Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag sitter för länge framför datorn, hjälp!

Jag har ett problem med att sitta med datorn för mycket. Sen snart 5 år tillbaka så har jag haft som ett fanfictionberoende där jag sitter nästan minst 4 timmar om dagen och bara läser fanfiction. Varje gång jag ska börja med skoluppgifter så "bara måste" jag läsa färdigt den där fanfictien och sen börjar jag på en annan och det går flera timmar. Men skoluppgiften blir aldrig gjord. Händer både i skolan och hemma.

Vad ska jag gör? Har någon några tips och råd. Är det någon annan som har samma problem?
// 17 årig tjej

 

Svar:

 • Sätt timer, det brukar jag göra.
  /anonym
 • Jag satt mycket med dator förr men har börjat göra mycket annat. Till exempel brukar jag onanera, det hjälper jättemycket när jag har svårt att slita mig från datorn.
  /Anonym
 • Händer alltid mig med jag tipsar dig att ta med någon pluggkompis fungerar ofta då blir allt roligt:)
  /hej
 • Jag har ADHD & autism och för mig så låter det som att fanfiction skulle kunna vara ditt specialintresse som du hyperfokuserar på. Jag vet inte om du är diagnotiserad med något, men det kan vara något att kolla upp. Jag skulle rekommendera att du sätter en timer, eller att du säger till någon att du läser fanfiction, så kan de skriva, ringa, eller komma in och säga till dig när det har gått en stund för att kolla till dig. De får dock inte bli arga eller irriterade på dig om du fortfarande läser, utan istället måste de hjälpa dig att flytta din uppmärksamhet på att studera, eftersom den negativa responsen istället kan göra det svårare för dig att fokusera när du faktiskt studerar.

  Du skulle även kunna prova att studera med någon, även om ni bara är i ett samtal och inte pratar med varandra. "Coworking" är nämligen ett vanligt sätt som hjälper folk med diagnoser som ADHD och autism att fokusera :) Om du vet hur man gör så kan du dessutom ladda ner Browser Extensions som stänger ner en sida efter att timern går ner till noll. Jag hoppas att det hjälper!
  /22-åriga E.S
 • Jag har märkt att om jag spela/är på datorn ca 40 min och därefter gör en skogsutflykt på tyå 1,5 h så är det mycket lättare att plugga efter utan att jag tänker på "skärmen".
  //18-årig tjej
 • Det låter som om du har dåligt diciplin. Det bästa sättet att skaffa diciplin är att skapa ett schema och följa det till punkt och pricka. Det är inte fanfiction som är problemet och du ska inte sluta läsa, med du måste kunna sluta. I schemat kan du lägga till tid för din fanfiction efter att du har pluggat. Se det som en belöning för att du gjorde något produktivt, så tänk efter om du gjort något produktivt innan du sätter dig.

  Ett bra sätt att påminna dig själv är att t ex sätta upp en post it på ramen av datorskärmen (inte på själva skärmen, det är inte bra för den) så att du ser den innan du börjar. Om du har gjort något produktivt så kan du läsa, men om du inte har det så påminns du att göra något innan som t ex läxan. För att inte sitta för länge kan du sätta ett alarm på en rimlig tid som stämmer med schemat du gjorde. Man ska bli organiserad och diciplinerad för att kunna vara oorganiserad och odiciplinerad.
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Om det finns på din dator (vet inte om det finns på någon dator, men det finns på telefon) så kan du sätta in gränser för hur mycket du kan vara på de hemsidorna. Om du tror att du bara kommer skriva in lösen och fortsätta trots en sån begränsning kan du be någon annan bestämma koden och säga om/när det ska vara undantag. T.ex när du är klar med uppgifterna för dagen.
  /M
 • När jag fastnar vid nåt har jag lärt mig att bara räkna till 3, och direkt då sluta med det och göra det jag behöver istället! Hoppas det kanske hjälper för dig med.
  /16
 • Gå ut i naturen eller börja på en sport.
  /Macka pakka

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hjälp, jag har borderline!

Just fått diagnosen borderline och mår skit.

Svara varandra

Nån mer tjej med adhd?

Nån tjej med adhd? Vad är era vanligaste ”symtom”? Och hur klarar ni av skolan?

Svara varandra

Jag har fått diabetes, går det att leva ett bra liv ändå?

Jag är en tjej som nyligen fått diabetes. Har du diabetes eller känner du någon annan som har? Går det att leva ett bra liv trots sjukdomen?

Frågor och svar

Hur ska jag orka med min klimatångest?

Jag funderar på att förstora läpparna med fillers men undrar om det är farligt på något sätt? Vad är riskerna?

Svara varandra

Vad gör man åt rasistisk lärare?

Allt började med rykten att hon har sagt N ordet som man inte får säga.

Artikel

Stötta någon som mår dåligt

Du behöver inte vara expert för att stötta någon som mår dåligt. Du kan vara ett stöd bara genom att finnas där. Att lyssna, prata, hitta på saker eller bara vara tillsammans kan kännas hjälpsamt för den som mår dåligt.

Egna berättelser

Jag är spelberoende

Varje gång jag förlorade jagade jag min förlust, vilket slutade med ännu större förlust nästan alla gånger. Detta gjorde att jag mådde sjukt dåligt hela tiden och hade jättemycket ångest.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Svara varandra

Hur vågar jag söka hjälp?

Jag har mått dåligt men jag vågar inte söka hjälp eller ens prata om det, vad ska jag göra?

Svara varandra

Var ska jag praoa?

Har ni några tips/vart praoade ni?

Till toppen av sidan