Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur kan man lindra spermaallergi?

Fråga

Jag och min pojkvän har fått reda på att jag är allergisk mot hans sperma. Men vi har inte fått något svar på hur man kan lindra det. Finns det något man kan göra för att lindra spermaallergi? 

Svar

Det bästa sättet att undvika besvär är att inte få sperma på sig, till exempel genom att använda kondom. Vid stora besvär är det bra att ta kontakt med en läkare. 

Det är mycket ovanligt att vara allergisk mot sperma, men de som är det är ofta allergiska mot det protein som finns i sperman. 

Spermaallergi kan göra så att man blir röd, svullen och får en brännande smärta där sperman kommit i kontakt med huden eller slemhinnorna. I sällsynta fall kan man också få nässelutslag, bli svullen och få andningssvårigheter. 

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska 

Mer på UMO

Artikel

Sperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Ofta börjar kroppen bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan komma både tidigare och senare.

Artikel innehåller video
Artikel

Så här sätter du på en kondom

För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Här får du veta hur du sätter på en kondom.

När sex inte funkar som du vill

Innehåll om när sex inte funkar som man vill.

Till toppen av sidan