Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Ska jag testa vape eller snus?

Jag är en tjej på 14 år och har kompisar som försöker bjuda mig på vape och snus. Jag har sagt att jag vapeat innan, fast jag inte har det... Har tackat nej men de fortsätter tjata på mig. Jag vill gärna testa, men är rädd att förstöra min kropp men vill heller inte verka feg. Vad ska jag göra?
/Anonym

Svar:

 • Svarar som en storasyster till dig ❤️ du är inte feg som tackar nej! Du är cool som vågar tacka nej ❤️
  /Storasyster
 • Nej, gör inte det. Jag förstår att du känner dig feg som inte testar, men lita på mig; det är bättre att inte använda vape, snus, etc. Om det är grupptryck rekommenderar jag att faktiskt säga åt dem att du inte vill. De kanske tycker du är feg då, men det gör inget! Hellre ha en hälsosam kropp än att förstöra den (dessutom kostar det massor med pengar..). Lita på mig, testa det inte. 
  /bella, 13 år
 • Att prova någon enstaka gång är i sig inte farligt. Som andra sagt dock, se upp för starkt snus! Vet många som spytt av det. Jag skulle dock säga att du endast bör prova om du är helt säker på att du vill det. Pröva inte på grund av grupptryck.
  /S, 18
 • Nej, vem som än läser det här; testa aldrig något sånt speciellt inte om du är minderårig! Som ni säkert märker så har alla som är beroende här skrivit att de avråder dig att testa och önskar att de aldrig gjorde det. Det är beroendeframkallande, förstör din kropp, kostar pengar, kan få dig att må riktigt dåligt och är olagligt för minderåriga!! Ät godis istället mycket godare, bättre, nyttigare, billigare och lagligare för minderåriga!!!!!!!

