Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag är så rädd att förlora min pojkvän

Fråga

Jag är en tjej på 17 år som har varit tillsammans med min pojkvän i snart ett och ett halvt år. Jag känner mig osäker på mig själv och är hela tiden orolig att någon annan ska komma och ta honom. Jag har jättesvårt med att han pratar med andra tjejer.

Han tycker att jag beter mig konstigt och att jag blir arg och ledsen för småsaker.

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt att er kärlek kan ta slut och att han kan träffa någon annan. Men så funkar kärleken, det finns aldrig några garantier.

Det kan vara svårt att sluta oroa sig bara så där helt plötsligt, men det finns hjälp att få om du känner att du behöver det. Du kan till exempel prata med en kurator på en ungdomsmottagning eller i skolan. Hen kan hjälpa dig med hur du kan hantera din oro och lära dig hur du kan ändra dina tankar.

Det kan vara bra att träna upp sin självkänsla när man känner som du gör. En god självkänsla kan göra att du känner dig tryggare och inte oroar dig lika mycket över att någon annan ska bli ihop med din pojkvän. Att stärka din självkänsla kan du också få hjälp med av en kurator.

Försök att jobba med dig själv istället för att fokusera på andra och vad som skulle kunna hända. Kan ni hitta sätt att trivas tillsammans har ni säkert goda chanser att fortsätta ert förhållande.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Aktuella artiklar

ArtikelProblem med svartsjuka

Svartsjuka kan bero på rädsla för att bli övergiven, eller att du upplever att du inte är tillräckligt bra för att få kärlek eller vänskap. Alla har rätt till sina känslor men ingen har rätt att begränsa andra personer.

UMO-poddenHur slutar jag vara svartsjuk?

08. "Om inte jag svarar inom 5 minuter kan min partner undra vad jag håller på med och tro att jag hånglar med någon annan".

ArtikelSamtalsstöd av professionella

Du kan få hjälp att må bättre och förändra sånt som är jobbigt, om du pratar med någon som är utbildad för att ge stöd. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller på elevhälsan.

Till toppen av sidan