Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur lämnar man ett kriminellt gäng?

I filmen får du tips hur du kan göra för att lämna gängkriminalitet. Läs fler tips längre ned på sidan.

Fråga

Jag är med i ett kriminellt gäng. I början tänkte jag inte så mycket på riskerna, men nu är jag rädd. Flera jag känner har blivit hotade, och några har blivit skjutna och dött. Jag är också orolig för att nåt ska hända min familj.

Jag vill lämna gängkriminaliteten och sluta träffa mina kriminella kompisar.

Hur ska jag göra? Ska jag kontakta en avhopparverksamhet?

Riskerar jag att bli polisanmäld om jag säger att jag är med i ett kriminellt gäng? Måste jag flytta, eller hur skyddas jag från gänget? Och kommer min familj att skyddas?

Svar

Vad bra att du vill gå ur det kriminella gänget. Jag förstår att du är rädd, det kan skada både dig själv och andra om du fortsätter. Men det finns bra hjälp att få.  

Ofta kan man få hjälp från en avhopparverksamhet, precis som du skriver. Man kan också få hjälp av så kallade sociala insatsgrupper – SIG. Vilken hjälp du kan få beror på vilken kommun du bor i och hur gammal du är.

Den du pratar med kommer att berätta vilken hjälp just du kan få, till exempel av en avhopparverksamhet eller en social insatsgrupp. De berättar också hur du ska göra för att få hjälpen.

Ibland behöver den som lämnar ett kriminellt gäng flytta för att skyddas. Ibland behöver familjen också flytta. De som hjälper dig kommer att ställa frågor till dig för att ta reda på vilket skydd just du och din familj behöver.

Du undrar om du riskerar att bli polisanmäld. Soc, avhopparverksamheter eller SIG måste polisanmäla om de får veta att du begått ett allvarligt brott, till exempel mord, terroristbrott eller grov misshandel. Men de kan inte polisanmäla brott du inte berättar om.

Du kan fråga soc om risken att bli polisanmäld när du ringer dem, de är vana att svara på frågor om det från personer som ringer anonymt.

Känns det svårt att ringa till soc?

Här är två tips:

1

Ta hjälp av en vuxen

  1. Fråga en förälder, en lärare eller någon annan vuxen du litar på om hjälp. Hen kan ringa till soc, eller vara med dig när du själv ringer.
2

Chatta anonymt och få råd

  1. Kontakta Bris eller brottsofferjouren anonymt på chatt eller telefon. De kan ge dig råd, svara på frågor och stötta dig.

Med vänliga hälsningar
Camilla Johansson, socionom

Mer på UMO

Svara varandra

Mina bröder sitter inne - hur kan jag berätta för kompisarna?

För ett tag sedan blev dom häktade och nu sitter båda i fängelse. Jag mår rätt så dåligt över det. Mina kompisar börjar undra varför jag är deppig.

UMO-podden

Henkes tankar: ”Drogerna stängde av känslorna”

63. Henke berättar om vardagen på behandlingshemmet, tiden då han använde droger och tankarna om framtiden.

Artikel

Socialtjänsten

Du ska få hjälp av socialtjänsten om du behöver det. Du kan till exempel få hjälp om du inte kan känna dig trygg hemma eller har problem med droger.

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför skyddas information om dig av sekretess.

Till toppen av sidan