  Fall aldrig för grupptryck, riktiga vänner pressar inte som vänner till att förstöra deras liv!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Lycka till❤️
  /En med mer hjärna en vissa människor som pressar deras vänner till att förstöra sina liv!😎
 • Det kommer inte påverka din kropp för att du testar. Men många som testar snus för första gången tycker inte om det eftersom att det bränner på ditt tandkött. När snusen väl börjar rinna så kan man få kräkreflex och många har även spytt för att dem testar en stark snus. Med vape kommer du säkert att hosta om du tar halsbloss.
  /anonym
 • Det är inte farligt att testa. Det kommer inte påverka din kropp för att du testar. Men många som testar snus för första gången tycker inte om det eftersom att det bränner på ditt tandkött, när snusen väl börjar rinna så kan man få kräkreflex och många har även spytt för att dem testar en stark snus. Med vape kommer du säkert att hosta om du tar halsbloss.
  /anonym
 • Nej, gör inte det. Jag förstår att du känner dig feg som inte testar, men lita på mig; det är bättre att inte använda vape, snus, etc. Om det är grupptryck rekommenderar jag att faktiskt säga åt dem att du inte vill. De kanske tycker du är feg då, men det gör inget! Hellre ha en hälsosam kropp än att förstöra den (dessutom kostar det massor med pengar..). lita på mig, testa det inte. 
  /bella, 13 år
 • Ingen minns en fegis.
  /johan 16
 • De e ju inte farligt att prova en gång eller ibland liksom men vape är väldigt lätt att fastna för och det är ju delvis för att det är lätt att få tag på. Om du ska snusa ta då snus utan tobak och inte för starkt för då spyr man. Det är inte farligt att prova en gång.
  /Nån konstig kille på 13 bast
 • Jag känner delvis igen mig i din situation. Jag har själv mött personer i skolan som erbjudit mig att testa snus, men jag har avstått. Det är inte alls fegt att säga emot när man inte vill göra en sak, tvärtom. Att stå upp för sin vilja trots grupptryck är mod. Ett tips är att fråga varför de envisas med att försöka få dig att göra sånt, varför de tror att det skulle vara något coolt i att försämra sin hälsa och säga till dem att bra kompisar inte tjatar, utan respekterar varandras beslut.
  /Stå upp för dig själv
 • Ett tips är att inte pröva alls. Men det kan kännas coolt att pröva. Jag tycker att om du ska pröva snus så prövar du starkt snus (utan tobak) för då kommer du känna dig yr och spy, då vill hjärnan hålla dig borta från att pröva det igen. Testa inte vape det är lätt att fastna i det eftersom det är gott.
  /Popcorn
 • NEJ pröva INTE, jag tog min första prilla och efter det kom jag på att jag ville ha en till men då vägrade jag. Efter det fick jag ”sug” efter snus i en månad sen så vek jag mig och köpte en dosa 😓 värsta beslut jag gjort har snusat i några år nu… Gör det inte ffs. Vape och cigg ger nikotin i mindre mängd under längre tid medans snus ger allt samtidigt.
  /GÖR DET INTE /mvh texmex kex
 • Om du vill testa tycker jag att du kan göra det, men börja inte göra något sådant regelbundet! Då kan du bli beroende & skada din kropp som du själv ju skriver. Men att t.ex. vapea någon gång ibland är ingen större fara. Kom ihåg att du bara ska testa om du vill! Du är inte tvungen till något bara för att dina kompisar gör det!
  //feminist
 • Nej mitt livs värsta val jag tog min första snus och tyckte det va gott och sen köpte själv. Känns inte lika farligt efter första gången, sen börja jag röka cigg, förstörde min kondition dock. Nu slutat röka men snusat i ca 2 år, kanske spenderat 8000 kr på de så det är jävligt dyrt och förstör kroppen. Om du tänker testa gör det endast en gång och aldrig igen och säg till dina vänner att du ej uppskattar smaken eller känslan.
  /08
 • Skaffa ny vän grupp, ingen ska pressa dig när du har flera gånger har sagt nej och du ska inte behöva känna dig som att du är tvungen att ljuga om att du har vapeat förut. Jag har själv varit i en del av en sån grupp och grejerna dom kommer peppa och tvinga dig å göra blir bara värre.
  /MissCoolPotatoSwirlGirl
 • Testa inte. Du förkortar ditt liv och bidrar till den miljöförstörande tobakshandeln.
  /Expertis
 • Självklart ska det inte få tvinga dig men om du ska testa så kan du göra det en gång utan att förstöra din kropp.
  /Typ
 • Nej nej det är inte bra. Det är som att betala för att bli sjuk.
  /Ok
 • Kör hårt men tänk på att det är dyrt att vara beroende🙆‍♀️
  /🦖
 • Hej! Gör det som känns bäst för dig och gör det inte bara för grupptryckens skull. Jag kan förstå att man kan vara lite osäker och vara rädd om sin kropp och det är bra för man kan snabbt bli beroende. Men tänk inte på vad andra säger utan vad du själv vill. Vill du testa eller inte? Kommer du förstöra din kropp? Tror du att du kommer bli beroende? Kanske vänta i några månader och se hur du känner?
  /Anonym
 • Vape e godare men snus ger mer kick.
  /Ellinour
 • Från en som är beroende av nikotin så skulle jag avråda dig från att testa de. Jag ångrar att jag börja för jag mår skit utan de i kroppen o blir en häxa direkt av det.
  /Efterklok
 • Jag tycker inte att du ska köpa eller testa. Jag är en 13-åring som blev beroende av vape. Just nu mår jag jättebra och håller inte på med sånt. Det kan verka kul i början men det blir inte kul att spendera sina pengar och förgifta din kropp med massa skit.

  Jag tycker att de är modigt att säga ifrån! Börja snälla inte som mig , det kommer ta långt tid innan du kommer kunna sluta. Eftersom det i vape och snus finns det nikotin, och det är nikotinet som gör dig beroende . Ingen bra idé alls! Förstör inte din fina kropp .
  /Anonym
 • Att dina kompisar tjatar på dig är verkligen inte schysst!

