Fråga

Får man lungcancer av att röka några gånger?

Fråga

Jag har en fråga om rökning. Jag såg ett tv-program om hur rökning skadar, och kan orsaka lungcancer. De sa att röken tar sig in i cellerna som börjar mutera sig. Gäller detta från första blosset?

Har jag som har feströkt några gånger börjat utveckla cancer? Hur farligt är feströkande? Jag vill inte röka och jag gör inte det i vanliga fall men när jag är full så bryr jag mig inte om konsekvenserna.

Hur är det med flimmerhåren, hur lång tid tar det för dem att växa ut?

Svar

När man röker suger man i sig tusentals kemiska ämnen och flera av dem är giftiga. Det gör att rökning kan leda till flera olika skador och sjukdomar, som till exempel lungcancer. Men du kan vara lugn, du får inte lungcancer av att ha feströkt vid enstaka tillfällen. Det är först efter flera års regelbunden rökning som såna allvarliga sjukdomar kan komma.

Flimmerhår växer tillbaka om man slutar röka. Det tar ungefär fyra till sex månader innan flimmerhåren har återhämtat sig. Av att bara ha rökt några enstaka gånger tar flimmerhåren inte någon direkt skada.

Det bästa är förstås att inte röka alls, inte ens när du är berusad. Då ger du dig själv möjlighet till ett friare och friskare liv, bättre kondition och bättre lukt- och smaksinne.

Vill du få hjälp med att sluta röka kan du till exempel ta kontakt med en ungdomsmottagning eller skolsköterskan om du går i skolan. Du kan också pröva en app för att sluta röka, till exempel Rökfri

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan