Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför kan inte min kompis sluta röka?

Fråga

Min klasskompis röker och kan inte sluta. Är hon redan beroende och varför slutar hon inte?

Svar

En del kan bli beroende efter bara några cigaretter. Om din kompis inte kan sluta är risken stor att hon redan är beroende.

När man är beroende innebär det att kroppen vant sig vid att få nikotin. Då känns det jobbigt om man inte får röka. Man får så kallade abstinensbesvär. Men man kan även känna sig beroende av själva beteendet, det blir helt enkelt en vana att röka.

Det går inte att svara på vad det är som gör att din kompis inte slutar röka. För att kunna sluta måste hon själv vilja det. Även om det är svårt att sluta, brukar det gå om man väl har bestämt sig.

Om du oroar dig för din kompis tycker jag att du ska berätta det för henne. Vill hon ha hjälp att sluta röka kan hon vända sig till skolsköterskan eller till en ungdomsmottagning.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Svara varandra

Min kompis har börjat snusa, vad ska jag göra?

Jag vill berätta det för någon för att försöka stoppa honom. Vad ska jag göra?

Egna berättelser

Älskar nicokicken men nu ska jag sluta

Jag tog ett bloss och jag älskade lukten och nikotinkicken jag fick efteråt. Jag ramlade ner och ställde mig upp ett flertal gånger och älskade allt.

Artikel

Sluta röka - vad händer i kroppen?

När du slutar röka börjar det hända bra saker i kroppen direkt. Här är några saker som är positiva för din hälsa. Obs! Innehåller bilder på nakna kroppar.

Till toppen av sidan