Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag har tics och måste göra saker i en viss ordning

Fråga

Jag har så länge jag kan minnas haft någon form av tics. De har alltid varit ganska små och bara några få åt gången. Jag har trott att de var något jag skulle växa ifrån, men de är fortfarande kvar.

De senaste månaderna, har de dessutom ökat rejält. Från att bara ha varit ett litet irritationsmoment tar de nu upp större delen av min vakna tid. Jag måste jämt göra olika rörelser och läten, organisera och sortera saker så att de ligger perfekt och äta saker i en viss ordning. Jag kan inte trampa på sprickor i marken och jag tvättar händerna och duschar så varmt att det gör ont annars känner jag mig inte ren.

Jag har allt svårare för att koncentrera mig. Jag kan sitta och lyssna på en föreläsning utan att uppfatta vad som sägs, för allt jag tänker på är om mina fötter verkligen är parallella med golvbrädorna. Jag är utmattad och har börjat undvika att umgås med andra för att jag inte orkar. Det känns som att detta tar över mitt liv. Vad ska jag göra?

Svar

Det låter som att du skulle kunna ha tvångssyndrom, eller OCD som det också kallas. Det är vanligt och det finns hjälp att få.

Det är en psykolog eller psykiatriker som ställer diagnosen efter att ha pratat med dig. Du får berätta om dina besvär, när de uppstår och hur länge de har funnits. Du kan även få fylla i olika frågeformulär.

Den vanligaste behandlingen är terapi där man får träna på sätt att hantera olika situationer. Ibland kan man också få antidepressiva läkemedel, eftersom de även har effekt på tvångssyndrom.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral för att få hjälp och stöd. De kan hjälpa dig att få kontakt med en specialistmottagning om det behövs.

En del sjukhus har specialmottagning för tvångssyndrom. På en vårdcentral kan de ge dig en remiss till en sådan mottagning. Ofta går det också att skriva en så kallad egenremiss till mottagningar. Då skriver du ett brev till specialmottagningen där du berättar om dina besvär och skriver "egenremiss" överst. Du kan även kontakta internetpsykiatrin utan remiss.

Du kan också kontakta barn- och ungdomspsykiatrin, bup, om du är under 18 år. Är du över 18 år kan du kontakta en vuxenpsykiatrisk mottagning.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, Barnmorska

Mer på UMO

Fråga UMOVad kan jag göra åt tvångstankar?

Jag lider av tvångstankar och det påverkar min relation till min flickvän. Jag skulle vilja ha lite tips på vad jag kan göra åt det?

ArtikelPsykologen

Eva Holmberg berättar om sitt jobb som psykolog på en ungdomsmottagning.

ArtikelSamtalsstöd av professionella

Du kan få hjälp att må bättre och förändra sånt som är jobbigt, om du pratar med någon som är utbildad för att ge stöd. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller på elevhälsan.

Till toppen av sidan