  Jag kan förstå att det är kämpigt i den åldern och att man inte vill annat än att passa in. Grupptryck är enkelt att falla för och inget att skämmas för att göra. Vi alla har gjort det på ett eller annat sätt… Du nämner att du inte vill testa för att du inte vill förstöra din kropp, vilket jag tycker är klokt!

  Tobak och nikotin är ämnen som kommer få din kropp att må bra för stunden men i längden bli som ett gift du inte kommer klara dig utan. Det kostar inte bara en massa onödiga pengar utan också liv.

  Skulle jag vara du skulle jag stå upp för mig själv och vara ärlig mot mina vänner om att jag inte vill testa för att jag vill leva ett hälsosamt liv. Är de dina äkta vänner ska de förstå <3
  // 18 årig tjej
 • Jag är 16 och har snusat 3 dosor i veckan i två år nu och det går inte att sluta, ångrar så grovt mycket att jag började från första början. Så onödigt att ens testa. Och otroligt barnsligt av andra att tjata och pressa dig, det är inte coolt för 5 öre, skulle säga att det är motsatsen!!
  /Hihi
 • Min tips att ja, om du verkligen vill veta hur dem smakar ja, du kan testa men, bara en gång. OM du känner dig som att du vill börja med det och du vet att om du ska testa så ska du fortsätta, gör inte det medan, om du vet att du har inte mål att fortsätta med det utan du vill bara testa så kan du göra.

  Men, kom ihåg att det är jättefarligt med vape eftersom det förstör kroppen, organen. Kanske du tror att okej, det kan vara men alla vaper och att det gör inget men, nej.

  Du måste komma ihåg att om du inte ta hand om din kropp, din mentala hälsa, förvänta dig inte att du kommer lyckas i livet eftersom hälsa kommer först. Tänk bara om att du har miljarder men du fått en sjukdom som inte kan behandlas, vad ska du göra? Inget, du kommer dö. Så, tänk hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och vara tacksam med det.
  /En Person 0001
 • Hej, jag är nu 20 och började snusa för att vara "cool". Och ångrar det sen 2-3 år tillbaka. Det värsta med tobak är att det känns bara bra i början och du mår bättre än aldrig förr. Men jag märkte att jag mådde dåligt utan snus för 2-3 år sedan så ungefär 3 år in i mitt beroende. Tills dess tänkte jag seriöst att jag kan sluta när jag vill, men det kan jag inte längre, inte utan att må uruselt.

