Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Varför kommer inte mensen tillbaka när jag slutat med p-piller?

Fråga

Jag slutade med p-piller för 6 veckor sen, men mensen har inte kommit tillbaka! Varför är det så? Kan jag vara gravid?

Svar

Att mensen inte kommer tillbaka direkt efter att du slutat med p-piller är vanligt och helt normalt.

P-piller gör att du inte har ägglossning så länge du använder dem. Det gäller även andra skydd mot graviditet som innehåller hormoner. När du slutar med dem ska kroppen sätta igång den egna menscykeln igen, med ägglossning och mens. Det är ett ganska komplicerat system, så det kan ta lite tid.

Om du inte haft oskyddat samlag sen du slutade med p-piller, kan du inte vara gravid. Har du haft oskyddat samlag kan du vara gravid. Då ska du göra ett graviditetstest. Det kan du göra gratis på en ungdomsmottagning eller köpa själv på ett apotek eller i de flesta mataffärer.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Fråga UMONär kommer mensen tillbaka efter p-staven?

Jag tog ut min p-stav för en månad sen. Under tiden som jag har haft p-stav har jag inte haft någon mens, men nu undrar jag när den kommer igång igen?

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

ArtikelHur blir jag gravid?

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De flesta som har en livmoder och äggstockar kan bli gravida men möjligheten brukar minska efter 30-årsåldern.

Till toppen av sidan