Fråga

Jag är så rädd att förlora min pojkvän

Fråga

Jag är en tjej på 17 år som har varit tillsammans med min pojkvän i snart ett och ett halvt år. Jag känner mig osäker på mig själv och är hela tiden orolig att någon annan ska komma och ta honom. Jag har jättesvårt med att han pratar med andra tjejer.

Just nu säger han att han inte vet "om han orkar hålla på mer". Med det menar han att han inte vet om han orkar med mig och vårt förhållande längre. Vad ska jag göra? Fortsätta kämpa eller ge upp? Det har varit så här i flera månader. Han tycker att jag beter mig konstigt och blir arg och ledsen för småsaker.

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt att er kärlek kan ta slut och att han kan träffa någon annan. Men så funkar kärleken, det finns aldrig några garantier.

Det kan vara svårt att sluta oroa sig bara så där helt plötsligt, men det finns hjälp att få om du känner att du behöver det. Du kan till exempel prata med en kurator på en ungdomsmottagning eller i skolan. Hen kan hjälpa dig med hur du kan hantera din oro och lära dig hur du kan ändra dina tankar.

En grej som ofta kan vara bra att träna upp när man känner som du gör är sin självkänsla. En god självkänsla kan göra att du känner dig tryggare och inte oroar dig lika mycket över att någon ska komma och ta din pojkvän. Att stärka din självkänsla kan du också få hjälp med av en kurator.

Jag tycker inte att du ska ge upp, men försök att jobba med dig själv istället för att fokusera på andra och vad som kanske kan hända. Det går inte att ta någon som inte vill bli tagen och kan ni hitta sätt att trivas tillsammans har ni säkert goda chanser att fortsätta ert förhållande.

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Till toppen av sidan