Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min mens har slutat komma, varför?

Fråga

Senast jag hade mens var för fyra månader sen. Jag har inte haft sex med någon på över ett år så jag kan ju inte vara gravid. Jag använder inget preventivmedel. Jag undrar vad detta kan bero på?

Svar

Jag förstår att du blir fundersam när mensen plötsligt uteblir under flera månader.

Det är vanligt att mensen ibland uteblir en kortare eller längre period. Det kan till exempel bero på att du är stressad, mår dåligt, tränar hårt, bantar, har en ätstörning eller någon sjukdom. Då brukar mensen komma tillbaka igen när du mår bättre.

Kontakta en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning om mensen uteblir i mer än ett halvår. Då kan de hjälpa dig att ta reda på vad det beror på. Du kan söka hjälp även innan det gått sex månader, om du känner dig orolig eller har besvär av något slag, till exempel smärta i magen eller mellanblödningar.

Det finns medicin du kan få som gör att mensen kommer igång igen om det visar sig att du behöver det.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelser

Pinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Svara varandra

Vilka mensskydd använder ni?

Vill veta vad andra föredrar då jag inte riktigt vet vad jag gillar än.

Egna berättelser

Fick hjälp med min hemska mensvärk

Jag fick plötsligt en starkare mensvärk än jag någonsin upplevt tidigare. Jag blev alldeles svimfärdig och när jag reste mig upp vek sig benen under mig. Efter den händelsen började min mens bli mer och mer problematisk än den tidigare varit. Jag chockades av hur vården och internet svarade "det är normalt", men fick snart träffa en barnmorska. Vi kom fram till att sätta in en hormonspiral, och jag är idag jätteglad att jag gjorde det.

Egna berättelser

Trodde mensen var bajs

Min bästis som bor väldigt långt ifrån mig och jag hade en deal: när någon av oss fick mens då skulle vi berätta för varandra. Jag fick den först av oss. Jag skrev till henne att du vill inte ha mens hon bara ”bättre än att inte ha den :)”. Jag ville ha den senare men det ville inte min kropp.

Artikel

Om mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Egna berättelser

Jag har inte sagt till föräldrarna att jag fått mens

Jag är rädd för reaktionen från mamma, asså om hon säger ”Åh grattis gumman” eller ”Åh gud nu är hon en kvinna” så kommer jag spy.

Till toppen av sidan