Textversion av UMO-podden 65: Fakta om förhud
Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.
Idji:
– Eh ... jag försöker komma på nånting här på kroppen som liknar penisens förhud, och jag vet inte riktigt ... eh. Alltså jag tänker ... jag sitter och drar i lite nu i ögonlocket.
Vad tycker du, är inte det ... det känns lite likt eller?
Johan:
– Jo men de ... det gör det nog. Jag tänker dels så är det tunt, alltså det är inget underhudsfett på ögonlocken heller precis som förhuden. Så den blir ju väldigt så tunn och lik tänker jag när man känner på den. Och har ju kanske lite samma funktion, alltså att omsluta och skydda något.
Signaturmelodi
Idji:
– Jag heter Idji och Johan, du är sjuksköterska och jobbar bland annat med att svara på frågor om sex och kroppen.
Johan:
– Ja.
Idji:
– Och i den här podden ska du få svara på frågor om förhuden, på penisen.
Johan:
– Mm.
Idji:
– Frågorna vi har fått in handlar om att ha trång förhud, att ha lång förhud, om omskärelse av penisen, och vad man ska göra om förhuden är röd eller svullen och om det svider eller kliar.
Första frågan handlar om trång förhud. Och vi har fått hjälp av Benjamin att läsa frågorna. Varsågod Benjamin.
Musikjingel som fortsätter under frågan
Benjamin:
– Hej. Jag har svårt att dra tillbaka förhuden helt, fast ja varit i puberteten rätt länge. Det spänner och känns obehagligt när jag får stånd. Jag är orolig för att jag inte kommer kunna ha sex. Vad ska jag göra? Och varför är det så här?
/Från en kille i puberteten
Idji:
– Ah, varför är det så här? Kan du som sjuksköterska svara på det Johan?
Johan:
– Ja, om man ska ta det liksom från början så är det ju så att ... att förhuden sitter ju fast mot ollonet, jag tänker liksom när man är nyfödd. Och det gör den ganska länge och går inte att dra tillbaka. Och sen när man blir äldre och börjar närma sig puberteten så släpper den och, för de allra flesta kan man då börja dra tillbaka förhuden.
Men för en del blir det inte så utan den fortsätter vara det man kallar för trång, att den är trång förhud.
Idji:
– Och vad ska den här killen göra då?
Johan:
– Alltså eftersom han säger där att det spänner och känns obehagligt, så tycker jag att han ska gå till en ungdomsmottagning för att få det undersökt. För det är ett sånt besvär till exempel som jag tycker man ska få kollat då.
Nåt annat skulle kunna varit till exempel om han känt att det blev svullet och tryckte liksom för att den var trång. Eller att det gör ont när han onanerar eller ha sex med någon annan. Att det blir svårt att ... dra tillbaka förhuden så det blir svårt att tvätta sig till exempel eller såna saker. Då tycker jag att man bör få det undersökt, och då är ungdomsmottagningen ett lämpligt ställe att vända sig till.
Idji:
– Om man har trång förhud då, men inte har nåt av de här besvären du tog upp nu, då behöver man inte gå till ungdomsmottagningen eller?
Johan:
– Tycker det kan bero lite på hur gammal man är. För precis som jag sa där så nånstans så börjar ju förhuden släppa. Och det kanske är lite tidigare och lite senare, för olika personer. Så jag skulle säga så här ... Om man ska dra nån form av gräns tycker jag att är man yngre än 15, då tycker jag ... och har trång förhud, då tycker jag att man kan vänta lite. Tills man kommer upp i 15-årsåldern.
Idji:
– Om man inte har problem eller besvär.
Johan:
– Ja preics, om man inte har problem. För har man det redan tidigare, det här med att som sagt man har svårt att tvätta, det gör ont när man onanerar eller på nåt annat sätt känns obehagligt liksom, så tycker jag att då ska man söka även om man är under 15.
Men har man inga besvär och är yngre än 15, då tycker jag man kan vänta och se, det här kanske löser sig av sig självt. För det gör det också ganska många gånger. Men har man kommit upp i 15-års åldern eller äldre så tycker jag att man ska få det undersökt.
Idji:
– Även om man inte upplever besvär?
