Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vad gör ni när en förälder dricker för mycket?

Har ni någon gång varit hemma själva med en förälder och så har föräldern druckit för mycket alkohol? Jag skriver detta nu för min pappa sover tror jag, och jag är själv på övervåningen i min säng.

Jag behövde ta hand om pappa och han pratade bara jätte konstigt. Jag ringde mamma för hon är på mitt landställe med mina bröder. Men jag kunde inte riktigt säga att han var full. Jag är rädd att något ska hända.

Har någon varit med om nåt liknande? Vad har ni gjort då? Vad ska man göra om en föräldrer dricker för mycket?

/tjej

Svar:

 • Hej! Jag har aldrig pratat om detta innan med någon, men jag har varit med om exakt samma sak. För typ 2 år sedan fick jag ta hand om min mamma väldigt mycket. Ibland drack hon till och med på veckorna när jag hade skola. Jag var alltid så himla rädd för något skulle hända, men jag tänkte alltid "att hon kommer bli som vanlig imorgon", asså att hon skulle bli nykter. Men sen skaffade hon en kille som också drack. Han kunde bli så himla arg när han va full så ibland slog han i sönder saker. Men det är bättre nu.
 • Hejsan! Jag har varit med om samma sak och det kan fortfarande tyvärr hända ibland. Men jag har sagt ifrån till min far när han varit nykter att det har gått för långt och att jag inte känner mig ”säker” när han är full, och att han måste ändra sitt beteende ifall han vill ha kvar mig och hålla kontakten.

  Nu är jag 25 år och har själv ett barn på 3 år (deltid). Vill han träffa sitt enda barnbarn så ska han vara nykter osv. Det finns alltid hjälp att få för dig och det kommer bli lättare.
  /Man 25år
 • Är det något som har hänt fler gånger så tycker jag definitivt att du ska berätta för din mamma. Du ska inte behöva känna obehag för att din pappa dricker för mycket. Om din pappa har problem med alkohol så finns det mycket hjälp att få.
  /Tjej
 • Det första som är viktigt att tänka på är att det aldrig är ditt fel när en förälder dricker för mycket. I ditt fall tror jag att det är viktigt att du har en dialog med någon du litar på. Din mamma till exempel? Om du vågar så berätta för henne om vad som hände och att du tyckte det var obehagligt. Alkohol kan vara ett känsligt ämne för vissa, så det kanske kan kännas bättre om din mamma får prata med din pappa om det.
  /LL
 • Om det händer ofta tycker jag du ska ta kontakt med någon vuxen. Det kan hjälpa mycket att ta upp det med din mamma. Om du känner dig obekväm med det kan du prata med kuratorn eller skolsyster på din skola. Eller gå till ungdomsmottagningen. De vet hur man hjälper till med såna situationer bra.

  Du är inte ensam som känner oro när det blir att någon nära druckit för mycket. Min kille brukade dricka för mycket och det var jättejobbigt. Jag valde att prata med hans föräldrar och det gick jättebra. Han fick hjälp och jag trivs med honom igen. Alla människor går att erbjuda hjälp med mycket stöttning!
  /Anonym
 • Ja jag har varit med om typ samma. Då gick jag hemifrån till en kompis. Det var jobbigt ändå men jag ville inte vara ensam med mamma då. Senare fick hon hjälp med drickandet. Tror det var nån på jobbet som pratade med henne och så gick hon med i en grupp.
  /K
 • Hej! Jag har aldrig pratat om detta innan med någon, men jag har varit med om exakt samma sak. För typ 2 år sedan nu tror jag de var men jag fick ta hand om min mamma väldigt mycket. Ibland drack hon till och med på veckorna när jag hade skola. Jag var alltid så himla rädd för något skulle hända, men jag tänkte alltid "att hon kommer bli som vanlig imorgon" asså att hon skulle bli nykter. men sen skaffade hon en kille som oxå drack. Han kunde bli så himla arg när han va full så ibland slog han i sönder saker. Men de e bättre nu.
   /tjej
Till toppen av sidan