Panik - lämna sidan!
Rodna

Att rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Person som är röd i ansiktet.
Både personer som är blyga och personer som inte är blyga rodnar ibland.

En del personer rodnar ofta, andra gör det inte så ofta. Vissa får röda fläckar på halsen och kinderna. Andra blir ljust röda i hela ansiktet.

Ju mörkare hud du har, desto mindre brukar det synas om du rodnar. Även om du har ljus hud syns inte alltid rodnad så mycket som du själv tror.

Vissa personer tycker att det är pinsamt att det syns när de rodnar. Men det är naturligt och vanligt att rodna.

Varför rodnar man?

Att man rodnar brukar bero på att blodcirkulationen i kroppen ökar. Det händer till exempel när du tränar, går fort eller blir varm. Hjärnan kan också skicka signaler till kroppen att påverka blodcirkulationen när du får starka känslor. Till exempel när du blir nervös, blyg, känner dig stressad eller tycker att något är pinsamt.

Blodcirkulationen styrs av det som kallas det autonoma nervsystemet. Det är en del av kroppen som inte går att kontrollera.

När rodnar man?

Man kan rodna vid olika tillfällen och av olika anledningar. Alla rodnar inte av samma saker. Ibland kan man rodna utan någon särskild anledning. Här är några exempel på tillfällen då det är vanligt att rodna:

  • När man anstränger sig fysiskt.
  • När man är stressad eller upprörd.
  • När något känns pinsamt, man känner sig blyg eller skäms för något.
  • När man får en komplimang eller annan uppmärksamhet.
  • När man ser någon man är förälskad i.
  • När man blir kåt.
  • När man ljuger.

Vad kan jag göra för att rodna mindre?

Person med röda fläckar på kinderna och halsen.
Du kan öva på att minska rodnad som beror på att du är nervös eller stressad.

Rodnad som kommer när man anstränger sig eller blir varm kan man inte påverka själv.

Men du kan träna på att slappna av om du rodnar för att du till exempel är nervös, blyg eller stressad. Det kan göra att du rodnar mindre. Det kan också göra att det inte känns som ett lika stort problem att rodna.

Du kan också öva på att stanna kvar i situationer där du brukar rodna, så att du vänjer dig. Till exempel på fester, raster i skolan eller i personalrummet på jobbet.

Det kan kännas jobbigt först. Särskilt om du tidigare har undvikit såna situationer för att slippa rodna. Men efter ett tag kan det göra att du blir mindre nervös och rodnar mindre.

Du kan börja med att öva i situationer som bara känns lite jobbiga, och sen försöka med lite svårare situationer.

Här hittar du fler tips som kan hjälpa:

Hur kan jag få hjälp?

Rodnar du så ofta eller mycket att du tycker att det är jobbigt? Då kan du till exempel kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller studenthälsan för att få stöd och hjälp.

Det brukar hjälpa att få samtalsstöd av någon professionell. Då pratar ni om vilka situationer som är jobbiga, och varför de känns jobbiga. Du kan få hjälp att träna på att vara i situationer där du brukar rodna, och råd om hur du kan tänka på nya sätt.

Mer på UMO

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Svara varandra

Jag är så nervös för att börja gymnasiet, hjälp!

Hur var eran första gång när ni började gymnasiet och/eller hur tänker ni som ska börja gymnasiet till höst?

Till toppen av sidan