Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag måste göra saker i en viss ordning

Fråga

Jag har ett problem som bara blir värre. Allt måste vara på ett visst sätt för att jag inte ska må dåligt.

Jag måste till exempel sortera saker så att de ligger perfekt och äta saker i en viss ordning. Jag kan inte heller trampa på sprickor i marken utan måste gå mellan dem.

Dessutom behöver jag tvätta händerna och duscha så varmt att det gör ont, annars känner jag mig inte ren. Ibland måste jag duscha flera gånger om dagen.

Allt det här gör att jag får svårare och svårare att koncentrera mig. Jag kan sitta och lyssna på en lektion utan att uppfatta vad som sägs. Allt jag tänker på är om mina fötter verkligen är parallella med golvbrädorna.

Jag är utmattad och det känns som att detta tar över mitt liv. Vad ska jag göra?

Svar

Det låter som att du skulle kunna ha tvångssyndrom, eller OCD som det också kallas. Det är vanligt och det finns hjälp att få så du slipper ha det så här jobbigt.

Här är några ställen du kan kontakta för att få hjälp:

Diagnosen tvångssyndrom kan ställas efter att du har berättat om dina besvär. Du får till exempel beskriva i vilka situationer du känner att du måste göra de här sakerna, och hur länge du har haft det så här. Du kan också få fylla i olika frågeformulär.

Den vanligaste behandlingen mot tvångssyndrom är träning i att hantera olika känslor och situationer.

Ibland kan man också få antidepressiva mediciner. De kan hjälpa mot tvångssyndrom. Såna mediciner används alltså inte bara mot depression, även om de kallas antidepressiva.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, Barnmorska

Till toppen av sidan