Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Pappa knarkade och satt på kåken

Jag vill berätta hur det var i mitt hem. Jag föddes mitt i natten och då var det bara min mor där, min far satt på kåken.

Dom första fem åren så var vi en väldigt dysfunktionell familj, farsan va ute och gjorde brott för att få råd med sina droger, medans morsan va hemma och gjorde sitt bästa för att vi skulle ha de bra. Mitt i allt de här så åkte farsan in och ut från kåken pga sina brott.

Men morsan kom ur sitt medberoende till farsan och dom gick skilda vägar. Farsan fortsatte använda droger och morsan ägnade mer tid att uppfostra mig. Ett samtal jag mins är när farsan ringer och berättar att han sitter häktad för han hade plockat blommor till morsan men snuten tog han (ingen aning om hur det egentligen var) men här va jag sex år. Farsan satt på kåken hamnade sen på behandlingshem ett år. Under denna tid så prata vi endast i luren någon gång ibland, kontakten dog mer och mer.

Farsan hitta en ny brud och morsan knega på och kämpa för oss. Under de här åren började jag mer och mer fly från mig själv och lärde mig hur jag skulle slippa känna mina känslor. Snodde mobiler på skolan, mellanöl och snus på affären. Utan att morsan märkte nåt.

Detta skapade en sprallig grabb i skolan och resurser sattes in vilket jag är tacksam för i dag, men verkligen inte då! Krigade mig igenom lågstadiet för att brytas ner i mellanstadiet.

Farsan tar kontakt och jag åker till hans nya familj där jag fått två småsyskon och en liten knodd på väg. Farsan vaf mer med sin brud när jag träffa i honom, fast det var första gången på tre-fyra år, så jag gjorde de jag viste funkade. Jag drog till affären och snodde,  kicken vaf grejen för mig.

Mellanstadiet var psykisk och fysiskt påfrestande pga en med född sjukdom och psykisk ohälsa.  I mitten av femman hade morsan träffat en snubbe. Största skitstöveln. Han misshandla mig när morsan inte såg, så hon trodde inte mig fram tills han va otrogen mot henne.

Mellanstadiet slutade med en dosa snus, ett paket cigg och några mellan öl i buskarna. Högstadiet börjar och farsan går tillbaka till drogerna, dom korta stunderna när jag såg farsan så pratade vi mycket om vad han gjorde och han har alltid varnat mig för drogerna när jag var liten.

Men en sak som han sa var att om jag skulle knarka så skulle jag hålla dig till braj. Så sagt och gjort så drog jag och köpte det och använde det på helger och alla lov.

När jag gick ut nian så fick jag en tusenlapp av morsan, då tyckte jag att min sommar skulle börja perfekt. Men de va då jag blev fast i drogmissbruk och gick ner mig totalt i fem år.

Morsan grinar till sömns var och varannan dag och farsan ringer emellanåt och säger ”du håller dig f*n bara till brajet”. Jajamensan sa jag men höll samtidigt i andra droger.

Fem år med tungt missbruk så orkade jag inte mer och drog till behandling. Är betydligt bättre med drogerna och alkoholen i dag. En dag i taget! Det viktigare först!

Vad vill jag säga med detta? Ingen är ensam om att leva i en familj där man blir sedd som andra- eller tredjehandsval. De är så vanligt! Gör inte som jag gjorde, utan prata, prata, prata och få ur dig det du känner! Kram

/Stolt maskrosbarn

Mer på UMO

UMO-podden

Jag vill sluta med cannabis, vad ska jag göra?

69. "Jag ville ha ett bättre liv. Jag var trött på att min liv styrdes av droger".

Artikel

Film: Frågor och svar om cannabis

I den här filmen svarar socionomen Kristoffer på vanliga frågor om cannabis. Du får till exempel veta vad som händer i hjärnan när du röker cannabis, och om du kan bli beroende av cannabis.

Frågor & svar

Min kompis tar droger, vad ska jag göra?

Hon struntar i skolan, och jag är jätteorolig för henne. Vad kan jag göra? Vem ska jag prata med? Hon behöver hjälp.

Till toppen av sidan