Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är p-piller farligt om jag är gravid?

Fråga

Om jag äter p-piller men misstänker att jag är gravid, kan p-pillren göra som en abort av fostret då? Kan barnet bli skadat eller fortsätter det att utvecklas normalt i magen? Jag undrar också om p-piller kan påverka graviditeten på något annat sätt?

Svar

Nej, p-piller orsakar inte abort eller skador på fostret. Men om du upptäcker att du är gravid ska du sluta med dina p-piller direkt. Det är för att fostret inte ska få onödigt mycket hormoner i sig. Och är du gravid gör p-pillren ändå ingen nytta.

Du blir inte gravid om du tar dina p-piller varje dag. Men, det är bra att gå till en ungdomsmottagning och få hjälp med ett graviditetstest om du glömt något p-piller och haft oskyddat samlag.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

Egna berättelserPressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Svara varandraHur skaffar ni kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag älskar att runka med kondomer men har tills nu stulit från min pappas nattduksbord. Detta är inte ett hållbart sätt att skaffa kondomer ...

Svara varandraHur ber jag honom att testa sig för könssjukdomar?

En kille jag dejtar vill ha sex utan kondom, något som jag är ok med, men vill inte riskera att få könssjukdomar.

Frågor och svarVar kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

ArtikelVilken kondom ska jag välja

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

ArtikelVilken kondom ska jag välja?

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

Svara varandraVad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Frågor och svarMåste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Svara varandraHur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Svara varandraLängtar efter att bli gravid!

Jag fyller snart 19, men jag har precis börjar gymnasiet, och jag vet att det kanske inte är det bästa att bli mamma samtidigt som man går i skolan. Någon som känner igen sig?

Till toppen av sidan