Johan:
– Även om man inte har besvär, precis. För det kanske man får längre fram istället. Så då tycker jag, att då verkar det inte som att det kommer naturligt vidga sig, utan då är det bra att få det kollat.
Idji:
– Vad får man för behandling om man har trång förhud och har besvär av det?
Johan:
– Det vanligaste är att man får en särskild sorts kräm som en läkare kan skriva ut. Det finns inga receptfria behandlingar utan det måste vara en läkare som skriver ut det här. Och så smörjer man in den lite av den här krämen på förhuden, och gör det kanske länge i ... det brukar vara en månad eller två månader ungefär. Och det kan få den att töja ut sig så att man kan börja dra tillbaka den.
Och sen i vissa fall, om man har testat den här krämen och det ändå inte liksom blir nån skillnad eller inte tillräckligt stor skillnad, så kan man behöva ta bort en del eller hela förhuden.
Idji:
– Hur vanligt är det att ha trång förhud?
Johan:
– Till oss i Fråga UMO skulle jag säga att vi har ... får minst en fråga om dagen om det här. Och så har det alltid varit. Det här är bland de vanligaste frågorna vi får. Då är det ju i alla fall några hundra om året som skriver bara till oss och frågar om det här.
Musikjingel
Idji:
– Nu ska vi höra när Benjamin läser nästa fråga, och den handlar om förhudens utseende.
Musikjingel startar och fortsätter under frågan
Benjamin:
– Ja har ett problem med min penis. Det är så att ja har väldigt lång förhud, den täcker mycket mer än ollonet. Efter ollonet fortsätter den och hänger ner en bit. Jag skäms och känner mig inte snyggt direkt. Kan det bli problem när jag ska ha sex och till exempel ska sätta på en kondom? Och kommer det här att ändra sig? /J 15 år
Idji:
– Ja Johan, vad säger du som sjuksköterska, kan det bli problem med sex för att man har en lång förhud?
Johan:
– Nej det skulle jag inte säga. Inte liksom att ha sex med någon annan, kan jag inte se att det skulle spela någon roll. Sen är han ju inne på det där andra och skriver också och frågar om det till kan bli problem om man till exempel ska sätta på en kondom. Och där kanske det ... möjligtvis skulle kunna vara krångligare. Det är inte så att det måste vara så eller ... eller att alla upplever det på det sättet. Men men ... möjligtvis det.
Idji:
– Okej, hur ska man göra då med kondomen när man har lång förhud?
Johan:
– Dels testa. Som sagt, det kanske inte är ett problem ens. Så pröva. Och tycker man att det är lite knixigt så kan man ju öva på det så att man känner sig van och kanske hittar en teknik som funkar för en själv.
Tänker också att man skulle kunna prova olika typer av kondomer. Det finns kondomer som är lite större i toppen, till exempel. Alternativt en kondom som är liksom, smalare och mer tajt, det skulle jag också kunna tänka mig att en del tycker är bättre, att det liksom hålls på plats på ett annat sätt.
Men jag skulle gissa att det funkar för de allra flesta med bara helt vanliga liksom, om man ska kalla det för standardkondomer.
Idji:
– Mm. Hur långa brukar förhudar vara?
Johan:
– Olika kan man väl säga. En del är ju ganska långa, så att det hänger liksom en bit förhud liksom, nästan som en liten snabel så där. Och andra har ju mycket kortare så att det knappt liksom täcker ollonet.
Idji:
– Personen undrar om förhudens längd kan ändra sig. Kan den till exempel bli kortare med tiden?
Johan:
– Nej, det skulle jag inte säga att den kan, nej.
Idji:
– Varför tror du att han inte tycker det är snyggt då?
Johan:
– Man kanske har en bild av hur en penis med förhud ska se ut. Och så tycker man att ... ens egen inte ser ut på det sättet. Och så känner man sig kanske lite annorlunda och tycker det är fult. Att man inte tycker man ser ut som andra.
Idji:
– Hur ska han tänka då tycker du?
Johan:
– Vi ser olika ut. Jag tycker att man ska vara ... nöjd med den kroppen man fått. Och att liksom att man liksom har en penis som fungerar som den ska. Det här är inget konstigt. Och det är oftast så att man själv är mest brydd över såna här saker, att andra inte tänker på det så mycket alls.
