Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför har jag ingen sexlust?

Fråga

Jag har ett problem, min sexlust har helt försvunnit. Jag tror inte det har med min kille att göra. Vårt förhållande är jättebra. Men jag blir aldrig sugen på sex, varken när jag är själv eller med honom.

Vad beror det på? Och vad kan jag göra för att få tillbaka sexlusten?

Svar

Att sexlusten försvinner eller minskar kan bero på flera saker. Här är några vanliga anledningar:

  • Du mår dåligt.
  • Du är stressad, trött eller orolig.
  • Du har varit med om något obehagligt som har med sex att göra.
  • Du använder p-piller eller något annat graviditetsskydd som innehåller hormoner. Det kan ibland påverka sexlusten. Fråga barnmorskan eller läkaren som skrev ut graviditetsskyddet om det kan vara så för dig. Då kan du testa ett annat skydd.
  • Du tar mediciner som kan påverka sexlusten, till exempel sömnmedel eller medicin mot depression.

Hur mycket sexlust man har är olika för olika personer. Det kan också vara olika i olika perioder i livet.

Ibland kan det kännas som det finns förväntningar att man alltid måste ha sexlust. Men du ska aldrig behöva känna dig pressad att känna sexlust eller att ha sex.

Ni kan pröva att ta en paus från att ha sex under en månad, för att släppa alla krav. Eller testa så kallad sensualitetsträning. Det betyder att man turas om att smeka och massera varandra över hela kroppen, utom på könsorganen.

Det är för att njuta av närhet utan att det leder till sex. Det kan vara ett sätt att försöka hitta det man tycker är skönt på ett kravlöst sätt.

Oavsett vad som påverkar din sexlust kan det vara bra att prata med någon om det. Du, eller ni tillsammans, kan prata med någon på en ungdomsmottagning. Många ungdomsmottagningar kan du besöka online.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan