jag kastat alla dosor jag har och gett mig f*n på att de ska gå.

  De är superlätt att sluta de svåra är att inte börja igen! Med lite jä*lar och anamma så fixar du det! Kör med ett komplement, när du blir sugen på snus ta en promenad, sticka ett par sockor, gör nått som får tankarna på annat. Med din egna viljestyrka så fixar du de där galant, det är jag helt hundra på! I believe in you girl!
  /från och till med snuset...
 • Testa att använda såna där niktin tuggumin som inte är lika beroende framkallande
  /Kille 15
 • För mig var ekonomin en viktig motivation. Tänk på hur mycket pengar du spenderar och kommer att spendera om du fortsätter snusa hela livet. Försök att trappa ner på pengarna du spenderar på snus istället för själva snusandet, det kommer minska snusandet med tiden. Sen hjälper det också att försöka minska styrkan i samband med att du trappar ner.
  /s
 • Finns förmodligen många olika knep, men några är att du tar en brödbit och packar ihop som en snus osen har den under läppen, bara för att lura hjärnan, dock så lär du ju inte få nån effekt. Men vet att det funkat för vissa, vissa kanske byter ut snuset mot ett ”mildare” snus och fortsätter så tills de slutar helt.
  /Bell 14
 • Tugga tuggummi, sluta inte med allt direkt utan minska intaget gradvis, nikotinfritt finns
  /Gustav
 • Du kan kontakta läkare eller gå till umo. Ifall du inte vill det för att det känns tufft börja med att snusa mindre och mindre. Till slut kan du ha slutat helt.
  /Tjej
 • Jag ville sluta snusa och då så köpte jag minttuggummin och gjorde så typ en vecka.
  /13 åring tjej
 • Hej fina du! Prova att köra upp en bit ingefära i käften istället för en prilla. Det bränner riktigt skönt och tandköttet blir lika mört som av en snus.
  /Snusfia

Mer på UMO

Artikel

Att sluta snusa

Har du bestämt dig för att sluta snusa? Bra! Det viktigaste för att lyckas är att du själv vill sluta.

Artikel

Vad händer i kroppen när du snusar?

Från tobakssnuset under läppen sprids tusentals ämnen ut i kroppen via blodet. De kan skada din kropp och göra dig sjuk.

Artikel

Stöd om du har frågor om alkohol tobak droger

Har kan du som har frågor och funderingar kring alkohol, tobak, spel och droger hitta stöd- och hjälpställen. Du kan oftast vara anonym.

Till toppen av sidan