Panik - lämna sidan!
Illa behandlad på nätet

Har någon spridit bilder eller filmer på dig mot din vilja?

Här är förslag på vad du kan göra om någon har lagt ut eller skickat vidare bilder eller filmer på dig som du inte har godkänt, inte känner dig bekväm med eller som är kränkande.

En person som håller i en mobiltelefon. Illustration.

Det spelar oftast ingen roll om personen har tagit bilderna eller filmerna själv eller inte. Det spelar ingen roll om det är originalbilder eller skärmdumpar eller foton av bilder.

  • Berätta för någon kompis eller vuxen vad som har hänt.
  • Om du vet vem det är och om det känns okej: Ta kontakt med personen. Förklara att det inte känns bra för dig. Be hen att ta bort bilderna eller filmerna. Be någon om hjälp, om du inte vill eller orkar själv.
  • Om personen har lagt upp bilden eller filmen någonstans, kontakta appen eller sajten och be dem ta bort den.
  • Anmäl inlägget eller kontot. Företagen kan stänga av konton som publicerar elaka eller kränkande saker.
  • Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan.
  • Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.
  • Gör en polisanmälan om det handlar om bilder som du tror kan vara ett brott, till exempel nakenbilder, sexuella bilder, bilder där du är väldigt sjuk eller där du utsätts för ett brott.  

Du ska inte behöva tåla mer på nätet

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan vara brottsliga. 

Du ska inte behöva skämmas eller känna att du får skylla dig själv för att någon annan beter sig dåligt. Det spelar ingen roll om personen verkade trevlig först. 

Gör något så snart som möjligt

Då ökar chansen att det ska gå att ordna. Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. När en app eller sajt får veta vad som har hänt, kan de stänga av personer så att de inte kan göra samma sak mot andra. 

Är du i en jobbig situation? 

Du kan behöva hjälp att ta dig ur den. Prata med en kompis eller någon vuxen i din närhet, eller elevhälsan om du går i skolan. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd

Stöd av andra på nätet 

Många har varit med om dåliga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Det kan till exempel finnas särskilda konton eller grupper som fokuserar på trakasserier eller övergrepp.

Det finns också organisationer och konton som jobbar mot till exempel näthat, trakasserier och övergrepp. 

Aktuella artiklar

ArtikelTips när du umgås på nätet

Det är lätt att träffa nya personer och att umgås med dem du redan känner, i till exempel appar och sociala medier. Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

Brott och polisanmälan

Här hittar du innehåll om brott och polisanmälan.

UMO-poddenSka jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Till toppen av sidan