Fråga

Varför måste jag göra saker i en viss ordning?

Fråga

Jag har så länge jag kan minnas haft någon form av tics. De har alltid varit ganska små och bara några få åt gången. Jag har trott att de var något jag skulle växa ifrån, men de är fortfarande kvar.

De senaste månaderna, har de dessutom ökat rejält. Från att bara ha varit ett litet irritationsmoment tar de nu upp större delen av min vakna tid. Jag måste jämt göra olika rörelser och läten, organisera och sortera saker så att de ligger perfekt, äta saker i en viss ordning, kan inte trampa på sprickor i marken, tvättar händerna och duschar så varmt att det gör ont annars inte känner mig ren.

Jag har allt svårare för att koncentrera mig. Jag kan sitta och lyssna på en föreläsning utan att uppfatta vad som sägs, för allt jag tänker på är om mina fötter verkligen är parallella med golvbrädorna. Jag är utmattad och har börjat undvika att umgås med andra för att jag inte orkar. Det känns som att detta tar över mitt liv och jag har ingen aning om vad jag ska göra.

Svar

Det låter som att du skulle kunna ha tvångssyndrom, eller OCD som det också kallas. Det är vanligt och det finns hjälp att få.

Det är en psykolog eller psykiater som genom samtal med dig ställer diagnosen. Du får berätta om dina besvär, när de uppstår och hur länge de har funnits. Ofta får du även fylla i olika frågeformulär.

Den vanligaste behandlingen är terapi där du får träna på olika sätt att hantera olika situationer. Du får också hemläxor som gör chansen större att behandlingen lyckas. Terapin kombineras ofta med antidepressiva läkemedel, som även har effekt på tvångssyndrom.

En del sjukhus har specialmottagning för just tvångssyndrom. Du kan också kontakta en vårdcentral och be dem skriva en remiss. Ofta går det att skriva en så kallad egenremiss till mottagningar. Då skriver du ett brev där du berättar om dina besvär och märker brevet med "Egenremiss" överst.

Med vänliga hälsningar

Therese Zetterqvist Eriksson, Barnmorska

Till toppen av sidan