Panik - lämna sidan!

Binda och trosskydd

Bindor och trosskydd är mensskydd som du sätter fast i underbyxorna. De suger upp blodet och skyddar dina kläder. Vilken storlek du ska använda beror på hur mycket du blöder.

Det kan vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda om du just har börjat att få mens. Du kan pröva dig fram för att hitta det som passar dig.  

De vanligaste sorternas skydd är tampongmenskopp, binda och trosskydd. Du kan köpa alla utom menskopp i de flesta mataffärer, kiosker och på apotek. Menskoppar kan du köpa på apotek, hälsokostbutiker och på nätet. 

En binda. Fotografi

Så här funkar bindor

Bindor suger upp blodet när det rinner ut, och skyddar på så sätt dina underkläder. 

Bindor kan vara olika långa och tjocka. Vilken binda du ska välja beror på hur mycket mens du har, och på vad du känner dig bekväm med. Du kan välja en tjockare och längre binda om du blöder mycket. Det kan kännas bekvämare med en mindre binda om du har lite mens. 

Du kan använda bindor som är lite längre när du ska sova för att mensen inte ska hamna utanför. De kallas ibland för nattbindor. 

Ett trosskydd. Fotografi

Så här funkar trosskydd

Trosskydd är som en binda fast mindre. De kan inte suga upp lika mycket blod.  

Du kan använda ett trosskydd i slutet av mensen när det bara kommer lite blod, eller om du har blödningar före eller efter den vanliga mensen. En del personer har trosskydd tillsammans med tampong, för att skydda underkläderna om tampongen blir full och börjar läcka. 

Träna och bada

Du ska inte bada med en binda eller ett trosskydd eftersom de sitter utanför kroppen och blir blöta. Men det går bra att träna med en binda eller ett trosskydd. 

Så här lägger du bindan eller trosskyddet 

På ena sidan av bindan eller trosskyddet finns det klister. Den sidan ska du lägga mot underbyxorna.

En binda med flikar på sidorna, så kallade vingar. Fotografi.

Många bindor har också små flikar på sidorna, så kallade vingar. Du viker dem runt kanten på underbyxorna och klistrar fast dem på undersidan. Då håller de bindan på plats. Vingarna kan också skydda mot blod som hamnar på sidorna.

Hur ofta ska jag byta? 

Du bestämmer själv hur ofta du vill byta binda eller trosskydd. Du behöver inte byta varje gång du går på toaletten.  

De flesta blöder mest under mensens första dagar, och behöver byta oftare då. Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge. 

Släng i papperskorgen 

Rulla in bindan eller trosskyddet i toalettpapper när du är klar med den. Ibland finns en särskild papperskorg för mensskydd på toaletter. Men du kan slänga bindor och trosskydd i vilken papperskorg som helst.  

Spola inte ner bindor eller trosskydd i toaletten eftersom det kan bli stopp då. 

Det finns också bindor av tyg och menstrosor

Det finns också bindor som är gjorda av tyg som du sätter du fast i underbyxorna med knappar. Tygbindor finns i olika storlekar. De är dyrare än engångsbindor, men du kan tvätta dem och använda dem många gånger. Det finns även särskilda underbyxor med insydda tygbindor i olika storlekar. De brukar kallas för menstrosor och de kan också tvättas många gånger. Tygbindor och menstrosor säljs oftast på nätet. 

Du kan få råd och hjälp om du vill 

Du kan kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om du vill har råd om vilket mensskydd du ska använda, och hur du ska använda dem. Du kan också ställa en fråga anonymt till Fråga UMO

Mer på UMO

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Fråga UMOVarför rinner mensen när jag reser mig upp?

Jag använder binda. Har ni några tips eller är det normalt att det blir så här?

Svara varandraAnvänder ni mensskydd när ni tror att mensen ska komma??

Hur gör ni de dagar ni kanske ska få mens? Känns ju onödigt att ha trosskydd eller binda. Jobbigt att undra hela dagen om man kommer få mens och om det kommer blöda igenom.

ArtikelAtt prata om menvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Puberteten

Här hittar du innehåll om puberteten.

Till toppen av sidan