Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

När kommer mensen tillbaka efter p-staven?

Fråga

Jag tog ut min p-stav för en månad sen. Under tiden med p-stav har jag inte haft någon mens, men nu undrar jag när den kommer igång igen?

Svar

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har fått p-staven uttagen. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Det här gäller även när du slutar med andra skydd mot graviditet som innehåller hormoner.

Att mensen dröjer beror på att hormonet i p-staven gjort slemhinnan i livmodern tunn under tiden du haft den. Det tar olika lång tid för slemhinnan att bli tjock igen för att sen komma ut som mens.

Hormonet i p-staven kan även göra så att du inte får någon ägglossning. När du tar ut den kan det ta ett tag för äggstockarna att komma igång med ägglossningar igen.

Det gör inget att mensen dröjer. Men om du har haft oskyddat slidsamlag efter att du tog ut p-staven kan mensen utebli för att du är gravid. Gör ett graviditetstest om det är så för dig. Testet kan du köpa på ett apotek. Eller gör det gratis på en ungdomsmottagning. Där kan du också få hjälp att skaffa ett nytt skydd mot graviditet om du behöver det.

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Frågor och svar om mens

Kan jag bada när jag har mens? Kan en tampong försvinna? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om mens.

Till toppen av sidan