Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför blev min förhud svullen efter sex?

Fråga

Senast jag hade sex med flickvännen så blev min förhud väldigt svullen dagen efter. Det började klia och ollonet blev lite rött. Vad är detta, och ska jag göra något åt det?

Svar

Det här låter inte som något farligt. När du har samlag kan huden på ollonet ibland reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan. Dessa är helt naturliga och ska finnas där, men huden på ollonet är känslig. Så det kan bli såna här reaktioner, att det kliar och blir rött eller mörkare.

En annan orsak kan vara att ni kanske hade sex längre än ni brukar. Eller på ett annat sätt än ni brukar. Ibland kan det göra att det skaver lite på förhuden och ollonet, och då kan det bli som du beskriver.

Jag tycker du ska vänta och se om det blir bra. Ta kontakt med en ungdomsmottagning om det inte är bättre efter ungefär en vecka, eller om du känner dig orolig. 

Tvätta med vatten en gång om dagen och torka torrt med en handduk. Använd inte tvål eller liknande när du tvättar penisen, då finns det en risk att det blir mer irriterat.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Artikel

Ont i penisen

Det kan vara obehagligt att ha ont i penisen eftersom det är en känslig kroppsdel. Ibland kan det sluta göra ont av sig själv, men det kan också vara viktigt att du söker vård.

Artikel

Om sex gör ont

Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få både för dig som har snippa och för dig som har penis.

UMO-podden

Fakta om förhuden

65. Sjuksköterskan Johan svarar på frågor om trång förhud, lång förhud och omskärelse av penisen. Han berättar också vad du ska göra om förhuden är röd , svullen, svider eller kliar.

Till toppen av sidan