Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min pappa smygdricker alkohol, vad ska jag göra?

Fråga

Min pappa är en jättebra pappa och är hur snäll som helst, men på kvällarna börjar han dricka. Han smyger med att han dricker och tror inte att han luktar. Jag har försökt leta reda på var han gömmer alkoholen, för det är när han kommer upp ur källaren som han luktar sprit.

Jag blir så orolig för honom för jag märker att han har börjat slarva med saker, blir tramsig och somnar jättefort. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du blir orolig för din pappa. Det kan kännas otryggt när han dricker i smyg även om du vet att han är snäll.

Din pappa kanske behöver få hjälp med hur han dricker. Det är vanligt att ta på sig ansvar när en förälder dricker för mycket. Men det är viktigt att du vet att du inte ska behöva ta det ansvaret.  

Du kan försöka prata med honom när han är nykter och inte har druckit alkohol. Berätta gärna att du märker att han dricker och att du blir orolig när han gör det. Och säg att det inte blir bra för dig.

Om det känns svårt att prata med din pappa själv är mitt tips att du tar hjälp av en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en släkting, en kompis föräldrar eller en lärare. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning för att få stöd eller prata med skolkuratorn om du går i skolan.

Även om du vill och vågar prata med din pappa själv om hans drickande, är det också viktigt att någon annan vuxen får veta hur ni har det. Den vuxne du berättar för kan både hjälpa dig att prata med din pappa, och hjälpa din pappa att få stöd och hjälp om han behöver det.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan