Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

För ett tag sedan fick jag veta att min förälder drabbats av en allvarlig sjukdom. Nu väntar många jobbiga behandlingar och jag har blivit väldigt påverkad av situationen. Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad.

Snälla skriv till mig om du har varit med om samma sak

Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem. Snälla skriv till mig om du har varit med om samma sak och det gått bra! Eller om du känner någon som har vart i samma sits som jag. Jag vill så gärna känna hopp och positivitet kring allt som är mörkt just nu.

/Anonym

Svar:

  • Jag fick reda på att min pappa hade cancer i stadie 3 i början av hösten. Han är frisk nu. Jag tyckte precis som du att det var sjukt jobbigt i början. Det kändes som att världen slog om och allt blev lite gråare, men tro mig, det kommer att vända. Sjukdomen blir på något sätt det nya normala och du kommer känna dig glad igen.

    

   Det går tyvärr inte att säkert förutspå vad som kommer hända med just din förälder, men kom ihåg att det är väldigt sannolikt att hen kommer bli frisk igen. Ta varje dag som den kommer (!!) och försök att inte tänka för mycket på framtiden - fortsätt göra allt du tycker/har tyckt är kul och försök att inte stänga in dig.

   Jag rekommenderar starkt att du berättar för folk utanför familjen om din förälders sjukdom - lärare, tränare, vänner, ev flickvän/pojkvän. Det hjälper dem förstå om du beter dig annorlunda eller presterar sämre, och tyngden blir lättare. Det har hjälpt mig otroligt mycket bara att veta att andra vet. Faktum är att jag fick reda på att det var förvånansvärt många som varit med om ungefär samma sak. Alla de jag kände som hade varit med om samma saks föräldrar är friska nu.

   Du kan också gå med i stödgrupper om du vill prata med folk som går igenom samma situation. Prata med en sjuksköterska så kommer de säkert kunna hjälpa dig:) Ta hand om dig❤️
   /S

  • Jag beklagar att höra att din förälder är sjuk. Kom ihåg att du inte är ensam och att stöd från nära och kära kan göra en stor skillnad. Ta en dag i taget och glöm inte att ta hand om dig själv också. Hoppas detta gjorde något positivt för dig

   /Man 25år
  • Har tyvärr inga erfarenheter men all kärlek till dig och hoppas hon klarar sig. ❤️
   /A 💔
  • Min mamma var svårt sjuk i corona under tiden det var som störst och låg i inhalator under en ganska lång period, jag minns inte så mycket av den tiden men fick aldrig åka och hälsa på henne och visste inte hur hon mådde över huvudtaget. Så jag gick mest vidare med livet som vanligt och tänkte att inget kunde hända henne för det kändes liksom overkligt.

   Jag tänker att det som är bäst för dig att göra är att inte må dåligt förrän det går dåligt. Liksom inte må dåligt i onödan för just nu finns det fortfarande hopp. Min mamma överlevde som tur var och kom efter en tid ut från sjukhuset.

   Det tog ett tag men hon är nästan helt återställd nu (i början behövde hon lära om vissa grejer vad jag minns). Hoppas det här hjälpte på något sätt att känna att det fortfarande finns en god chans att saker kan bli bättre❤️ hoppas allt går bra med dig och din förälder.
   /16
  • Har tyvärr inga erfarenheter att berätta om, men all kärlek till dig!!!
   /L
  • Har inget speciellt att skriva egentligen men jag vill bara skicka så mycket styrka o kärlek jag kan!❤️ Det kommer säkert ordna sig och bli bra❤️❤️❤️‍🩹
   /16 åring <3
  • Lite annorlunda från din situation kanske, men jag är ett maskrosbarn och lever varje dag mentalt som en vuxen. Jag kommer aldrig riktigt ta mig ur det men oavsett vad som händer gör man rum för sorg, oro och mörker. Det är en del av livet och man lär sig tillslut att kunna uppskatta saker, även om man alltid känner sig förföljd. ❤️
   /Anonym
  • Hej! Jag vet precis hur det känns att ha en förälder som är allvarligt sjuk. När jag var tio år fick min mamma cancer. Jag minns att jag var jätteorolig att hon skulle dö, men hon överlevde. Ta hand om dig!
   /Kille, 17 år (snart 18)
  • Det har varit ganska jobbigt för mig också. Speciellt de senaste åren. Vill bara säga först att allt kommer bli bra och du är aldrig ensam! Jag har själv varit deprimerad och haft en ätstörning, vilket har påverkat min familj väldigt mycket. Men för mig har det kommit ett ljus i den mörka tunneln. Det kommer efter ett tag, och på vägen dit måste man se till att göra saker som får en att må bra.

   Min farmor dog för inte så länge sedan o jag hatar att se min pappa ledsen. Min mormor är också sjuk och mår inte jättebra. För mig hjälper det att träffa andra människor, lyssna på musik och våga göra saker man aldrig gjort förut. 
   /Petra, 14 heja dig!!❤️❤️
Till toppen av sidan