Panik - lämna sidan!
Fråga

Är p-piller farligt om jag är gravid?

Fråga

Om jag äter p-piller men misstänker att jag är gravid, kan p-pillren göra som en abort av fostret då? Kan barnet bli skadat eller fortsätter det att utvecklas normalt i magen? Jag undrar också om p-piller har någon annan effekt på graviditeten?

Svar

Nej, p-piller orsakar inte abort eller skador på fostret. Men om du upptäcker att du är gravid ska du sluta med dina p-piller direkt. Det är för att fostret inte ska få onödigt mycket hormoner i sig. Och är du gravid gör p-pillren ändå ingen nytta.

Du blir inte gravid om du tar dina p-piller varje dag. Men, det är bra att gå till en ungdomsmottagning och få hjälp med ett graviditetstest om du glömt något p-piller och haft oskyddat samlag.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelTecken på graviditet

Det vanligaste tecknet på graviditet är att mensen inte kommer. Men det finns även andra tecken.

ArtikelAbort

Abort betyder att avbryta en graviditet. Du som är gravid bestämmer själv om du vill göra abort. Det finns ingen åldersgräns för att göra abort. En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden.

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

Till toppen av sidan