  Det är en obehaglig känsla att vara utan tobak för mig nu , inte obehag som att kittlas, utan mer likt en frysande känsla, det känns i nerverna. Snälla gör det INTE , men om du av någon anledning måste tipsar jag om att endast köra de starkaste tobaksfria snussorterna. Jag har haft vänner som bara testat "hårt" snus utan att känna sig frestade att köpa eget. Hoppas detta ger inblick till någon.
  /Luffy
 • Hej! Tjej på 20år här! Jag har varit nikotinberoende i snart 6år, mitt största tips är att inte börja. Det finns mycket negativt med nikotin som man inte tänker på: ekonomiskt, hälsan och andra runt omkring. När jag var 14 började jag röka cigg och utvecklade snabbt ett beroende då det var en tröst för min psykiska ohälsa men också ett sätt att passa in på bland kompisar. Efter något år började jag tänka över mitt rökande och kände mig allmänt äcklig, jag luktade illa, fick kommentarer av folk att jag gjorde det också. Och då gjorde jag det dumma med att börja med snus. I nuläget är jag arbetslös och har ingen inkomst och det är svårt med ekonomin, mitt snusberoende gör före andra utgifter så som hygienprodukter och mat. Jag önskar att jag aldrig började.
  /6 år nikotinberoende 20-åring
 • Nej verkligen inte, det är jätte jobbigt och få ett nikotinberoende. Provade röka en cigg första gången när jag gick i 4an, och i sexan började jag röka cigg och jag börja vapea. Nu så kan jag stolt säga att jag inte vapear eller röker, och att jag inte har lika mycket ångest som jag hade innan. Puss o hej leverpastej.
  /EnTjejPå13ÅrMedNikotinBeronde#DontSmoke
 • Nej jag skulle inte testat om jag var du. Jag testa en gång och har nu varit snusberoende i snart 5 år. Det kostar pengar och din hälsa. Och att sluta är skitjobbigt. Så nej stå upp för dig själv och försök att inte falla för grupptryck.
  /Tjej 19 år
 • Du, det är absolut inte fegt att säga nej! Tvärtom, det är starkt! Du kommer vara den minst fega som vågar säga nej när de andra som kanske inte heller egentligen vill gör det ändå! Tro mig, va rädd om dig själv nu! <3
  /17
 • Testa inte. Är inte det uppenbart? Hur är det nån skillnad från det första nejet till det sista? För att de ställt frågan fler gånger? Går du med på det om de frågar fler gånger? Tänk om världen var sån. Då skulle man få vad som helst. Jag skulle vara miljardär, jag skulle ha 10 000 flickvänner (ok nej det skulle jag inte jag är inte så äcklig). Men gissa vad, jag har typ 40 kr och -2 flickvänner. Världen fungerar inte så. Varför skulle du då ge efter?
  /:
 • Du är inte feg för att du har gränser! Stå fast vid dem! Om något tycker jag du kan försöka få dem att känna sig dumma för att de tjatar genom att tex säga ”Nej usch, jag vill inte fucka upp min kropp bara för att du vill fucka upp din”. Kombinera det med en överlägsen ton och äcklad min så blir det svårt för dem att säga emot utan att framstå som idioter. (Det kanske låter hårt men om de tjatar en massa efter att du redan sagt nej så kanske de behöver att du svarar lite hårdare för att de ska ge sig)
  /Tjej 21 år

Mer på UMO

Svara varandra

Snus + hångel - hur blir det?

Har nån av er reagerat på snus vid hångel? Hade personen prillan i munnen då eller inte?

Svara varandra

Hur säger jag nej till snus utan att verka tråkig?

Idag tog jag min första snus pga att mina kompisar snusar. Jag tycker att det är dåligt och onödigt. Men jag vill inte vara den ”tråkiga”.

Svara varandra

Hur får jag dem att sluta bjuda mig på snus och cigg?

Jag brukar ta emot och sen slänger den. Men det känns onödigt.

Frågor och svar

Är vitt snus farligt?

Jag trodde det var ofarligt. Men nu har jag hört att det innehåller nikotin, stämmer det? Och är vitt snus dåligt för hälsan på nåt sätt?

Svara varandra

Min kompis vapear - jag är orolig

Funderar också på att säga till vuxen, men vill inte tjalla heller, golare har inga polare liksom.

Svara varandra

Jag känner mig pressad att testa vape, vad ska jag göra?

Alla mina kompisar har börjat köpa puffbars eller starz, det är alltså vape med ungefär 2x nikotin i. Jag känner mig pressad att göra det själv.

Svara varandra

Vill sluta snusa, hur gör jag?

Har snusat i drygt två år nu och vill sluta; pallar inte med paniken när man inte hittar dosan eller hur det svider till i plånkan varje gång jag köper.

Svara varandra

Hur slutar jag röka?

Är jätteröksugen hela tiden. Någon som har tips på hur man får bort röksuget?

Svara varandra

Hur berättar jag för farsan att jag snusar?

Hur berättar man att man snusar för farsan? Jag har snusat i några år nu men har inte berättat det för mina föräldrar för att jag vill inte att de ska bli arga.

Svara varandra

Kompisen har börjat dricka och ta droger, hjälp!

Min kompis började för ett tag sedan umgås med ett gäng som är ett år äldre. Detta ledde till att hon nu börjat dricka, röka och till och med testa droger. Hur kan jag kan prata med henne eller berätta för någon utan att förlora hennes tillit?

Till toppen av sidan