Panik - lämna sidan!
Illa behandlad på nätet

Har någon ljugit eller försökt lura dig på nätet?

Har du kontakt med någon som utger sig för att vara någon annan? Det kan hända att någon använder en annan persons bild eller namn för att få dig att gilla hen mer, eller för att göra något sexuellt. Här får du förslag på vad du kan göra om du misstänker att någon ljuger om sig själv eller försöker lura dig.

En person iklädd linne och hörlurar, som står och håller i en skateboard.
  • Be personen bevisa vem hen är på något sätt. Du kan till exempel säga att du vill prata med hen direkt i webbkameran.
  • Avsluta kontakten om du inte vill ha kontakt mer. Blockera personen om du vill. Du är inte skyldig att fortsätta ha kontakt. Det spelar ingen roll om hen har varit snäll tidigare, om du har fått något eller om du har lovat något. 
  • Anmäl personen direkt i appen eller på sajten där ni har haft kontakt.
  • Spara bevis. Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan.
  • Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.
  • Berätta för någon vad som har hänt, som en kompis eller någon vuxen.
  • Gör en polisanmälan om du tror att du har varit med om något olagligt.  

Du ska inte behöva tåla mer på nätet

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan vara brottsliga. 

Du ska inte behöva skämmas eller känna att du får skylla dig själv för att någon annan beter sig dåligt. Det spelar ingen roll om personen verkade trevlig först. 

Gör något så snart som möjligt

Då ökar chansen att det ska gå att ordna. Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. När en app eller sajt får veta vad som har hänt, kan de stänga av personer så att de inte kan göra samma sak mot andra. 

Är du i en jobbig situation? 

Du kan behöva hjälp att ta dig ur den. Prata med en kompis eller någon vuxen i din närhet, eller elevhälsan om du går i skolan. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd

Stöd av andra på nätet 

Många har varit med om dåliga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Det kan till exempel finnas särskilda konton eller grupper som fokuserar på trakasserier eller övergrepp.

Det finns också organisationer och konton som jobbar mot till exempel näthat, trakasserier och övergrepp. 

Aktuella artiklar

Fråga UMOJag känner mig utnyttjad av en jag träffade på nätet

Vi skickade bilder till varandra, ganska sexiga bilder. Så en dag fick jag veta att han höll på så med en massa olika tjejer.

Fråga UMOEn vuxen tjatar om nakenbilder och filmer

Han ville att vi skulle skicka bilder på varandra och på våra kroppar eftersom han var ”nyfiken”. När han skickade foton på sig själv kom det fram att han ljugit om sin ålder, han var 49 år!

ArtikelTips när du umgås på nätet

Det är lätt att träffa nya personer och att umgås med dem du redan känner, i till exempel appar och sociala medier. Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

ArtikelPolisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Svara varandraNågon mer som byter för mycket bilder och mår dåligt?

Jag har i 3-4 års tid bytt bilder med killar, vilket jag senaste året insett är som ett självskadebeteende. Jag har bytt bilder med så många killar att jag verkligen inte kan minnas alla, men aa minst 300 grabbar iaf.

Till toppen av sidan