Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur farligt är det att röka?

Fråga

Jag har en fråga om rökning. Jag såg ett tv-program om hur röken skadar cellerna i kroppen med mera. Hur farligt är det egentligen att röka om man är ung och frisk och tränar?

Svar

Att röka påverkar alla kroppens delar och ökar risken för flera sjukdomar. Unga personer påverkas ännu mer av rökning än vuxna, oavsett om de tränar eller inte. Eftersom kroppen fortfarande växer och hjärnan inte är färdigutvecklad. 

I tobaksrök finns bland annat ett ämne som heter kolmonoxid, som tar syrets plats i cellerna. Det gör att rökare har sämre syresättning. Därför gör rökningen att du får sämre kondition, och inte kan utvecklas i din träning på samma sätt som om du inte rökte.

Ju tidigare du börjar röka, desto större är också risken att du blir beroende. I cigaretter finns det över 4000 olika kemikalier. Många av ämnena är dåliga för kroppens celler. Att träna är bra för hälsan, men att inte röka är ännu bättre för att minska risken för allvarliga sjukdomar.

Med vänliga hälsningar
Martin Wohlin, läkare och universitetslektor i akutsjukvård

Mer på UMO

ArtikelAtt sluta röka

Här får du många tips för att lyckas sluta röka. När du slutar röka kan du känna ett starkt sug efter cigaretter. Suget efter cigaretter brukar bara stanna i några minuter. Det kan vara skönt att veta.

Egna berättelserÄlskar nicokicken men nu ska jag sluta

Jag tog ett bloss och jag älskade lukten och nikotinkicken jag fick efteråt. Jag ramlade ner och ställde mig upp ett flertal gånger och älskade allt.

UMO-poddenHur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

ArtikelSluta röka - vad händer i kroppen?

Här är ett bildspel som visar vad som händer i kroppen när du slutar röka. Obs! Innehåller bilder på nakna kroppar.

Till toppen av sidan