Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan jag ärva mammas endometrios?

Fråga

Jag är en tjej på 17 år. Min mamma hade en svår endometrios och hade därför svårt att få barn, men hon lyckades få mig. Nu är jag jätterädd att jag kommer att ärva det. Det är det enda jag tänker på dygnet runt, men jag vet inte om jag ska vara orolig. Jag har inga symtom eller så.

Vad ska jag göra? För jag kan inte slappna av. Det börjar verkligen bli ett stort problem med oron kring det här.

Svar

Endometrios kan vara ärftligt men det är inte alls säkert att du kommer få det.

De flesta som har endometrios får inte så mycket besvär som din mamma verkar ha haft. Och de flesta som vill kan bli gravida och få barn.

Eftersom du berättar att du tänker på det här hela tiden behöver du hjälp. Jag tror att vore bra för dig att prata med någon som är bra på endometrios, som kan hjälpa dig att sluta vara orolig. En sån person skulle kunna vara en läkare på en ungdomsmottagning eller gynmottagning.

Din mamma kanske kan hjälpa dig att boka en tid om du inte vill göra det själv. Du kan också kontakta ett endometrioscentrum och höra vad de har för råd? Sök på nätet så hittar du det.  

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelMensvärk

Det är vanligt att få ont i magen eller andra delar av kroppen när du har mens. Det brukar kallas mensvärk. Men mensvärk är inget du ska behöva stå ut med, det finns flera olika sätt att lindra värken på.

Till toppen av sidan