Panik - lämna sidan!
Fråga

Min pappa smygdricker alkohol, vad ska jag göra?

Fråga

Min pappa är en jättebra pappa och är hur snäll som helst, men på kvällarna börjar han dricka. Han smyger med att han dricker och tror inte att han luktar. Jag har försökt leta reda på var han gömmer alkoholen, för det är när han kommer upp ur källaren som han luktar sprit.

Jag blir så orolig för honom för jag märker att han har börjat slarva med saker, blir tramsig och somnar jättefort. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du blir orolig för din pappa. Det kan kännas otryggt när han dricker i smyg även om du vet att din pappa är snäll.

Din pappa kanske behöver få hjälp med hur han dricker. Det är vanligt att ta på sig ansvar när en förälder dricker för mycket. Det är viktigt att veta att du inte behöver ta det ansvaret, men du kan hjälpa honom med det genom att berätta för honom att du märker att han dricker.

Prata med honom när han är nykter och inte har druckit alkohol. Berätta gärna för din pappa att du blir orolig när han dricker och att det inte blir bra för dig.

Om det känns svårt att prata med din pappa själv är mitt tips att du tar hjälp av en vuxen i din närhet. Det kan vara till exempel en släkting, en lärare eller skolkuratorn.

Även om du känner att du vill och vågar prata med din pappa själv om hans drickande, så är det också viktigt att någon annan vuxen får veta hur ni har det. Den vuxne du berättar för kan både hjälpa dig att prata med din pappa, och hjälpa din pappa att få stöd och hjälp om han behöver det.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Aktuella artiklar

ArtikelAtt bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger

Det kan vara jobbigt om vuxna dricker för mycket eller använder droger. Du har rätt att få hjälp om det är så för dig.

ArtikelBjörns pappa drack

Björns pappa är alkoholberoende. Han drack redan när Björn var liten, och det gjorde att Björn mådde dåligt och blev arg. Som tonåring blev han själv strulig och gjorde dumma saker. Han hade kunnat fortsätta bråka och riskera att råka riktigt illa ut, men valde att ändra sig.

Till toppen av sidan