Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Varför kliar det på mina bröst?

Fråga

Mina bröst har börjat klia jättemycket. Det kliar mest omkring bröstvårtorna. De har blivit svullna också och är ömma hela tiden. Det är mest när jag ska sova. Varför kliar det och hur blir jag av med det?

Svar

Jag förstår att du undrar över det här, men jag tror inte att det är något du behöver vara orolig över.

Det är svårt för mig att veta exakt varför det kliar och känns ömt. Här är en lista med saker det skulle kunna vara och vad du kan göra åt det:

  • Bröstvårtorna kan ha blivit torra och nariga. Då brukar det bli bättre om du smörjer in dem med en fet mjukgörande kräm. Det kan också vara bra att använda kläder som inte skaver mot bröstvårtorna.
  • När brösten växer och utvecklas kan det kännas ömt i bröstvårtorna. Du kan också känna att bröstvårtorna gör ont dagarna runt ägglossning och innan mens. Det är kroppens hormoner som påverkar detta och det är helt naturligt.
  • Skydd mot graviditet som innehåller hormoner, till exempel p-piller, p-stav eller p-ring, kan göra att du får ont i brösten. Det onda brukar försvinna när kroppen har vant sig vid just det skyddet. Om det onda inte försvinner kan du byta till något annat skydd mot graviditet.
  • Bröstvårtorna kan svullna om du är gravid. Gör ett graviditetstest om du har haft oskyddat samlag. Det kan du få hjälp med gratis på en ungdomsmottagning.

Om mina tips inte hjälper och om det ömma inte går över efter någon vecka tycker jag att du ska kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Mer på UMO

Elevhälsan

Här hittar du information om elevhälsan. Kolla på din skolas sajt eller informationskanal om du vill veta hur du kontaktar elevhälsan. Eller fråga en lärare.

ArtikelSkolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

Till toppen av sidan