Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Min mens har slutat komma, varför?

Fråga

Senast jag hade mens var för fyra månader sen. Jag har inte haft sex med någon på över ett år så jag kan ju inte vara gravid. Jag undrar vad detta kan bero på? Jag äter inte heller p-piller.

Svar

Jag förstår att du blir fundersam när mensen plötsligt uteblir under flera månader.

Det är vanligt att mensen ibland uteblir en kortare eller längre period. Det kan till exempel ha att göra med att hormonerna i kroppen hamnat i obalans. Det kan också bero på att du är stressad, mår dåligt, tränar hårt, bantar, har en ätstörning eller någon sjukdom.

Om mensen uteblir i mer än sex månader ska du ta reda på vad det beror på. Kontakta i så fall en ungdomsmottagning eller gynmottagning, de kan hjälpa dig. Du kan också söka hjälp även innan det gått sex månader, om du känner dig orolig eller har besvär av något slag, till exempel smärta i magen eller mellanblödningar.

Om det visar sig att det är hormonerna i din kropp som hamnat i obalans finns det medicin du kan få som gör att mensen kommer igång igen.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelFrågor och svar om mens

Kan jag bada när jag har mens? Kan en tampong försvinna? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om mens.

Till toppen av sidan