Musikjingel
Idji:
– Det är ju olika personer som skrivit frågorna vi tar upp i den här podden, men det är Benjamin som läser dom allihop. Och nästa fråga han ska läsa handlar om omskärelse av penisen. Varsågod o läs Benjamin.
Musikjingel startar och fortsätter under frågan
Benjamin:
– Jag tror jag vill omskära mig och undrar lite om det. Jag har inga problem med trång förhud eller så, jag vill bara bli av med den. Vad är för- och nackdelarna med omskärelse? Var kan jag göra det, och vad kostar det? Tacksam för svar /Musse
Idji:
– Ja Johan, vilka är fördelarna och nackdelarna med omskärelse tycker du som sjuksköterska?
Johan:
– Förhuden har ju en funktion, den finns ju där av en anledning och det är ju för att skydda ollonet som är känsligt. I förhuden så finns det mycket nervändar, vilket innebär att det finns mycket känsel där. Och det finns också talgkörtlar som har liksom en funktion att smörja huden och ollonet och håller det mjukt och så där. Så man tar ju bort en del av det.
Och det brukar göra att ollonet blir mindre känsligt. Och det är många som tycker att det kan innebära liksom svårigheter att få utlösning, att det känns mindre när man har liksom, sex och såna här saker. Så det är ju en nackdel.
Sen finns det dom som har haft problem att man tycker att man kommer, alltså får utlösning mycket tidigare än man vill. Och där finns det en del som tycker att det här har en positiv inverkan. Att man liksom kan då ha sex längre på grund av den här minskade känsligheten.
Idji:
– Så det kan vara båden en fördel och nackdel på det sättet?
Johan:
– Precis. Men det finns inte heller några garantier, men en del tycker att det blir bättre. Sen gör man ju det här också av andra anledningar, alltså nån form av kulturell identitet eller religiös tillhörighet och såna här saker. Tänker också att det finns en aspekt av det, att känna att man ... tillhör, eller ingår i ett sammanhang liksom som kan ha en positiv inverkan för en själv. Att få vara en del av den här gruppen då till exempel.
Idji:
– Så det skulle vara en fördel då?
Johan:
– Ja.
Idji:
– Var nånstans kan man omskära penisen då?
Johan:
– Det är ju då det man kallar för kirurgiska mottagningar, det vill säga där man kan göra operationer. Och, eftersom det just är en operation, så är man då inte myndig, det vill säga under 18 år, då behöver ju föräldrarna vara införstådda med det här och godkänna det. Så det är ingenting man bara kan gå och göra själv så.
Är man över 18 år .. då kan man ju själv bestämma att man vill. Då skulle jag säga att man ... sök på nätet efters såna mottagningar i ditt område eller där du bor.
Idji:
– Kostar det nåt då att omskära sig? Alltså när det inte finns en så kallad medicinsk anledning, alltså att inte gör det för att man har nåt problem med förhuden?
Johan:
– Har man problem då får man hjälp ...
Idji:
– Gratis?
Johan:
– Precis.
Idji:
– Då är det gratis, ja.
Johan:
– Är det så att det finns liksom inga besvär eller så där men man vill göra det här, då kostar det. Och det kan variera ganska mycket hur det ... vad det kostar. Beroende lite på var man bor och så där.
Idji:
– Ungefär hur mycket?
Johan:
– Det kan kosta från kanske ett och ett halvt tusen, upp till kanske 15 000. Allt däremellan skulle jag säga kan det ligga på. Mycket beroende på var i Sverige man bor.
Musikjingel
Idji:
– Nu kommer en fråga om att operera bort förhuden för att den är trång. Varsågod att läs den frågan Benjamin.
Musikjingel startar och fortsätter under frågan
Benjamin:
– Jag ska snart operera bort förhuden eftersom den är trång. Jag undrar hur det känns, och hur är det efteråt? Jag vill veta allt!
Hälsningar /en orolig kille, snart utan förhud
Idji:
– Johan, kan du som sjuksköterska berätta hur det går till att operera bort förhuden?
Johan:
– Ja, man kommer till en sån här mottagning där man gör sånt här. Och ... själva operationen görs i det man kallar för lokal bedövning. Eller i det man kallar för narkos, det vill säga att man liksom sover när det görs. Men i vilket fall är man bedövad och känner ingenting.
