Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför kliar det på mina bröst?

Fråga

Mina bröst har börjat klia jättemycket. Det kliar mest omkring bröstvårtorna. De har blivit svullna också och är ömma hela tiden. Det är mest när jag ska sova. Varför kliar det och hur blir jag av med det?

Svar

Det är svårt för mig att veta exakt varför det kliar och känns ömt. Här är en lista med saker det skulle kunna vara och vad du kan göra åt det:

  • Bröstvårtorna kan ha blivit torra och nariga. Då brukar det bli bättre om du smörjer in dem med en fet mjukgörande kräm. Det kan också vara bra att använda kläder som inte skaver mot bröstvårtorna.
  • När brösten växer och utvecklas kan det kännas ömt i bröstvårtorna. Eftersom huden även tänjs ut lite kan det ibland kännas som att det kliar. Det är helt normalt.
  • Bröstvårtorna kan göra ont dagarna runt ägglossning och innan mens. Det är kroppens hormoner som påverkar detta och det är helt naturligt.
  • Skydd mot graviditet som innehåller hormoner, till exempel p-piller, p-stav, p-ring, kan göra både att brösten känns lite svullna och ömma. Det brukar i så fall försvinna när kroppen har vant sig. Om det inte försvinner kan du byta till något annat skydd mot graviditet.
  • Bröstvårtorna kan svullna om du är gravid. Gör ett graviditetstest om du har haft oskyddat samlag. Det kan du få hjälp med gratis på en ungdomsmottagning.

Om mina tips inte hjälper och om det ömma inte går över efter någon vecka tycker jag att du ska kontakta skolsköterskan om du går i skolan eller en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Elevhälsan

Innehåll om elevhälsan och de som jobbar där.

Artikel

Skolsköterska

Madeleine Hjort berättar om sitt jobb som skolsköterska på en gymnasieskola.

Till toppen av sidan