Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur slutar jag vara kriminell?

Fråga

Jag och mina kompisar gör olagliga saker. I början tänkte jag inte så mycket på det men nu har jag börjat bli rädd. Jag vet många som råkat illa ut och till och med blivit skjutna. Jag vet inte hur jag ska komma bort från det här. Vad kan jag göra?

Svar

Vad bra att du vill sluta att göra olagliga saker. Precis som du skriver så kan det skada både dig själv och andra om du fortsätter. Du skriver att du är rädd och jag gissar att det påverkar ditt liv mycket.

Det är ofta svårt att ändra ett beteende, och att sluta med saker man brukar göra, utan hjälp. Det kan vara svårt att börja säga nej, att sluta träffa vissa kompisar och att hitta andra saker att göra. Men det går och det finns hjälp att få.

Du ska inte behöva vara ensam om det här.

Jag tycker att du ska kontakta en organisation som stöttar dem som vill sluta med kriminalitet. Till exempel Unga kris, de stödjer unga mellan 13 och 25 år. De är vana att hjälpa unga i din situation.

Det finns också andra så kallade avhopparverksamheter, alltså ställen som stöttar personer som vill lämna kriminalitet.

Socialtjänsten och Polisen kan berätta vilka avhopparverksamheter som finns nära där du bor. Du behöver inte säga ditt namn eller vilka kriminella saker du gjort när du kontaktar dem. Det räcker att säga att du vill ha kontakt med en avhopparverksamhet.

Du kan också få stöd och hjälp att hitta en avhopparverksamhet av kuratorn på en ungdomsmottagning eller på din skola.

Det du själv kan göra är att börja berätta för andra som inte är kriminella att du vill sluta. Det är bra att få stöd av så många som möjligt i din närhet. Har du några kompisar som inte gör kriminella saker? Eller vill någon annan av dina kompisar också sluta? I så fall kan ni ge stöd och peppa varandra.

Fundera gärna på om du har något intresse eller om det finns någon aktivitet som du skulle vilja börja på. Du kan till exempel börja träna något, gå med i en förening eller testa något som du inte gjort tidigare. Då kan du få en ny grupptillhörighet som blir mer positiv. Det kan också göra det lättare att sluta med de kriminella sakerna.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan