Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag känner mig pressad att testa vape, vad ska jag göra?

Jag har ett problem. Alla mina kompisar har börjat köpa puffbars eller starz, det är alltså vape med ungefär 2x nikotin i. Jag känner mig typ lite pressad att göra det, asså jag vill ju testa för jag har gjort det innan men jag vill inte få ont i huvudet eller få andra sjukdomar. Och alla tycker typ man e cool om man gör det? Jätteskumt. VAD SKA JAG GÖRA?
/ N/13

Svar:

 • Var smart. Det här har du säkert hört förr men nikotinorodukter är dyrt, väldigt dyrt. Att halka in i ett beroende för att vara cool är lätt hänt och att det överhuvudtaget finns i din omgivning när du är så ung är sorgligt att höra. Vape fanns inte riktigt när jag var i din ålder men runt då började några i klassen röka.

  Min farfar dog i lungcancer, misstänkt från många års rökning i början av hans liv. Min pappa har nedsatt lungfunktion och astma på grund av hans rökning som började just för att han halkade in på det pga grupptryck. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle bryta cirkeln. Jag skulle vara smartare än min far och min farfar. Det håller jag i och har aldrig testat någon nikotinprodukt. Det är rätt beslut att avstå. Var smart.
  /Kille, 22
 • Jag testade mycket när jag för ung pga grupptryck, det slutade med att jag blev beroende av cigaretter i flera år… (röker ej idag). Det som faktiskt är coolt är att stå upp för sina åsikter och att våga säga nej.

  Om dina vänner försöker få dig att testa så försök få dem att se dumma ut istället genom att t.ex säga ”men herregud, vet ni inte hur mycket skit det är i de där, jag vill iaf inte dö i förtid. Men vill du det så kör på, andas du in det där o få cancer” och säg det med självförtroende så de tycker du är den ”coola” det önskar jag att jag hade gjort.

  En sak till, om dina vänner försöker få dig att göra saker som du inte vill så är de inte dina vänner, det är svårt i ungdomen men det reder alltid ut sig till slut ❣️
  /Tjej 22
 • Det är fett ovärt, känn dig inte pressad!!! Du kommer absolut inte få några sjukdomar av att testa ta ett bloss av en vape en gång, men du kanske kommer gilla det och fortsätta vilja ta fler bloss. Sedan kan det leda till att du köper egna vapes och sen så är du helt plötsligt beroende och spenderar majoriteten av dina pengar på nåt som egentligen är helt onödigt.

  Det var det som hände för mig. Jag är 16 och vet hur det känns att känna som du gör, men jag tycker att du inte borde vapea. Och om du håller dig borta från det så kommer du tacka dig själv om några år.
  /A
 • Du ska absolut inte känna dig pressad till testa något som du inte själv känner dig bekväm med. Så är det med allt. När jag själv provade att vapea för första gången så var det för att jag ville. Jag fattar precis vad du menar att andra verkar tycka det är coolt osv. Men om du har vänner som pressar dig till att prova saker som du inte känner för, så är dom vännerna ingenting att ha.

  Du kan iaf börja med att berätta för dom, så få vi bara hoppas på att dom förstår. Sen vill jag också säga att jag inte tror att du kan få några sjukdomar av att testa en gång. Men sen om du gör det fler gånger så kan du bli beroende av nikotin, vilket är något jag verkligen inte rekomenderar. När jag provade att snusa första gången så trodde jag aldrig att jag skulle bli breonde, men det blev jag. Och nu har jag lagt tusentals kronor på något jag enkelt hade kunnat undvika om jag bara inte hade provat.
  /storasyrran
 • Nej gör det inte. Gör aldrig nåt du känner dig pressad till. Du kommer ångra att du inte stod upp för dig själv i framtiden. Det är inte coolt!!! De flesta killar i min årskurs har börjat röka och sådant, USCH. Vi är barn, fortsätt att vara det.
  /Felicia 13 år
 • Helt ärligt, jag är en tjej på 18 år och har aldrig testat röka eller snusa. Det var en tid i vår ålder när de va coolt och röka på. Folk frågade alltid om jag ville, men sa alltid nej. Hade bra vänner så dom tjatade inte. Om dina vänner är bra och äkta mot dig så kommer dom inte tycka du är en ”tönt” eller pressa dig till de.
  /Nike
 • Du behöver inte vapea om du inte känner för de! Du bestämmer trots allt över dig själv du kan antigen säga sanningen eller så säger du typ nej jag får ont magen av de eller huvudvärk
  //E
 • Hej! De låter inte som äkta kompisar om du inte blir accepterad om du låter bli. Hoppas att det ordnar sig. Gör inget som du inte vill. Kram!
  /Sofedofen96
 • Du ska inte känna dig pressad. Och det är absolut inte coolt att göra det. Och om du känner dig pressad ska du tänka på att innehållet i den är skadligt, jag vet inte om du vill men antar att du inte vill, men att der är så kallat ”grupptryck”.
  /Anonym
 • Vet du vad? Kan inte dom människorna acceptera att du inte vill utan bara pressar dig så är det inga människor du ska ha i ditt liv, Tro mig! Stå upp för dig själv nästa gång för vet du vad? Jag tror inte det är lika coolt om 10 år att va beroende och må skit. Vill de inte acceptera att du inte vill så hitta andra vänner med bättre värderingar.
  /Jag vet att du fixar detta :)
 • Hej jag här igen! Tack till alla som svarat, ni är bara för gulliga <3 Jag testade tyvärr. Har testat typ 30 gånger men har bestämt mig för att sluta för jag vill inte bli beroende. Jag hatar grupptrycket.
  /N/13
 • Du ska absolut inte testa om du inte vill. Det är däremot 18 års gräns på vape. Rekomenderar dig att inte testa. Det är inte coolt att röka/vapea! Du är grym som du är oavsätt!
  /Kille 25
 • Du är cool som säger nej till grupptryck. Du vet själv att du inte vill, och dina vänner bör acceptera det. Om de fortsätter att pressa, se om det finns andra du kan umgås med. Säg att du hellre lägger pengar på annat, att du inte tycker om det eller att du bara inte vill.
  /23
 • Förstår pressen och lite av suget. Hände mig fast med annat, valde att sluta med det och mår skitbra. Har testat en hel del själv och mådde super bra när jag slutade men kunde knappt sluta. Märkte inte ens hur beroende och hur dålig man börjar må efter jag blev helt fri från det. Tips, ta inte eftersom det är fett svårt att dra sig ut
  /Kille 15
 • Bestäm själv du behöver inte göra det om du inte vill!
  /Gurra.tjock.123
 • Hej ! Jag är 15, har tidigare provat vape, är egentligen ingen big deal som folk får det att låta som. Man är inte cool för att man provat eller vapar” regelbundet. Vet att det kan kännas som det men egentligen är det ingen som bryr dig, alla har sina komplex och detta kan vara ett av dina. Men är ingen fara, finns många som känner som du. Tycker att du ska avvakta tills du vet med dig att du säkert vill prova, du kan tänka på dess nackdelar om du inte vill prova men ändå känner dig intresserad. Vape är ju i princip samma som cigg, varken är de bra eller ämnade för oss människor. Du klarar dig bättre utan.
  /Mallanpallan
 • Man är inte cool för att man andas in ånga med nikotin, jag tycker det är raka motsatsen. Det är onödigt ifall du inte behöver den för att sluta röka riktiga cigaretter, man ska aldrig börja med något dumt som man kanske inte kan sluta med later on ... Jag säger ett starkt nej, du ska inte bli tvingad till något eller börja med något sådant utan att du är 100% säker själv att du vill riskera sjukdomar för att dina kompisar tycker det är coolt.
  /Kille 18
 • Hej, jag har varit i samma situation. Jag gick och köpte en egen vape utan nikotin - de visste inte vännerna. Så slapp jag tjatet. Jag tog bara fram den när de andra rökte. Jag sålde min så fort de inte var coolt längre och de hittade något nytt och coolt att göra.
  /Frida 23
 • Gör ej det! Farligt, ohälsosamt.
  /Anonym

Mer på UMO

Rökning

Innehåll om rökning.

Egna berättelser

Rökte för att allt var jobbigt

Jag är en kille på 15 år och jag ska berätta min historia om hur jag började röka och testa cannabis. När jag gick på mellanstadiet så blev jag väldigt mobbad för min vikt, jag är väldigt smal så det var därför. Jag mådde väldigt dåligt av detta och hade självmordstankar väldigt ofta.

Till toppen av sidan