Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur farligt är det att röka?

Fråga

Jag har en fråga om rökning. Jag såg ett tv-program om hur röken skadar cellerna i kroppen med mera. Hur farligt är det egentligen att röka om man är ung och frisk och tränar?

Svar

Att röka påverkar alla kroppens delar och ökar risken för flera sjukdomar. Unga personer påverkas ännu mer av rökning än vuxna, oavsett om de tränar eller inte. Eftersom kroppen fortfarande växer och hjärnan inte är färdigutvecklad. 

I tobaksrök finns bland annat ett ämne som heter kolmonoxid, som tar syrets plats i cellerna. Det gör att rökare har sämre syresättning. Därför gör rökningen att du får sämre kondition, och inte kan utvecklas i din träning på samma sätt som om du inte rökte.

Ju tidigare du börjar röka, desto större är också risken att du blir beroende. I cigaretter finns det över 4000 olika kemikalier. Många av ämnena är dåliga för kroppens celler. Att träna är bra för hälsan, men att inte röka är ännu bättre för att minska risken för allvarliga sjukdomar.

Med vänliga hälsningar
Martin Wohlin, läkare och universitetslektor i akutsjukvård

Mer på UMO

Artikel

Tio tips för att sluta röka

Har du bestämt dig för att sluta röka? Bra! Det viktigaste för att lyckas är att du själv vill sluta. Prova att följa UMO:s tio steg som hjälper dig att klara det.

Egna berättelser

Älskar nicokicken men nu ska jag sluta

Jag tog ett bloss och jag älskade lukten och nikotinkicken jag fick efteråt. Jag ramlade ner och ställde mig upp ett flertal gånger och älskade allt.

Artikel

Sluta röka - vad händer i kroppen?

När du slutar röka börjar det hända bra saker i kroppen direkt. Här är några saker som är positiva för din hälsa. Obs! Innehåller bilder på nakna kroppar.

Till toppen av sidan