Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Får man lungcancer av att röka några gånger?

Fråga

Jag har en fråga om rökning. Jag såg ett videoklipp om hur rökning skadar, och kan orsaka lungcancer. De sa att röken tar sig in i cellerna som börjar mutera sig. Gäller detta från första blosset?

Har jag, som har feströkt några gånger, börjat utveckla cancer? Hur farligt är feströkande? Jag vill inte röka och jag gör inte det i vanliga fall men när jag är full så bryr jag mig inte om konsekvenserna.

Hur är det med flimmerhåren, hur lång tid tar det för dem att växa ut?

Svar

När man röker suger man i sig tusentals kemiska ämnen och flera av dem är giftiga. Det gör att rökning kan leda till flera olika skador och sjukdomar, som till exempel lungcancer. Men du kan vara lugn, du får inte lungcancer av att ha feströkt vid enstaka tillfällen. Det är först efter flera års regelbunden rökning som såna allvarliga sjukdomar kan komma.

Flimmerhår växer tillbaka om man slutar röka. Det tar ungefär fyra till sex månader innan flimmerhåren har återhämtat sig. Flimmerhåren tar inte någon direkt skada av att du har rökt några enstaka gånger.

Det bästa är förstås att inte röka alls, inte ens när du är berusad. Då ger du dig själv möjlighet till ett friare och friskare liv, bättre kondition och bättre lukt- och smaksinne.  

Du kan lätt bli beroende av rökning om du fortsätter feströka. Det innebär att kroppen vänjer sig vid att få nikotin, och vill ha det igen. Då det blir svårt att sluta röka, även om du vill det.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan om du går i skolan eller Slutarökalinjen för att få tips om hur du kan göra för att låta bli att röka när du är full.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Om rökning

I röken från cigaretter finns många giftiga ämnen. Du kan få olika skador och sjukdomar om du röker och du blir lätt beroende. Men det går att sluta.

Egna berättelser

Älskar nicokicken men nu ska jag sluta

Jag tog ett bloss och jag älskade lukten och nikotinkicken jag fick efteråt. Jag ramlade ner och ställde mig upp ett flertal gånger och älskade allt.

Egna berättelser

Blev ”cool” för en killes skull

Allt han tyckte var kul ville jag göra, dricka, röka, snusa mm. Jag sökte uppmärksamhet från killar, började röka, provade snus och dricka mig full.

Svara varandra

Hur ska min kille bli okej med att jag röker?

Han HATAR att jag röker och han vill att jag ska sluta men det kommer inte hända. Han förstår inte att det hjälper mig att slappna av, och jag röker inte alls ofta.

Till toppen av sidan