Panik - lämna sidan!
Fråga

Får man lungcancer av att röka några gånger?

Fråga

Jag har en fråga om rökning. Jag såg ett videoklipp om hur rökning skadar, och kan orsaka lungcancer. De sa att röken tar sig in i cellerna som börjar mutera sig. Gäller detta från första blosset?

Har jag, som har feströkt några gånger, börjat utveckla cancer? Hur farligt är feströkande? Jag vill inte röka och jag gör inte det i vanliga fall men när jag är full så bryr jag mig inte om konsekvenserna.

Hur är det med flimmerhåren, hur lång tid tar det för dem att växa ut?

Svar

När man röker suger man i sig tusentals kemiska ämnen och flera av dem är giftiga. Det gör att rökning kan leda till flera olika skador och sjukdomar, som till exempel lungcancer. Men du kan vara lugn, du får inte lungcancer av att ha feströkt vid enstaka tillfällen. Det är först efter flera års regelbunden rökning som såna allvarliga sjukdomar kan komma.

Flimmerhår växer tillbaka om man slutar röka. Det tar ungefär fyra till sex månader innan flimmerhåren har återhämtat sig. Flimmerhåren tar inte någon direkt skada av att du har rökt några enstaka gånger.

Det bästa är förstås att inte röka alls, inte ens när du är berusad. Då ger du dig själv möjlighet till ett friare och friskare liv, bättre kondition och bättre lukt- och smaksinne.  

Du kan lätt bli beroende av rökning om du fortsätter feströka. Det innebär att kroppen vänjer sig vid att få nikotin, och vill ha det igen. Då det blir svårt att sluta röka, även om du vill det.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan om du går i skolan eller Slutarökalinjen för att få tips om hur du kan göra för att låta bli att röka när du är full.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan