Panik - lämna sidan!
Fråga

När kommer mensen tillbaka efter p-staven?

Fråga

Jag tog ut min p-stav för en månad sen. Under tiden jag haft p-stav har jag inte haft någon mens, men nu undrar jag när den kommer igång igen?

Svar

Det är olika hur lång tid det tar innan mensen kommer igång efter att du tagit ut en p-stav.  För många kommer mensen redan efter ett par veckor, för andra kan det dröja upp till sex månader. Det här gäller även om du slutat med något annat skydd mot graviditet som innehåller hormoner.

Att mensen dröjer beror på att slemhinnan i livmodern varit så tunn, och att ägglossningarna förhindrats under tiden du haft p-stav. Det är hormonet i staven som gör att det blir så. Det tar olika lång tid för slemhinnan att bli tjock igen för att sen komma ut som mens, och för äggstockarna att komma igång med ägglossningar.

Det spelar ingen roll att mensen dröjer om du inte har haft oskyddat samlag med någon. Om du har haft oskyddat samlag kan mensen utebli för att du är gravid. Då kan du göra ett graviditetstest på en ungdomsmottagning eller köpa ett test på ett apotek. På en ungdomsmottagning kan du även få hjälp att skaffa ett nytt skydd mot graviditet om du behöver det.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan