Panik - lämna sidan!
Att må dåligt

Stötta någon som mår dåligt

Du behöver inte vara expert för att stötta någon som mår dåligt. Du kan vara ett stöd bara genom att finnas där. Att lyssna, prata, hitta på saker eller bara vara tillsammans kan kännas hjälpsamt för den som mår dåligt.

En person lägger sin hand på en annan persons arm för att visa stöd.
Försök att ge den som mår dåligt tid att prata och att lyssna utan att avbryta. Tänk på att du inte behöver komma med lösningar.

Om någon mår väldigt dåligt och inte vill leva längre, läs denna artikel om att ge stöd till någon som inte vill leva. Här kan du även läsa hur du kan hjälpa någon med ätstörning, ge stöd till någon som skadar sig själv eller hur du stöttar någon i sorg eller kris.

Tips på vad du kan göra när någon mår dåligt

Våga fråga

Det syns inte alltid utanpå om någon mår dåligt. Märker du att någons beteende förändras eller om du vet att något allvarligt har hänt, våga fråga hur hen mår. Det kan kännas obekvämt, men kan göra stor skillnad.

Välj en lugn plats och en tid som inte känns stressig om du har möjlighet. Du kan också skriva ett meddelande om det känns svårt att fråga när ni ses.

Fortsätt visa att du bryr dig. Även om personen säger att hen inte vill prata, våga fråga igen om du märker att personen inte mår bra.

Ge personen tid att prata

Lyssna utan att avbryta. Det är okej med långa pauser. Visa medkänsla och tala om att du bryr dig. Acceptera personens tankar och känslor. Du behöver inte komma med lösningar men sammanfatta gärna vad personen har berättat. Låt hen förklara om hen inte upplever att du förstått riktigt rätt.

Ge hopp

Berätta att de allra flesta som mår dåligt så småningom mår bra igen och att hen kommer ta sig igenom det här. Ta reda på mer om psykiskt mående och tipsa om saker hen kan göra för att må bättre. Försök hjälpa personen att hitta lösningar på problem om hen vill det. Ibland har den som mår dåligt svårt att se saker ur andra synvinklar.

Hjälp till med praktiska saker

Fråga om det finns praktiska saker du kan hjälpa till med. Du kanske kan hjälpa hen att plugga, städa, laga mat, hämta eller lämna saker eller fixa annat som personen inte orkar med just nu.

Dela erfarenheter

Har du själv mått dåligt eller varit med om något som liknar det personen går igenom? Fråga om hen vill veta hur det var för dig. Att vara personlig och dela med dig av dina erfarenheter kan ge perspektiv och vara ett sätt för personen att förstå att hen inte är ensam.

Bekräfta och lyft personen

Det är vanligt att känna sig värdelös och vara kritisk mot sig själv när man mår dåligt. Men var tydlig med att hen inte är ensam om sina tankar och att hen förtjänar att få hjälp och må bra.

Gör roliga saker tillsammans

Hitta på saker ihop. Det kan vara att träna, fika, spela tv-spel, se på film, ta en promenad eller prova en ny aktivitet tillsammans. Även om personen inte tycker det är lika kul som vanligt kan det ge en paus från de jobbiga tankarna och väcka positiva känslor.

Hjälp till att hitta ställen där hen kan få hjälp

Det finns många stödställen som den som mår dåligt kan kontakta. Ofta kan hen vara anonym. Det finns också professionell hjälp att få, till exempel på en ungdomsmottagning, av elevhälsan om man går i skolan eller på en vårdcentral. Tipsa den som mår dåligt om vart hen kan gå. Du kan även erbjuda dig att följa med om hen skulle vilja det.

Ta hjälp av andra

Du ska inte själv behöva ta allt ansvar för någon som mår dåligt. Berätta för någon vuxen i din närhet som kan hjälpa dig. Det kan vara till exempel en förälder, lärare eller tränare. Även om den som mår dåligt inte vill att du ska berätta är det inte att skvallra att hjälpa någon att må bättre. Det är också viktigt att du tar hand om ditt eget mående och inte börjar må dåligt själv.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Jag har fått diabetes, går det att leva ett bra liv ändå?

Jag är en tjej som nyligen fått diabetes. Har du diabetes eller känner du någon annan som har? Går det att leva ett bra liv trots sjukdomen?

Frågor och svar

Hur ska jag orka med min klimatångest?

Jag funderar på att förstora läpparna med fillers men undrar om det är farligt på något sätt? Vad är riskerna?

Egna berättelser

Mina diagnoser räddade mitt liv

Jag spenderade en stor del av min barndom orolig, ledsen och isolerad. Duktiga tjejer går ofta odiagnostiserade, men snälla sök hjälp om du tror att det behövs.

Svara varandra

Jag är rädd för krig - är det fler som känner samma?

Jag gick in på TikTok idag och fick upp flera videor om att det kan bli krig i Sverige. Detta gör mig orolig och lite rädd över vad som ska hända.

Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad. Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem.

Svara varandra

Hur kontaktar jag skolkuratorn?

Det känns konstigt och nästan lite pinsamt att skriva till skolkuratorn för att jag har typ aldrig pratat med någon om mina problem förut.

Svara varandra

Orolig inför döden, vad tror ni händer?

På senaste har jag tänkt mycket på vad som händer efter döden och får riktig panik på när jag tänker att allt kanske bara försvinner. Har aldrig vågat varken prata eller skriva om det.

Egna berättelser

Jag är spelberoende

Varje gång jag förlorade jagade jag min förlust, vilket slutade med ännu större förlust nästan alla gånger. Detta gjorde att jag mådde sjukt dåligt hela tiden och hade jättemycket ångest.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Till toppen av sidan