Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

När jag har kommit in i puberteten så förändrades allt mitt sätt å vara, mitt lugn, mitt tänkande, även mitt språk. Men de som stör mig mest det är att jag kan inte kolla i ögonen på mina egna föräldrar. Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Jag vet inte vad som har hänt. Jag skulle älska å kunna prata med dom öppet och mycket för de är så man kommer överrens igenom bra kommunication. Vad säger ni? Har ni några tips?
/Kille 16

 

Svar:

 • Berätta för dina föräldrar hur du känner och har blivit. Säg att du gärna vill ha en öppen relation med dom. Det är normalt att inte veta var känslor och beteenden kommer ifrån och trivs du inte med det så kan du prata med någon. En mentor, kurator eller någon på umo.
  /Storasyrran
 • Du kan ju börja med att fråga lite smått och långsamt om du till exempel är tjej och då kan du ju fråga till exempel någon om brösten eller mensen eller om du är kille kan du ju börja smått att prata om målbrottet tillexempel och då kommer ni att få igång ett smått prat om det du vill börja med att prata om och sen när ni kommit in i ett lite större prat så kommer ni aoutomatiskt komma in i ett öppet prat.
  /12åring till hjälpen
 • Det kan vara svårt men du kan testa att när ni ex äter middag med varandra eller liknande kan du dra igång en konversation om något du är intresserad av och få igång det på de sättet. Det kan vara lättare att prata om något man själv är intresserad av!
  /H
 • Jag var likadan med mina föräldrar. Sa bara det minsta möjliga till dom. För mig gällde det att sluta hålla saker hemligt. Slutade gömma alkohol i min garderob, började berätta att jag gick på fester, höll min dörr öppen etc. Då kunde jag börja prata med dom, och dom har varit mycket mer stöttande än vad jag trodde. Det kommer dina föräldrar säkert också vara :)
  /19 år, Kille
 • Hej!! 👋 Jag har haft perioder då jag inte heller har kunnat prata med mina föräldrar, jag har till och med ljugit om hur jag mår mm. Ibland måste man bara ta steget och "kasta sig ut". Det jag menar är att du måste börja prata med dem. När ni äter middag tillsammans kan du t.ex säga vad som har hänt i skolan eller vad du åt till lunch osv. Om det har hänt något kan du ju säga det! Lycka till!! ❤️
  /Tjej 11 år
 • Hej, har du någon gång tagit upp puberteten med dom? Om inte testa det.
  /Emma
 • Le hela tiden och skratta när det är möjligt. Efter ett tag kommer du märka att det blir bättre prat och inte tråkig längre.
  /Kille 14
 • Mitt tips är att kan du skriva ett brev till dina föräldrar om det känns lättare. Du kan skriva dina tankar, det kan vara enklare än att inleda en diskussion. Dina känslor är normal i puberteten. Var modig! 
  /Studerande :)
Till toppen av sidan