Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mina föräldrar favoriserar lillebror, vad ska jag göra?

Jag undrar vad man ska göra för att ens föräldrar ska älska en mer. Mina föräldrar favoriserar min lillebror. Jag gör ofta fel och sen försöker jag rätta till det och säger alltid förlåt. Jag kan tex städa mitt rum eller min lillebrors och typ diska eller göra frukost. Eller ta hand om tvätten och städa på andra ställen i huset. Jag ber aldrig om något och gör allt mina föräldrar vill. Och säger att de inte behöver se till att göra saker som jag gillar eller mår bra av. Att de ska fokusera på sig själva och min lillebror. Men mina föräldrar gillar mig fortfarande inte även fast jag gör allt jag kan för att de ska det. Har nån något tips på vad jag kan göra?
/Ylva

Svar:

 • Jag tror att dina föräldrar gillar dig! Försök prata med dom och visa hur du känner. Jag tror att dom skulle uppskatta det och lära sig av sina misstag. Om det forftrande känns likadant efter tycker jag att du ska ta hjälp av en vuxen som du kan lita på, någon i skolan eller en släkting kanske. Hoppas det blir bättre!
  /*
 • Om du känner att du klarar av att ha ett seriöst snack med dina föräldrar om det tycker jag att du ska det.

  Försök lista ut hur situationen får dig att känna och hitta rätt ord för det, passande ord kan tex vara ”otillräcklig” ”inte uppskattad” ”mindre värd”.

  Jag upplever ofta att många vuxna inte tar sina barn på allvar när barnen försöker ta upp saker med dem. Försök att inleda konversation med att vara riktigt tydlig om att detta verkligen är något du mår dåligt över och du vill att det ska kunna ske en förändring.

  Något jag också tycker är viktigt när man prata om något allvarligt är att man alltid utgår från sig själv; istället för att säga ”Ni tycker mer om honom än mig” kan du säga ”jag tycker det känns som att ni tycker mer om honom än mig på grund av…”. De flesta känner sig inte lika anklagade när man utgår från sig själv och då brukar de vara mer öppna att prata om problemen. Hoppas det löser sig!!!
  /Tjej 21 år
 • Säg bara till dom att dom är skit och att dom kan dra åt helvete liksom ärligt. Du är exakt lika mycket tid värd  som din bror. Fattar inte dina föräldrar det är dom idioter. Du borde bara säga det rätt ut.
  /Jag är skum
 • Det kan vara så att vara äldre. Du kan prata med en kurator. Har du pratat med dina föräldrar? Annars kanske du ska göra det och förklara hur du mår så kanske dem förstår.
  /L
 • Hej! Jag förstår om det känns jobbigt, men du kan testa gå till någon kurator. Du kan också säga till någon lärare som du känner dig trygg med eller så pratar du med dina föräldrar och berättar hur du faktiskt känner så kanske dem bättrar sig!
  /Brunte
 • Hej, jag tycker att du ska prata med dina föräldrar om hur du känner och att du inte finner något uppskattning. Eller någon annan vuxen som du litar på.
  /Hej
 • Hej! Jag lovar att dina föräldrar älskar dig. Prata med dina föräldrar. DU MÅSTE DET OM DU VILL HA UPPMÄRKSAMHET. ❤️
  /bibi2.0
 • Mitt enda tips är att du pratar med någon som du känner dig trygg med. Det kan vara allt från en vän till en lärare. Eller så säger du hur du känner till dina föräldrar, och går inte det så gå till någon som du känner dig trygg med. Ha en fortsatt bra dag!
  /Maja
 • Om dom inte visar att de älskar dig bör du fråga så att du kan veta. Och försök att fokusera lite på dig själv. Om du låter någon behandla dig hur de vill kommer de göra det, med undantag för föräldrar som enligt sunt förnuft och i princip alla psykologer som finns bör älska sitt barn no matter what.

  Om de inte beter sig som föräldrar ska behöver väl inte du bete dig som en dotter "ska". Om de inte ändrar sig är det egentligen inte ditt problem, det är deras, för om du försöker ändra på nåt du inte har kontroll över får du bara ångest. Gör vad du mår bra av om du mår dåligt.
  /Random unge med åsikter
 • Ja att dina föräldrar favoriserar låter jobbigt, men tänk på att det stämmer nog inte. Dom kanske köper mera saker till honom eller ger han uppmärksamhet som du inte får, men det betyder inte att dom hatar dig. Du är fortfarande äldst och dom har respekt för dig och jag tror att de älskar dig väldigt mycket.
  /Adam

Mer på UMO

Svara varandra

Hjälp, min familj kontrollerar allt!

Jag får inte umgås med vänner eller göra något själv.

Frågor och svar

Vad är skillnaden på förälder och vårdnadshavare?

I skolan när vi får papper står det att de ska skrivas under av vårdnadshavare. Men vad är det egentligen för skillnad på vårdnadshavare och föräldrar?

Svara varandra

Min förälder mår dåligt, vad ska jag göra?

Min förälder har mått dåligt hela min uppväxt, jag orkar inte mer.

Svara varandra

Fler som aldrig träffat sin pappa?

Jag har X antal syskon på min faders sida, och kan känna mig ledsen och besviken att jag inte kan ha kontakt med dem.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Jag hör mamma onanera

Någon mer här som känner igen sig? Och vad ska jag göra?

Egna berättelser

Ses ej som svensk och får frågor om var jag "egentligen" är ifrån

Min mamma var adopterad från Sydkorea när hon var 2 år gammal, ingen av oss kan alltså något om koreansk kultur.

Svara varandra

Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!

Hon ”städar” mitt rum för att rota, kollar igenom fickor och väskor och så fort jag har lämnat mobilen någonstans tar hon upp den för att kolla notiserna.

Svara varandra

Pappa är trans - jag saknar min "gamla" pappa!

Min pappa kom ut som trans när jag var 16 och även om jag stöttar henne i allt som har att göra med hennes könstillhörighet saknar jag den hon var förut. Hon blev som en ny person litegrann.

Svara varandra

Jag orkar inte med bråken hemma

Vi bråkar extremt mycket i familjen, minst två gånger om dagen. Mamma tar alltid pappas sida så jag känner inget stöd från respektive förälder eller mitt syskon som bor hemma. Jag orkar inte mycket mer.

Till toppen av sidan