Fråga

Min pappa smygdricker alkohol, vad ska jag göra?

Fråga

Min pappa är en jättebra pappa och är hur snäll som helst, men på kvällarna börjar han dricka. Han smyger med att han dricker och tror inte att han luktar. Jag har försökt leta reda på var han gömmer alkoholen, för det är när han kommer upp ur källaren som han luktar sprit.

Jag blir så orolig för honom för jag märker att han har börjat slarva med saker, blir tramsig och somnar jättefort. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du blir orolig för din pappa. Jag tror inte att han själv märker att han luktar alkohol och att hans sätt att vara förändras när han dricker. Jag tänker att även om du vet att din pappa är snäll kan det kännas otryggt när han dricker i smyg.

Det är inte bra att det har blivit så här för dig och din pappa. Det kan bli så att du tar på dig ett ansvar att hjälpa din pappa. Det är naturligt och vanligt att det blir så. Att du vill hjälpa till och då försöker du göra vad du kan, som att till exempel hitta var han gömmer alkoholen.

Jag tänker att din pappa kanske behöver få hjälp med hur han dricker. Du kan hjälpa honom med det genom att berätta för honom att du märker att han dricker. Prata med honom när han är nykter och inte har druckit alkohol.

Kanske kan du säga att du vill prata lite med honom när han kommer hem från jobbet, om han arbetar. Berätta att du har märkt på honom att han har druckit alkohol och att du är orolig för honom. Jag tycker också att du kan berätta att det också är jobbigt för dig när han dricker, att han blir tramsig och somnar tidigt.

Jag tycker även att det skulle vara bra om någon annan vuxen får reda på att din pappa dricker i smyg. Finns det någon annan vuxen i din familj? En annan förälder, en vuxen till hemma hos dig, någon i släkten eller kanske en vän till din pappa? Kan du prata om hur du och din pappa har det för den personen?

Det kan hända att din pappa tycker att det är jobbigt att du berättar för någon annan om det här. Jag tror att din pappa inte vill smygdricka och att han inte är nöjd med sig själv för att han gör det. Om han blir irriterad eller arg för att någon annan får reda på det tror jag att det är anledningen. Att han vet att egentligen inte borde dricka i smyg.

Men jag tycker ändå att du ska prata med honom och om du kan ha med någon annan vuxen. Du gör det för att du vill hjälpa din pappa med något som inte är bra för honom. Om du vill så kan du också visa för din pappa det du skrivit hit till Fråga UMO och mitt svar.

Om du inte kan prata med din pappa eller någon annan vuxen eller om det inte hjälper att du pratar med honom så tycker jag att du ska prata med skolkuratorn, skolsköterskan eller kurator på ungdomsmottagningen. Tillsammans kan ni komma på fler bra sätt som kan hjälpa din pappa.

Med vänliga hälsningar

Lisa Jobson, kurator

Till toppen av sidan