Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min förälder mår dåligt, vad ska jag göra?

Min förälder har mått dåligt under en längre period, typ hela min uppväxt och det har påverkat mig så länge jag kan minnas. Vad ska jag göra? Vill bara att det ska få ett slut. Jag orkar inte mer.
//14 snart 15, tjej

Svar:

 • Jag förstår hur jobbigt det kan vara att gå igenom allt detta. Ett tips kan vara att vara stöttande och problemlösande och försöka utreda situationen och problemet sen ifall du kan göra en skillnad. Du ska inte fördjupa dig så mycket att det tar på dig. Hitta en fysisk aktivitet som kan stimulera dig. Fokusera på dig själv och gör saker som du mår bra av. Fokusera på skolan, sömn, och kost så du inte sen lider av psykisk ohälsa av bara negativa saker som sägs hemma. Gör en balans.
  /Vian
 • Det är inget du direkt ska fokusera på. Har själv haft föräldrar som mått dåligt. Du kan prata med någon annan och be andra hjälpa. Men det är inte ditt fel och du ska få leva ditt liv. Inte fokusera på andras. I värsta fall ring om hjälp.
  /Störd människa
 • Vad jobbigt! Det du kan tänka på är att det aldrig är ditt fel att dina föräldrar mår dåligt. Försök att hitta folk som kanske sitter i samma sits. Kom ihåg att du är stark och att det inte är ditt fel. Kramar från Ilias.
  /Ilias13år
 • Från någon som har och går igenom detta så är det bäst att kontakta socialtjänsten, det gjorde jag och jag och min familj får hjälp och jag börjar äntligen må bättre själv. Ifall det är svårt att göra det själv så kan man säga till en vuxen som man litar på. ibland så kan det hjälpa att bara prata om det med någon som förstår t.e.x. Bris. Jag önskar dig det bästa, hoppas att detta kan hjälpa dig <3
  /13 årig tjej
 • Det är aldrig kul när nån mår dåligt, speciellt inte nån som står en nära. Men sanningen är att det är din förälders ansvar som vuxen och som förälder till dig, att försöka ta hand om sig själv så att du inte drabbas vilket du verkar ha gjort. Vet inte på vilket sätt din förälder mår dåligt och om det är missbruk, utbrändhet eller nåt annat men du har ingen skyldighet eller ansvar i detta.

  Det du kan göra är att prata med eventuella syskon eller din andra förälder eller annan vuxen om det. Det brukar bli lättare att konfrontera en person om man är flera som lagt märke till och upplever samma sak kring nånting. I värsta fall får du ta kontakt med socialen eller liknande för att eventuellt bo nån annanstans om din förälders mående gör så att dina behov inte prioriteras som mat, emotionell support, eget utrymme, kunna ha över kompisar utan problem och om du är rädd för att bo eller vistas i ditt eget hem, om det finns risk för misshandel, stora obehagliga utbrott, hot eller om din förälder kollapsar eller slumrar till pga alkoholmissbruk t.ex. Det måste få ett slut och du ska inte behöva orka mer.
  /Hoppasdetblirbättre
 • Jag vet inte, men att tala med psykolog eller någon som kan hjälpa dig eller din förälder kan hända är ett bra första steg.
  /14 snart 15, kille
 • Hej! Är ett maskrosbarn, nu vet jag inte om du är det men jag har en föräldrer som lider av psykiska besvär. Detta har infekterat hela min barndom genom att bl.a. skapa bråk mellan mina föräldrar, de jag har råkat höra. När jag var 11 skildes de, jag bodde och bor varannan vecka. Jag axlade ett ansvar som en vuxen när jag är hemma hos denna föräldern. Det är jobbigt, tröttsamt, frustrerande och mycket mer. Jag har alltid behövt vara vuxen mentalt. Det är inte särskilt städat, halvfabrikerad mat som jag i princip alltid fixar och jag blir inkluderad i vuxenbeslut såsom ekonomi och liknande för att denna förälder är osjälvständig. Det tär fruktansvärt men om det är ngt jag ångrar är det att jag aldrig har berättat för någon så det är mitt tips till dig!
  /Anonym
 • Försök få den att söka hjälp.
  /: ..
 • Prata med dom, berätta hur det påverkar dig.
  /Anonym
 • Försök att prata med dina föräldrar och fråga någon annan vuxen om hjälp hur du ska tänka!
  /Tjej 17 år

Mer på UMO

Svara varandra

Hjälp, min familj kontrollerar allt!

Jag får inte umgås med vänner eller göra något själv.

Frågor och svar

Vad är skillnaden på förälder och vårdnadshavare?

I skolan när vi får papper står det att de ska skrivas under av vårdnadshavare. Men vad är det egentligen för skillnad på vårdnadshavare och föräldrar?

Svara varandra

Mina föräldrar favoriserar lillebror, vad ska jag göra?

Mina föräldrar gillar mig inte trots att jag gör allt för att få dem att se mig.

Svara varandra

Fler som aldrig träffat sin pappa?

Jag har X antal syskon på min faders sida, och kan känna mig ledsen och besviken att jag inte kan ha kontakt med dem.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Jag hör mamma onanera

Någon mer här som känner igen sig? Och vad ska jag göra?

Egna berättelser

Ses ej som svensk och får frågor om var jag "egentligen" är ifrån

Min mamma var adopterad från Sydkorea när hon var 2 år gammal, ingen av oss kan alltså något om koreansk kultur.

Svara varandra

Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!

Hon ”städar” mitt rum för att rota, kollar igenom fickor och väskor och så fort jag har lämnat mobilen någonstans tar hon upp den för att kolla notiserna.

Svara varandra

Pappa är trans - jag saknar min "gamla" pappa!

Min pappa kom ut som trans när jag var 16 och även om jag stöttar henne i allt som har att göra med hennes könstillhörighet saknar jag den hon var förut. Hon blev som en ny person litegrann.

Svara varandra

Jag orkar inte med bråken hemma

Vi bråkar extremt mycket i familjen, minst två gånger om dagen. Mamma tar alltid pappas sida så jag känner inget stöd från respektive förälder eller mitt syskon som bor hemma. Jag orkar inte mycket mer.

Till toppen av sidan