Men eftersom man får nån sorts bedövning innebär det också att man måste stanna kvar några timmar, efteråt.
Idji:
– Men själva operationen går snabbt eller?
Johan:
– Ja den går väldigt snabbt. Det är mer den här väntetiden kanske innan och efter som gör att man blir där ett antal timmar. Eh ... så kan man gå hem sen, samma dag. Och så kan det vara lite olika om man tar bort hela förhuden eller en del av den.
Idji:
– Går det till på samma sätt om man omskär sig på grund av ens kultur eller religion eller om man gör det för att man har nåt problem med förhuden?
Johan:
– Ja, det är ju läkare som gör såna här operationer. Undantaget skulle vara när man gör det på små bebisar. Gör man det på bebisar som är yngre än två månader, alltså väldigt små, då finns det personer som kan ha ett särskilt tillstånd att göra såna här. Annars är det ingen skillnad.
Idji:
– Hur är det efteråt då?
Johan:
– Dels kommer man ju ha ett sår som det kan blöda lite ifrån och så där första dagarna. Där kommer det också sitta lite stygn, det är såna som löser upp sig självt efter ett tag och försvinner.
Sen är det ju så att det kommer vara svullet och ömt i ... i alla fall några veckor så där, innan läkningen kommit en bit.
Musikjingel
Idji:
– Sista frågan som Benjamin ska få läsa handlar om att förhuden kliar och svider.
Musikjingel startar och fortsätter under frågan
Benjamin:
– Jag har ett problem med förhuden och ollonet, fast jag är väldigt noga med att tvätta mig. Det är rött och jag får ofta små sprickor i förhuden. Det kliar också. Vad beror det här på?
Hälsningar/Ferrad
Idji:
– Sjuksköterske-Johan, vad kan det här bero på?
Johan:
– Ja det kan ju bero på flera saker så klart. Men man skulle vilja veta hur han tvättar sig. Han skrev "tvättar sig väldigt noga" eller nåt sånt där. Och då, om man tvättar sig ofta, så kan det liksom reta huden. Så att den blir irriterad eller torr. Och likaså om man använder mycket så här, tvålar, duschkrämer eller nåt sånt där, så kan det ha en uttorkande liksom effekt.
Så till att börja med, utan att veta några detaljer skulle jag tipsa om att tänka på det. För det kan vara anledningen.
Idji:
– Mm. Ja vad ska han göra för att det ska bli bra då?
Johan:
– Det finns nåt som heter barnolja, eller babyolja, och det heter det för att den är en väldigt skonsam och oparfymerad olja. Den brukar vara jättebra för såna här besvär, att man smörjer in med den, en eller två gånger om dagen i ... två veckor.
Och då gör det att den återför liksom fukt och fett till huden så att den liksom får en chans att reparera sig igen kan man säga.
Idji:
– Och hur ska man göra när man tvättar penisen och hur ofta ska man göra det?
Johan:
– En gång om dagen, tänker jag räcker, så där när man kanske duschar eller tvättar sig i övrigt. Och bara göra med vatten. Kroppen har ett eget renhållningssystem kan man säga så att det räcker att ta lite ljummet vatten som man sköljer av med eller tvättar lite med.
För gör man det för mycket och med för starka medel och så där så kan det ge besvär istället.
Idji:
– Vad ska man göra om det ändå inte går över, fast man börjar tvätta så här som du har sagt och börjar använda sån här olja?
Johan:
– Då tycker jag att nån behöver titta på det eller man behöver prata med nån. Till exempel då en ungdomsmottagning. För då kan det vara så att man behöver nån annan typ av behandling. Det kanske är nåt med huden nåt hudbesvär av nåt slag liksom, så då kan man behöva få det kollat också.
I de flesta fall brukar det gå att självbehandla sånt här. Men blir man inte bättre tycker jag nån ska ... man ska ta hjälp av nån.
Idji:
– Du har svarat på alla frågor nu Johan.
Johan:
– Mm.
Idji:
– Till dig som lyssnar kan jag tipsa om att det finns mycket att läsa om penisen, och förhuden, på UMO. Till exempel kan du om hur det går till att få penisen och pungen undersökt, du kan läsa om att ha kort sträng eller om sned penis.
Tack Johan för att du var med!
Johan:
– Tack!
Signaturmelodi
Killröst:
– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.