Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur ska jag få tillbaka min sexlust?

Fråga

Jag har ett problem, min sexlust har försvunnit totalt. Jag tror inte att det har med min kille att göra, vårt förhållande är jättebra. Jag blir aldrig sugen på sex varken när jag är själv eller med honom.

Jag och min kille har sex ibland, jag brukar bli tillräckligt våt men ibland får vi använda glidmedel. Men jag känner inget under sexet. Det gör inte ont men är inte skönt. Långa förspel hjälper inte.

Det händer att jag kommer, men oftast känner jag knappt något trots stimulering både i slidan och på klitoris.

Svar

Hur mycket sexlust man har är olika. Ibland har man mer lust, ibland mindre. Det kan till exempel bero på hur man mår.

Ibland har man olika mycket sexlust i ett förhållande, och det kan växla vem som har mer eller mindre. När man är nyförälskad kanske det inte märks så mycket men efter ett tag kanske man märker att lusten är ojämn.

Sexlust kan också påverkas av hur du har det för övrigt omkring dig. Den kan till exempel bli mindre om du är stressad, trött eller orolig över något. Eller om du har varit med obehagliga saker som har med sex att göra.

Äter du p-piller eller använder något annat skydd som innehåller hormoner kan det ibland påverka sexlusten. Andra mediciner, till exempel mot depression kan också påverka. I såna fall bör du diskutera det med en barnmorska eller läkare, gärna den som skrivit ut skydd mot graviditet eller medicin till dig tidigare.

Du ska inte behöva känna dig pressad att känna sexlust. Ibland kan det kännas som det finns förväntningar på att man alltid ska vilja och ha lust, men så funkar det inte i verkligheten.

Ni kan pröva ta en paus från att ha sex under en månad, för att släppa alla krav. Eller prova något som heter sensualitetsträning. Det betyder att man turas om att smeka och massera varandra över hela kroppen, utom på könsorganen.

Det är för att njuta av närhet och kroppslig beröring och kunna slappna av utan att det leder till sex. Det kan vara ett sätt att försöka hitta det man tycker är skönt på ett kravlöst sätt.

Oavsett vad som påverkar din sexlust kan det vara bra att prata med någon om det. Det kan du eller ni båda tillsammans göra på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vissa hud- och könsmottagningar eller någon annan sexologiskt inriktad mottagning.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och andra ställen i kroppen.

ArtikelIngen sexlust

Olika personer har olika mycket sexlust. Hur mycket sexlust man har kan också variera över tid. Ibland tänker man på sex ofta och blir lätt kåt, ibland är det precis tvärtom.

Till toppen av sidan